Nanotehnologija prinaša novo upanje za bolnike z osteoartritisom

Osteoartritis je najpogostejša bolezen sklepov, ki jo ima 10 odstotkov moških in 14 odstotkov žensk, starejših od 60 let. Trenutne terapije, vključno z zdravili proti bolečinam in protivnetnimi zdravili, simptome blažijo, bolezni pa ne ozdravijo.

V starosti 60 let in več ima osteoartritis 10 % moških in 13 % žensk. Foto: Bigstock

Piezoelektrična stimulacija bo mogoče spisala novo zgodbo o uspehu pri ljudeh z artritisom. Z njeno pomočjo so namreč dosegli ponovno rast hrustanca v sklepih sesalcev.

Osteoartritis je zelo pogosto zdravstveno stanje, pri katerem so možnosti zdravljenja omejene. Ekipa na Univerzi Connecticut je razvila biološko razgradljiv okvir iz nanovlaken PLLA (poli L-mlečna kislina), ki ob mehanski obremenitvi spremeni električni naboj. To pospeši regeneracijo hrustanca. Metodo so uspešno preizkusili na kuncih, priprave za testiranje na ljudeh pa že potekajo.

Kunci z osteohondralnimi okvarami v medialnem femoralnem kondilu, ki so bili zdravljeni z odrom PLLA, so pokazali izboljšano regeneracijo hrustanca in regeneracijo subhondralne kosti po 1 ali 2 mesecih vadbe. Toliko časa je bilo namreč potrebnega, da se je vzpostavila piezoelektričnost – pojav, pri katerem zaradi mehanskih obremenitev (v tem primeru telesne vadbe, ki vključuje prizadeti sklep) spremeni električni naboj. Čeprav je potrebno nadaljnje delo za optimizacijo mikrostrukture in komponent okvirja, študija potrjuje potencial biorazgradljivih piezoelektričnih struktur v medicini.

“Dokazali smo, da biorazgradljiv piezoelektrični okvir iz nanovlaken lahko deluje kot stimulator za spodbujanje hondrogeneze in regeneracije hrustanca. Ob obremenitvi sklepa ustvari električni naboj, ki spodbuja ekstracelularno adsorpcijo beljakovin, olajša migracijo celic, spodbudi endogeni TGF-β preko kalcijeve signalne poti ter izboljša hondrogenezo in regeneracijo hrustanca,” so prepričani avtorji. Pri kuncih z osteohondralnimi okvarami je po 1 do 2 mesecih vadbe (2 do 3 mesece po operaciji, v kateri so jim namestili okvir), prišlo do popolne regeneracije hialinskega hrustanca ter tvorbe novih hondrocitov in kolagena. Pristop je potencialno uporaben tudi za regeneracijo drugih tkiv.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj