Nadloga, ki preseneti – vnetje sečil

Avtor: Mojca Koprivnikar

Vnetje sečil, predvsem mehurja, je neprijetnost, ki se lahko pojavlja tudi v poletnem času, zato so potrebe po uživanju tekočine večje kot sicer, a telesu pogostokrat ne prisluhnemo, kar seveda povečuje možnosti za tovrstna vnetja. Prav pitje zadostne količine tekočin je namreč prvi preventivni korak pri preprečevanju. 

O tem, kakšni so znaki vnetja in kako si lahko pomagamo, pa nam je povedala doc. dr. Jelka Lindič, dr. med., s Kliničnega oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana.  

»Okužbe sečil nastanejo zaradi vstopa bakterij iz črevesja v sečnico in sečni mehur. Vnetje pa se nato lahko razširi tudi navzgor do ledvic ali pa v prostato,« pove doc. dr. Lindič. Redkeje se vnetje sečil razširi po krvi.

Najpogosteje nastane akutno vnetje sečnega mehurja in sečnice, redkeje pa vnetje ledvic ali prostate. »Zaradi vnetja sečnega mehurja ali ledvic večinoma zbolevajo predvsem spolno aktivne ženske, saj spolni odnos lahko predstavlja mikropoškodbo sečnice. Ta je pri ženskah kratka in blizu zadnjega dela črevesja, zato bakterije hitreje pridejo v sečni mehur. Moški torej zbolevajo redko, saj jih pred vstopom bakterij v sečni mehur ščitijo dolga sečnica, ki ni v bližini črevesja, in baktericidni izločki iz prostate. Pri starejših se vnetja sečil pojavljajo zaradi zastajanja seča v mehurju, zaradi povečane prostate pri moških in zaradi zdrsa maternice pri ženskah, ki povzroči zastajanje seča v mehurju in hkrati uhajanje seča.«

Prepoznajte prve zanke

Doc. dr. Lindič pove, da so sicer pri ženskah najpogostejši dejavniki tveganja za okužbe spolni odnosi in uporaba kemičnih spermicidnih sredstev, pri starejših ljudeh pa pride do anatomskih in funkcijskih sprememb, ki povečajo nagnjenost k nastanku okužb sečil.

Vnetje mehurja prepoznamo predvsem po pekočem odvajanju majhnih količin seča, siljenju na vodo in po bolečini v predelu sečnega mehurja. »Če pa so vnete ledvice, so tem znakom pridružene še vročina in ledvene bolečine. Pri vnetju sečnice je pri moških ob pekoči mikciji značilen izcedek iz sečnice, pri ženskah pa izcedek iz nožnice. Pri vnetju prostate je poleg vročine, pekoče mikcije, značilna še bolečina v presredku, ki se širi na notranjo stran stegen, curek seča je tanjši ali se prekinja,« razlaga nefrologinja. Večinoma vnetja sečil nastanejo nenadno, akutno. Če se okužba ponavlja, ker je nekje v sečilih žarišče okužbe (npr. v prostati), govorimo o kroničnem vnetju, kar pa se pojavlja redkeje kot akutne okužbe. Sicer pa ločimo naslednja najpogostejša vnetja sečil, omenjena spodaj.

Cistitis
Sodi med najpogostejše stanje, pri katerem je vnet mehur. Najobičajnejši znaki so pogosto in pekoče izločanje majhnih količin seča, neprestano tiščanje na vodo, urin je moten, ima neprijeten vonj, redko je lahko tudi krvav. Ženske s cistitisom pogosto navajajo tudi bolečino nad mehurjem oziroma nad sramno kostjo. Telesna temperatura ni povišana.

Pielonefritis
Gre za vnetje ene ali obeh ledvic. Pri vnetju se poleg navedenih znakov vnetja mehurja pojavijo tudi povišana temperatura (38 stopinj ali več), mrzlica in ledvene bolečine.

Uretritis
Je vnetje sečnice, ki je pogosto posledica okužbe s spolno prenosljivimi mikroorganizmi. Okužba lahko poteka brez kliničnih znakov ali pa so prisotni simptomi, kot je pekoča bolečina v sečnici, lahko z izcedkom, pri ženskah se pojavi izcedek iz nožnice. Okužba se sicer ugotavlja z brisom sečnice.

Prostatitis
Najpogostejši znaki akutnega prostatitisa so nejasne bolečine v predelu presredka, prizadeti ima lahko povišano telesno temperaturo, pogoste in pekoče mikcije in tanek curek urina. Vnetje lahko povzroči popolno zaporo pretoka seča (urinska retenca).

Doc. dr. Lindič razloži, da okužbo sečil, za katero so značilni opisani klinični znaki, dokazujemo s pregledom seča, v katerem običajno najdemo bakterije in levkocite; temu primerno nato predpišemo tudi zdravljenje z antibiotiki. »Če znakov okužbe ni in ugotovimo v seču bakterije in levkocite, pa se ne odločamo za antibiotično terapijo. To velja še posebej za starejše ljudi, saj je pri njih to zelo pogosto, čeprav okužbe nimajo.«

Brusnice proti bakterijam in voda za čiščenje

Za preprečevanje vnetja sečil lahko veliko naredimo tudi sami. Pri tem je prvi preventivni korak predvsem pitje zadostne količine tekočin. Doc. dr. Lindič priporoča, da naj zdravi posamezniki zaužijejo toliko tekočine, da bodo dnevno izločili vsaj dva litra seča. Če so okužbe povezane s spolnimi odnosi, je najbolje, da ženska čim prej po odnosih izprazni sečni mehur. »Priporočamo tuširanje in ne namakanje v banji, pa tudi ne pretirano agresivno intimno higieno z izpiranjem nožnice, saj to uniči normalno nožnično floro in poveča nagnjenost k okužbam. Pomembno je tudi, da se ženske po odvajanju blata obrišejo od spredaj nazaj in ne nasprotno.«

Dobro znano živilo, ki zelo blagodejno deluje na sečila, pa so brusnice. Njihov učinek opisujejo tudi številne raziskave. Brusnice so živilo, ki so tudi s prehranskega vidika zelo bogate. Vsebujejo namreč veliko vitamina C, vitamine A, B, kalij, bioflavonoide in so močen antioksidant. Tudi nefrologinja pravi, da brusnice delujejo preventivno, saj zmanjšujejo nalepljanje bakterij na sluznico v sečilih.

Kaj lahko lajšamo sami in kdaj moramo k zdravniku? »Z večjim vnosom tekočine se poveča izločanje seča in izplavljanje bakterij iz sečil in tako lahko začetno vnetje sečnega mehurja ženske pozdravijo že same. Če to ne pomaga ali če so težavam pridružena vročina in ledvene bolečine, pa je potreben pregled pri zdravniku,« sklene doc. dr. Lindič.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj