Razvili tkanino, ki nevtralizira smrad prepotenih oblačil

Tkanina, ki sprošča dišave, lahko pomaga nevtralizirati vonj po znoju. Razvili so jo ameriški inženirji, prva testiranj paže potekajo. Načrtujejo, da bodo iz nje najprej izdelovali majice za šport, primerna pa je za različne vrste oblačil.

Tkanina ob stiku z znojem na koži začne oddajati vonj po limonski travi. Foto: Bigstock

Vroče poletno vreme, stresne situacije in intenzivna vadba povzročijo neprijetne vonjave, ki se jih oblačila hitro navzamejo. Zdaj se zdi, da so so jim šteti dnevi. Ameriški kemiki so razvili tkanino, ki nevtralizira neprijetni vonj prepotenih oblačil. Proces se sproži ob stiku tkanine s znojem na koži, tkanina pa začne oddajati vonj po limonski travi.

Nad smrad prepotenih oblačil z limonsko travo

V zadnjih letih so znanstveniki razvili različne pametne tkanine, ki reagirajo na dražljaje, kot so svetloba, temperatura ali mehanski stres in se odzivajo na določene načine, na primer s spremembo barve ali vodenjem električnega signala. Preučevali so tudi različne metode za sproščanje dišav, s katerimi bi lahko nevtralizirali smrad prepotenih oblačil. Zdaj je njihov trudi poplačan. Iznašli so tkanino, ki ob stiku z znojem na koži začne oddajati vonj po limonski travi. Gre za molekule β-citronelola, ki se sicer uporablja v insekticidih.

Pametne tkanine na se dražljaje, kot so svetloba in temperatura, odzovejo s spremembo barve ali prevodnosti.

Izločanje dišave spodbudi stik z znojem

Testirali so dva pristopa. Prvi je vključeval specifični protein OBP, na katerega so vezali molekule β-citronelola, vse skoraj pa so pripeli na modul za vezavo ogljikovih hidratov (CBM), ki se veže na bombaž.

Nizek Ph znoja je povzročil, da so se začele sproščati molekule β-citronelola.

V drugem poskusu so uporabili drugačno tehniko. Molekule β-citronelola so »zapakirali« v liposome, ki so se preko lipidnih receptorjev pritrdili na bombaž. Pri opciji z liposomi so se »dišeče molekule« β-citronelola sproščale počasneje in bolj nadzorovano kot pri opciji z OBP. Obe strategiji sta se izkazali za uspešni, raziskovalci pa so prepričani, da bi ju lahko uporabili pri različnih vrstah oblačil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj