Nova terapija za ponavljajočo se bakterijsko vaginozo

Terapija z živimi, zdravimi vaginalnimi bakterijami, ki kolonizirajo nožnico, se je izkazala za učinkovito pri ponavljajoči se bakterijski vaginozi (BV). Zaradi enostavnosti, varnosti in učinkovitosti bi lahko postala idealno zdravilo za ženske po vsem svetu.

Bakterijska vaginoza se zdravi z antibiotiki, vendar se po treh mesecih okužba ponovi pri okrog polovici žensk. Foto: Bigstock

Bakterijska vaginoza je ena od najpogostejših bakterijskih okužb. V razvitem svetu se z njo spopada skoraj 30 odstotkov žensk v rodnem obdobju. Lahko vodi v neplodnost, povezana je tudi s prezgodnjim porodom in/ali z nizko porodno težo novorojenčka. Pogosto se ponavlja, nova terapija pa obeta, da bo temu naredila konec.

Posnemanje terapije s probiotiki

Objava v reviji New England Journal of Medicine – izvirni članek je bil objavljen 13.maja 2020, izhaja z faze IIB preizkušanja nove učinkovine za zdravljenje ponavljajoče se bakterijske vaginoze. Razvili so jo raziskovalci Univerze Kalifornija – San Francisco, Univerze Kalifornija – San Diego, Rush University Medical Centra v Chicagu in Univerze Washington – St. Louis. Gre za pristop, poznan iz zdravljenja s probiotiki: vnos koristnih sevov izbranih vrst bakterij v telo, ki potem pomagajo k razvoju zdrave mikrobioote. Faza III preizkušanja sledi v kratkem, so še napovedali v objavi.

Drastično zmanjšanje ponavljanja okužbe

Bakterija lactobacillus crispatus CTV-05 je bakterija, ki naseljuje nožnico žensk z zdravo vaginalno mikrobioto. Ko se njena populacija zmanjša, se ravnovesje vaginalnih bakterij poruši in poveča občutljivost za okužbe. Bakterijska vaginoza se zdravi z antibiotiki, vendar se po treh mesecih okužba ponovi pri več kot polovici žensk. Zdravljenje s formulo, ki vsebuje bakterijo lactobacillus crispatus, je pogostost teh recidivov znatno zmanjšala, je pokazala dvojno slepa randomizirana študija. Vanjo so zajeli 228 žensk. Polovica jih je po predpisanem protokolu jemala formulo z lactobacillus crispatus, polovica pa placebo. Po 12 tednih se je okužba ponovila pri 30 odstotkih ženk, ki so prejemale antibiotik in pripravek z bakterijami ter pri 45 odstotkih žensk, ki so prejemale antibiotik in placebo. Režim jemanja formule z l. crispatus je bil naslednji: pet dni po enkrat na dan, potem pa še 10 tednov po dvakrat na teden.

Preboj pri zdravljenju – naravna krepitev vaginalne mikrobiote

Formula z l. crispatusje v obliki praška, ki si ga ženske aplicirajo z vaginalnim aplikatorjem. Vsebuje zdrave seve bakterij, ki kolonizirajo nožnico. Mlačna kislina, ki jo proizvajajo, zavira rast povzročiteljic bakterijske vaginoze. Formula je pri sobni temperaturi stabilna več kot eno leto, v hladilniku pa več kot dve leti. “Začetna indikacija za Lactin-V (komercialno ime formule) je preprečevanje bakterijske vaginoze, ki vsako leto prizadane milijone žensk. Kaže pa, da bi bila lahko učinkovita tudi pri preprečevanju prezgodnjega poroda,” je dejal prvi avtor objave Craig Cohen, profesor porodništva, ginekologije in reproduktivnih znanosti na UCSF. “Gre za povsem nov pristop, s katerim na naravni način krepimo vaginalno mikrobioto. Pomeni preboj pri dolgoročnem zdravljenju in preprečevanju bakterijske vaginoze,” je izpostavila so-avtorica študije dr. Anke Hemmerling iz UCSF.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj