Pregled najpopularnejših diet za hujšanje

Vsak dan je na dietah za hujšanje četrtina populacije v razvitem svetu. Pripravili smo pregled najpopularnejših od njih.

Trg diet za hujšanje in vsega, povezanega z njo, je vreden več kot 60 milijard evrov. Foto: Bigstock

Čeprav stroka že leta opozarja, da je edini pravi način za trajno izgubo telesne mase sprememba načina življenja, število diet za hujšanje raste kot gobe po dežju. Več kot 200 jih je, pripravili smo pregled nekaterih od njih.

Za začetek nekaj dejstev. Trg diet za hujšanje in vsega, povezanega z njo, je vreden več kot 60 milijard evrov. Raziskava britanskega Onepoll je pokazala, da mnogi preizkusijo več 100 shujševalnih diet. Dolgotrajno uživanje nezdrave mastne hrane povzroči vnetje in okvaro anoreksigenih nevronov v hipotalamusu. Gre za nevrone, ki zavirajo lakoto, povzročajo občutek sitosti in stimulirajo gibanje. Če vsak dan zaužijemo samo 200 kcal (836 kJ) več, kot jih pokurimo, v 17 dneh pridobimo 450 g maščevja – ki jih, dokler nismo preveč pretežki, niti ni tako težko izgubiti. V 30 minutah sesanja stanovanja oseba, težka 54 kilogramov, porabi 99 kcal (414 kJ), oseba, težka 68 kilogramov pa 124 kcal (518 kJ).

Izključevalna dieta 30 dni

Gre za režim prehranjevanja, pri katerem za 30 dni izpustite vsa živila (in pijače) z dodanim sladkorjem ter žita, stročnice, mleko in mlečne izdelke ter vso predelano hrano. Nadomestite jih z zelenjavo, jajci, ribami in morskimi sadeži, mesom, sadjem ter oreščki in semeni. Avtorji te diete zagotavljajo, da z njo ponastavite prehranjevalne vzorce in izločite živila, ki lahko povzročijo zdravstvene težave. Čeprav po 30 začnete dodajati nekatera živila, je težko vztrajati in večina se še po tednu ali dveh vrne k starim prehranjevalnim vzorcem.

Mediteranska dieta

Gre za eno od redkih diet, ki se je ni težko držati, ki vodi v trajno izgubo telesne teže in je tudi izjemno koristna za zdravje. Študije potrjujejo, da ščiti pred boleznimi srca in Alzheimerjevo boleznijo. Posnema kuhinjo sredozemskih držav, kot sta Grčija in Italija. Poudarek je na zelenjavi in​sadju, skupaj s polnozrnatimi žiti, oljčnim oljem, začimbami, zelišči, oreški in fižolom. Za beljakovine jeste predvsem ribe in perutnino. Lahko imate tudi zmerne količine rdečega mesa, mlečnih izdelkov in rdečega vina.

Dieta Cona

Uživate tri glavne obroke in dva prigrizka na dan. Vsak glavni obrok sestavlja tretjina pustih beljakovin, kot so ribe in perutnina, ter dve tretjini sadja, zelenjave ali fižola. Izogibate se zelenjavi, bogati s škrobom – na primer krompirju. Dodate jim zdrave maščobe, na primer olivno olje, avokado ali mandlje. Cona dieta je kombinacija 40% ogljikovih hidratov, 30% beljakovin in 30% maščob in dokazano deluje zmanjšuje sistemsko vnetje. Na njej ni težko vztrajati, vendar zahteva precej znanja in veliko načrtovanja. Ne izključuje nobenih živil – kar je prednost. Slabost je visok vnos beljakovin – ki naj po veljavnih smernicah dosega 15 % dnevnega energetskega vnosa.

Keto dieta

Pri keto dieti iz jedilnika črtate skoraj vse ogljikove hidrate. Zaradi tega vaše telo porablja maščobe za energijo (ketoza). Jedilnik temelji na maščobah – slednje sestavljajo 70 do 80 % energijskega vnosa. Ostalo so beljakovine – 10 do 20 % , in ogljikovi hidrati – 5 do 10 %. Raziskave kažejo, da je keto dieta učinkovita pri hujšanju, vendar lahko pride tudi do neželenih učinkov, kot sta zaprtje in utrujenost. Dolgoročno poveča tveganje za osteoporozo, ledvične kamne in bolezni srca.

DASH dieta

DASH dieto so razvili za zaustavitev arterijske hipertenzije ter bolezni srca in ožilja, vendar je učinkovita tudi pri ljudeh, ki s tem nimajo težav. Jesti je treba veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih žit, mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob in pustih beljakovin. Med maščobami prevladujejo zdrava olja in oreški, nujna na jedilniku sta tudi fižol in grah. Zahteva zmanjšanje uživanja sladkarij in sladkih pijač, živil z nasičenimi maščobami ter omejuje vnos soli. Vendar – nič ni prepovedanega. Študije kažejo, da dieta DASH znižuje krvni tlak, trigliceride in LDL holesterol ter izboljša občutljivost telesnih celic na inzulin. Ni se je težko držati, edino težavo lahko predstavljajo mlečni izdelki – zaradi laktozne intelorance.

Paleo dieta

Ideja te diete je, da jemo kot jamski človek. To pomeni, da na jedilniku ni predelane hrane, žit, belega krompirja, sladkorja, fižola in mlečnih izdelkov. Meso živali, ki se pasejo na pašnikih, ribe in morski sadeži in jajca predstavljajo 30 % dnevnega energijskega vnosa. Sveže sadje in zelenjava prispevata nadaljnjih 30 %, ostalo pa oreški, semena in zdrava olja. Raziskave kažejo, da ta dieta odlično deluje pri hujšanju in se je ni težko držati. Vendar črta pomembni vir hranil – polnozrnata žita.

MIND dieta

Cilj tega načina prehranjevanja je izboljšati (oziroma na starost ohraniti) delovanje možganov. Gre za mešanico mediteranske in DASH diete, s poudarkom na hrani, ki pozitivno vpliva na možgane. Poudarek je na listnati zelenjavi, celih zrnih, oreščkih, stročnicah (fižol), oljčnem olju jagodičevju, mastnih ribah in perutnini. Čimbolj se izogibate se predelanim živilom in industrijsko pripravljenim živilom. Sladke pijače so črtane iz jedilnika, prav tako industrijske slaščice. Alkohol je dovoljen do meje 14 enot na teden -dva enoti na dan.

Atkinsonova dieta

To je dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov s štirimi fazami: 2 tedna jeste predvsem beljakovine (sir) ter sadje in listnato zelenjavo. Le 10 % kalorij prihaja iz ogljikovih hidratov. Nato dodate oreščke, jagodičevje in semena. Ko ste blizu ciljne teže, jedilnik obogatite s škrobnato zelenjavo, več sadja in žitaric. Na koncu ohranite to ravnovesje. Nekateri strokovnjaki pravijo, da Atkins dovoljuje preveč nasičenih maščob iz živil, kot sta maslo in meso.

Alkalna dieta

Njeni avtorji trdijo, da spreminja kislost telesa (kar ne drži). Uživanje alkalne hrane, ki znižuje pH telesa, naj bi pomagalo shujšati in okrepiti zdravje. V tem načrtu se izogibate mesu, ribam, jajcem, siru, številnim žitom in predelani hrani. Na jedilniku je več zelenjave, sadja, stročnic. Vztrajanje pri takem režimu prehranjevanja je zelo težko, nekatera živila so izključena ali slabo zastopana, je pa res, da lahko pride do hitre izgube telesne mase. Na dolgi rok je alkalna dieta – in vsaka, ki iz jedilnika črta nekatera hranila, zdravju škodljiva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj