Semena grenivke uspešna pri trdovratnih okužbah sečil

Okužbe sečil, odporne na zdravljenje z antibiotiki, niso nezanemarljivi problem. Mnogi zato iščejo naravne alternative. Ena od njih so semena grenivke.

Semena grenivke so učinkovita tudi pri uničevanju na antibiotike odpornih bakterij, povzročiteljic vnetja sečil. Foto: Bigstock

Okužbe sečil posebej pogosto prizadenejo ženske. Če se jih ne zdravi ali kadar konvencionalno zdravljenje z antibiotiki ne uspe, lahko napredujejo v resne okužbe ledvic.

Antibiotiki kot prva izbira zdravljenja niso brez posledic

Za zdravljenje okužb sečil so prva izbira antibiotiki širokega spektra – ki imajo negativne vplive tudi na koristne bakterije v črevesju. Zato je ob jemanju antibiotikov potrebno sočasno jemanje probiotikov. Pri okužbah sečil pa se lahko pomagamo tudi z naravo. Številne študije so dokazale, da so mnoge naravne substance učinkovite pri onemogočanju patogenih bakterij, na koristne bakterije pa ne vplivajo oziroma celo pozitivno vplivajo. Do sedaj je poznanih več kot 20 živil, ki vsebujejo substance, zelo toksične za bakterije, ki povzročajo okužbe sečil. Med njimi je tudi grenivka.

Naravne učinkovine spregledane kljub pomoči zdravilom

Raziskave, ki dokazujejo vpliv naravnih učinkovin pogosto težko najdejo mesto v visoko vplivnih strokovnih medicinskih revijah. Eden od vzrokov je zagotovo njihova lahka in poceni dostopnost, kar iz stališča kapitala ni zanimivo. Naravne učinkovine – v nasprotju s hitro učinkovitimi sintetičnimi, tudi potrebujejo mnogo več časa, da se njihovo delovanje izrazi. Čeprav so večinoma kompatibilne z uradno predpisanimi zdravili in mnogokrat celo izboljšajo njihovo delovanje, so v praksi s strani uradne medicine pogosto zamolčane ali celo odsvetovane.

Grenivka vs. na antibiotike odporne bakterije

Študija primera (Case Study) objavljena v Journal of Alternative and Complementary Medicine je pokazala, da so semena grenivke zelo učinkovita pri uničevanju na antibiotike odpornih bakterij. Vanjo so zajeli 3 moške in 1 žensko z okužbami sečil. Vzorci njihovega urina so potrdili prisotnost bakterij Pseudomonas aeruginosa in Staphylococcus aureus (pri moških), ter Escherichia coli (pri ženski). Vsi so jemali semena grenivke peroralno 2 tedna in so se na zdravljenje že takoj odzvali zadovoljivo – razen enega bolnika z okužbo z sevom bakterije Pseudomonas aeruginosa, ki je bil odporen na tri vrste antibiotikov: gentamicin, tarivid in augmentin. Po dveh tednih se je zdravljenje s semeni grenivke tudi pri njem izkazalo za uspešno. »Naše ugotovitve kažejo, da imajo sveža ali posušena semena grenivke antibakterijsko delovanje, primerljivo z antibakterijskimi zdravili. Uživati je potrebno 5 do 6 semen vsakih 8 ur,« zaključujejo avtorji.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj