Čaj, ki ga lahko nadomestimo za kavo

Avtor: Monika Kubelj

Kultura pitja čaja se v Evropi in tudi pri nas vse bolj pozitivno oblikuje. Uporabniki zelo dobro ločijo kakovosten čaj od čajev, ki jim daje okus dodana aroma ipd. Poleg tega marsikdo nadomešča vsakodnevno kavo s pitjem čaja, saj se po njem bolje počuti. S katerim čajem lahko to naredimo? 

Limonsko travo po navadi srečujemo v čajnih mešanicah, ker pa zaradi citrala deluje izjemno poživljajoče, ga vedno bolj poiščejo v samostojni obliki in ga nadomeščajo s kavo. Kaj je kakovostna limonska trava, kako pripraviti tak čaj? 

Na kaj morate biti pozorni, ko kupujete čaj limonske trave?

– da so posušeni koščki zelene barve in ne rjave (morda ni bil pravilno sušen)

-da močno diši po citrusih, ne le blago ali celo po suhi slami

– da ima izdelek čim manj posrednikov (še najbolje neposredno od lastnika nasada)

– da je čas namakanja 2 do 4 minute (če piše dlje, pomeni, da je morda slabše kvalitete)

Čaj iz limonske trave je naraven brezkofeinski aromatičen napotek. Kot nam je pojasnila Tanja Zupančič, ki se je v Manipurju imela priložnost srečati s samim lastnikom nasada ekološko pridelane limonske trave, gre za čaj limonske trave Cymbopogon Citratus, v Aziji poznane kot medicinska rastlina. »V svetu herbalizma se sicer za limonsko travo uporablja izraz zelišče in posledično zeliščni napitek. Ima  nežen okus po citrusih in je telesno poživljajoč in psihično pomirjujoč, kar se sliši nenavadno, a ravno ta dvojnost je tista, zaradi katere Indijci vsakodnevno pripravijo vroč napitek. Domačini v tem SV delu Indije v kulinariki veliko uporabljajo limonsko travo in jo pijejo kot napitek po obrokih za olajšanje prebave. Vselej je tudi postrežena kot pijača gostom, saj ji pripisujejo velik pomen. Priljubljenost tega čaja se počasi širi po vsej Indiji, kjer se sicer tradicionalno največ popije črnega masala čaja,« je z nami delila svoje izkušnje poznavalka čajev.

In kaj vsebuje? Limonska trava Cymbopogon Citratus  je aromatsko skladišče esencialnih hranil, ki so koristna za zdravje. Je vir esencialnih vitaminov, kot so vitamin A, B1(tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (panteonska kislina), B6 (piridoksin), folata in vitamina C. Telesu prinese tudi esencialne minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, baker, železo, cink. Primeren je za jutranjo poživitev namesto kave ali teinskih čajev, zvečer pa za pomiritev pred spanjem.  Pijemo ga lahko samostojno, v vročih dneh ga ohladimo. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj