Ni vsako vnetje nožnice primerno za samozdravljenje

Največji problem, ki ga imajo ženske z BV, je nastanek bakterijskega bioflma, ko se škodljive bakterije med seboj povežejo, obdajo z matriksom in začnejo izločati mucil. S tem postanejo močnejše in odpornejše na vplive iz okolja, predvsem proti laktobacilom, ki se normalno nahajajo v zdravi nožnici in jo varujejo, je razložila ginekologinja Lucija Kuder z Oddelka za perinatologijo UKC Maribor. Ko se pojavi BV, laktobacili skoraj izginejo, namesto njih pa se v nožnici razvijejo škodljive anaerobne bakterije.

V nosečnosti je bakterijska vaginoza povezana s številnimi zapleti. Foto: Bigstock

O tem, kako jo prepoznati in zdraviti ter zakaj je pomembno, da smo pozorni na sestavo vaginalne mikrobiote, smo prisluhnili na strokovnem dogodku Šola diagnostike in sodobnega zdravljenja v ginekologiji in nosečnosti, ki je potekal v Ljubljani.

Težave prepoznajo ženske same

Težave zaradi bakterijske okužbe nožnice običajno prepoznajo ženske same, predvsem zaradi izcedka belkaste barve in neprijetnega vonja po ribah iz nožnice. Treba se je obrniti na svojega ginekologa, saj niso vse okužbe primerne za samozdravljenje.

Zadnje kultivacijske tehnike so odkrile, da imajo zdrave ženske v svoji nožnici več kot 120 vrst laktobacilov, med katerimi je najpomembnejši Lactobacillus crispatus, ki tudi prevladuje. Poleg njega zdravo nožnico naseljujejo predvsem sevi L. gasseri, L. jensenii in in L. iniesta. Pri zdravih ženskah prevladujejo v nožnici laktobacili, medtem ko pri ženskah z bakterijsko vaginozo vaginalno mikrobioto nožnice sestavlja cela mavrica različnih škodljivih bakterij, med katerimi sta najpogosteje zastopani Gardnerela vaginalis in Atopobium vaginae.

Z bakterijsko okužbo nožnice, imenovano bakterijska vaginoza (BV), se dnevno srečuje od 50 do 70 odstotkov vseh žensk, mnoge pa za to, da jo imajo, sploh ne vedo.

»Atopobium vaginae je pred kratkim odkrita bakterija, ki je prisotna pri vseh ženskah z bakterijskim vaginitisom. Je dosledno anaerobna in njena značilnost je ta, da je odporna na antibiotik metronidazol. Sodeluje pri nastanku bakterijskega bioflma in je verjetni vzrok za številne zaplete v nosečnosti,« pojasnjuje Lucija Kuder.

Zdravljenje bakterijske vaginoze

Ginekologinja razloži, da je možnosti zdravljenja BV več: »Na povečan pH lahko delujemo z acidifikacijo, redukcijo laktobacilov uredimo tako, da jih dodamo po zdravljenju z zdravili. Pomembno je, da z zdravljenjem med nosečnostjo ustvarimo normalno vaginalno mikrobioto, predvsem za to, da preprečimo zaplete. Pri simptomatskih nosečnicah brez tveganja za prezgodnji porod je izbira zdravljenja lahko antibiotik metronidazol ali klindamicin, v zadnjem času pa vse pogosteje širokospektralni antiinfektiv dekalinijev klorid, ki je novost v Sloveniji in ga predpiše ginekolog na recept.«

V nosečnosti je bakterijska vaginoza povezana z številnimi zapleti, kot so: prezgodnji porod, krajšanje materničnega vratu, vaginalne krvavitve, zastoj v rasti, spredaj ležeča posteljica … od 40 do 50 odstotkov vseh zapletov lahko preprečimo, če BV začnemo zdraviti že pred 20 tednom nosečnost.

Vaginalne bakterija postanejo vse bolj odporne

»Predvsem zato, ker je danska študija pokazala, da vaginalne bakterije postajajo vse bolj odporne na klindamicin in metronidazol, medtem ko dekalinijev klorid ni antibiotik in ne povzroča rezistence bakterij.

Poleg majhne možnosti za razvoj rezistence je prednost dekalinijevega klorida tudi, da je varnejši, saj deluje izrazito lokalno na mestu okužbe v nožnici in ga lahko varno uporabljajo vse ženske, tudi nosečnice od prvega dneva nosečnosti in doječe mamice. Ima majhno resorpcijo (manj kot 1 odstotek) in skoraj nima neželenih stranskih učinkov.

Zadnji podatki kažejo, da ga uporablja od 20 do 50 odstotkov nosečnic z BV. Pri nosečnicah, ki imajo tveganje za prezgodnji porod, pa zdravimo z metrodnidazolom in s klindamicinom, pri čemer je prva izbira zdravljenja metronidazol, « še pojasni Lucija Kuder.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj