Pripravki iz indijske konoplje in nosečnost “ne gredo skupaj”

Pri ženskah, ki uživajo konopljo med nosečnostjo, je tveganje, da bo otrok razvil motnjo avtističnega spektra dvakrat večje kot pri tistih, ki je ne.

Uporaba konoplje v nosečnosti lahko privede do razvoja motenj avtističnega spektra pri otroku. Foto: Bigstock

Nekatere ženske pripravke iz konoplje jemljejo tudi v nosečnosti, celo kot način lajšanja jutranje slabosti. Zdravniki opozarjajo, da je to neodgovorno in nevarno za otroka. Več raziskav je potrdilo povezavo med marihuano in prezgodnjim porodom, zdaj se je seznam povečal še za avtizem. Študija, ki so jo izvedli kanadski raziskovalci, je pokazala, da otroci mater, ki med nosečnostjo kadijo marihuano, dvakrat pogosteje razvijejo eno od motenj avtističnega spektra. Ugotovitve so bile 10. avgusta objavljene v reviji Nature Medicine, povezavo do izvirnega znanstvenega članka najdete spodaj.

Motnjo avtističnega spektra ima vsak osmi otrok, štirikrat več je dečkov

Vplivi indijske konoplje na razvijajoči se plod sicer niso povsem jasni. Enako velja za motnje avtističnega spektra, katerih pogostnost izjemno narašča. Pred 50 leti jih praktično nismo poznali, danes jih ima vsak osmi otrok. Pri motnjah avtističnega spektra gre za nevrološko-socialne motnje, ki se večinoma pojavijo že v otroštvu in se kažejo kot spremenjeno vedenje na področju socialnih interakcij in komuniciranja. Oblik je več, med drugim klasični avtizem (Kannerjev), Aspergerjev sindrom, nespecifična avtistična motnja, otroška dezintegrativna motnja… Vzrok zanje kljub intenzivnim prizadevanjem znanosti ostaja neznanka. Raziskave kažejo, da verjetno obstaja neka genetska podlaga, vse več pa je tudi dokazov, da pomembno vlogo igra izpostavljenost nekaterim snovem v maternici.

Dvakrat večja pojavnost avtističnih motenj med izpostavljenimi otroci

V največji tovrstni študiji doslej so raziskovalci ugotovili, da imajo otroci, katerih matere so med nosečnostjo rekreativno posegale po marihuani, večje tveganje za avtizem. “Incidenca avtizma je bila 4 na 1.000 rojstev med tistimi, ki so bili v nosečnosti izpostavljeni indijski konoplji, ter 2,42 na 1000 med neizpostavljenimi. Obstajajo dokazi, da vse več žensk med nosečnostjo posega po indijski konoplji. To je izjemno zaskrbljujoče, saj vemo tako malo o tem, kako konoplja – v vseh oblikah, ne samo kot kajenje marihuane, vpliva na nosečnice in njihove otroke. Starše bi morali obvestiti o možnih tveganjih,” pravi profesor Mark Walker iz Univerze Otawa, glavni avtor objave.

Konoplja povezana tudi s prezgodnjim porodom

Raziskovalci so izhajali iz predhodne študije, v kateri so pregledali podatke o vseh rojstvih v Ontariu med letoma 2007 in 2012. Od pol milijona žensk v raziskavi jih je približno 3000 (0,6 odstotka) poročalo, da so uživale konopljo med nosečnostjo. Raziskovalna skupine je že prej ugotovila, da je uporaba konoplje v nosečnosti povezana s povečanim tveganjem za prezgodnji porod. Vendar so v tisti raziskavi ženske poleg konoplje pogosto uporabljale tudi druge škodljive substance, vključno s tobakom, alkoholom in opioidi. Na podlagi teh dejstev so zasnovali raziskavo, osredotočeno na ženske, ki so v nosečnosti posegale izključno po marihuani – takih jih je bilo 2200. Ugotovili so, da imajo otroci, rojeni v tej skupini, še vedno večje tveganje za avtizem.

Interakcija z endokanabinoidnim sistemom

Študija bolnišnice v Ottawi sicer ni raziskala, kako natančno uporaba marihuane v nosečnosti lahko privede do razvoja motenj avtističnega spektra pri otroku. Domnevajo, da gre za interakcijo z endokanabinoidnim sistemom (ki je tarča tudi večine ostalih pripravkov iz konoplje). Dr. Daniel Corsi, epidemiolog v bolnišnici v Ottawi, pravi: “V preteklosti nismo imeli dobrih podatkov o vplivu konoplje na nosečnost. To je ena največjih študij na to temo do zdaj. Upamo, da bodo naše ugotovitve pomagale ženskam in izvajalcem zdravstvenih storitev pri sprejemanju premišljenih odločitev.” Uporaba marihuane med nosečnostjo je sicer povezana tudi z do 2,3 krat večjim tveganjem za mrtvorojenost.

Izvirno znanstveno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj