Hodite vsak dan in izberite primeren šport

Letošnje poletje nam je do sedaj prizanašalo z ekstremnimi vročinami in izčrpavajočimi vročinskimi valovi. A tudi dnevi, ko se živo srebro začne dvigovati nad 26 stopinj pomeni za večino ljudi dodatno slabo počutje zaradi občutka težkih, včasih jim rečemo kar svinčenih, nog.

Hlad prija venam, ker jih krči. Tuširanje nog s hladno vodo pospeši delovanje ven, zmanjšuje občutek težkih nog ter omili bolečino. Foto: Bigstock

Vzrok je v kronični venski bolezni, ki jo imamo skoraj vsi. Pred 60. letom starosti zanjo zbolevajo predvsem ženske, kasneje se incidenca za oba spola izenači. Stroka navaja različne številke: zbolelo na bi od 20 do 90 odstotkov populacije. Vzrok za tako različne napovedi leži v tem, da včasih ni bilo natančne klasifikacije bolezni, zato so bila tudi zajemanja bolnikov v študije zelo različna.

A že z nekaj preprostimi ukrepi lahko težave zaradi kronične venske bolezni zmanjšamo, včasih tudi odpravimo. Predstavljamo vam 10 nasvetov, ki jih priporoča tudi stroka.

1. Pogosto masirajte noge

Masaža nog ter stopal v smeri proti stegnom, s katero sledite smeri venskega pretoka, poveča hitrost kroženja krvi v smeri proti srcu.

2. Čevlji morajo imeti vsaj 3 cm peto

Čevlji z visoko peto zmanjšajo površino, s katero se stopalo dotika tal, in s tem se zmanjša delovanje mišičnih črpalk, ki pri hoji črpajo kri iz ven proti srcu, kar povzroča zastajanje krvi. Čevlji s popolnoma ravnimi podplati pa površino čezmerno povečajo, zato je venski pritisk nezadosten. Priporočamo čevlje s peto, visoko od 3 do 4 cm.

3. Ne nosite tesnih oblačil, tesna elastika na nogavicah je posebej nevarna

Pretesna oblačila stiskajo vene in zavirajo pretok krvi. Izberite mehka oblačila in ne nosite preozkih hlač, steznikov, pasov ter kratkih nogavic s pretesno elastiko. Patent na zgornjem robu teh nogavic je pogosto pretesen in deluje kompresijsko, tako da celo ustavlja krvni obtok.

4. Skrbimo za vene med spanjem

Preden greste spat, telovadite s podplati, tako kot bi vozili kolo. Noge med spanjem podložite, tako da bodo nameščene od 10 do 15 cm višje, s čimer boste zmanjšali venski zastoj med spanjem. Ravno tako ne pokrivajte preveč svojih nog, s čimer se boste izognili nepotrebnemu ogrevanju.

5. Nosečnost in jemanje kontracepcijskih tablet, povečajo vaše težave z venami

Bolezni venskega ožilja nog so zaradi vpliva hormonov, kot sta estrogen in progesteron, pogostejše pri ženskah. Estrogen zvišuje prepustnost ven, progesteron je odgovoren za raztezanje venskih sten. Med nosečnostjo se hormona izločata v velikih količinah, s čimer močno tvegate nastanek bolezni venskega popuščanja. Ta dva hormona sta prisotna tudi v kontracepcijskih tabletah.

6. Toplota škoduje, zato se ji izogibajmo!

Spremembe temperature spremenijo delovanje venskega sistema. Neposredno izpostavljanje nog visoki temperaturi je škodljivo, ker povzroča razširitev ven. Zato se težave, kot so občutek težkih, utrujenih in napetih nog, še povečajo, ko noge grejemo. Izogibajte se vsem virom toplote: soncu, depilaciji z vročim voskom, blatnim kopelim, vročim kopelim, savni, toplim pregrinjalom, grelnim blazinam, gretju v avtomobilu ipd.

7. Hodite vsak dan in izberite primeren šport

Najbolj dobrodejen šport za vzpodbujanje venskega pretoka je redna hoja v primerni obutvi. Stopalo, polno drobnih ven, deluje kot prava črpalka. Ob vsakem koraku gibanje podplata požene kri visoko v peto in meča, krčenje nožnih mišic pa požene kri proti srcu. Zelo primerni športi so tudi gimnastika, kolesarjenje, golf, ples ter plavanje, odsvetujemo pa športe, pri katerih poskakujete na mestu (tenis, squash, nogomet, rokomet, košarka ali tek na trših podlagah). Takšne športne aktivnosti namreč povzročajo neenakomeren ponavljajoč pritisk na venski sistem. Vene se zato razširijo, torej povečajo svoj premer, ter tako zmanjšajo venski pretok.

8. Izogibajte se zaprtju in zmanjšajte čezmerno telesno težo; čaj, kava, alkohol, tobak prepovedani

Uživajte živila, bogata z vlakninami, ki vsebujejo malo nasičenih maščob (maslo, rdeče meso) in pijte veliko vode (vsak dan vsaj liter in pol). Tako se boste izognili dvema pomembnima povzročiteljema visokega venskega tlaka: zaprtju ter čezmerni telesni teži. Izogibajte se tudi različnim snovem, ki delujejo spodbujevalno: čaj, kava, alkohol, tobak.

9. Ob vsaki priložnosti gibajte z nogami

Izogibajte se dolgotrajnemu stanju in sedenju (zlasti takemu s prekrižanimi nogami), saj vodita v vensko bolezen. Zaradi zakona težnosti povzročata zadrževanje krvi v venah, kar imenujemo venski zastoj ali venska staza. Če vaše delo poteka v takšnih okoliščinah, si večkrat na dan privoščite kratko hojo ali krožite s stopali. Na dolgih potovanjih z avtom, vlakom ali letalom bo redna kratkotrajna hoja na približno vsako uro, prav tako pognala kri po venah.

10. Privoščite svojim nogam hlad

Mraz prija venam, ker jih krči. Tuširanje nog s hladno vodo pospeši delovanje ven, zmanjšuje občutek težkih nog ter omili bolečino. Tuširanje s hladno vodo pričnite pri gležnjih in nato približno minuto do dve postopno tuširajte navzgor proti stegnom. Hoja po vodi pa združuje čudovito kombinacijo hladu in fizične aktivnosti.

Se vam zdijo nasveti smiselni? Jih mogoče že poznate in jih tudi izvajate? Mogoče samo nekatere? Če želite o bolezni izvedeti več, lahko veliko koristnih informacij najdete tudi na tej povezavi – https://bolezni-ven.si/bolecine-v-nogah/ , kjer smo tudi mi črpali informacije za pričujoči prispevek.

Vir: 1. Arhiv Revije za moje zdravje: 2. Brošura Kronična bolezen ven, založila Servier pharma d.o.o.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj