Bo novi koronavirus nova gripa: Okužba z mutiranim virusom se širi

Pred kratkim smo pisali o prvih primerih okužbe z novim respiratornim virusom, za katerega se zdi, da je mutirani koronavirus, ki povzroča SARS. Pred slabima dvema desetletjema je skoraj povzročil pandemijo, potem poniknil in se znova pojavil.

Smrtnost pri koronavirusu, ki povzroča SARS, je desetkrat večja kot pri virusih, ki povzročajo »klasično« gripo. Bolj kot to skrbi dejstvo, da se mu težje zoperstavi načeloma zdrava populacija oziroma odrasli v »najboljših letih«. Foto: Bigstock

Pred kratkim smo pisali o prvih primerih okužbe z novim respiratornim virusom, za katerega se zdi, da je mutirani koronavirus, ki je pred skoraj dvema desetletjema povzročil epidemijo SARS.

Netipično pljučnico, ki velja za glavni zaplet okužbe z novim virusom, so v zadnjem mesecu potrdili pri 136 ljudeh. Natančno število tistih, ki so okužbo preživeli večjih težav, zgolj s simptomi »navadne« gripe, ni znano. So pa znanstveniki že razkrili genom novega virusa, ki je na voljo v GenBank.

En mesec, trikrat več zbolelih

Število obolelih se je v enem mesecu potrojilo. Na letališčih v ZDA so napovedali testiranja vseh potencialno okuženih oseb. Iz kitajskega Urada za zdravje so medtem sporočili, da so sprejeli vse potrebne preventivne ukrepe za preprečitev širjenja virusa, ki je različica virusa, ki povzroča ptičjo gripo.

Hitro širjenje, manjša smrtnost

Do sedaj zbrani podatki kažejo, da novi virus za zdrave odrasle ljudi v dobri telesni kondiciji in brez kroničnih bolezni ni usoden. Simptomi, ki so podobni okužbi z »navadno« gripo, jih sicer za teden ali dva položijo v posteljo, potem pa v načeloma hitro popolnoma okrevajo. Zakaj torej taka »panika«?

Smrtnost pri koronavirusu, ki povzroča SARS (in iz katerega naj bi izviral novi virus), je desetkrat večja kot pri virusih, ki povzročajo »klasično« gripo. Bolj kot to skrbi dejstvo, da se mu težje zoperstavi načeloma zdrava populacija oziroma odrasli v »najboljših letih«. Druga težava je hitro širjenje. Tudi zgodovinski spomin ima težo: med pandemijo španske gripe (povzročitelj virus H1N1) je v dveh letih umrlo več kot 50 milijonov ljudi.

Inkubacijska doba 5 do 7 dni

Inkubacijska doba je 5 do 7 dni. Bolezen se začne z nenadno visoko vročino, ki jo spremljajo bolečine v mišicah, bolečine v žrelu, glavobol, vneto žrelo, hripavost in kašelj. Pri SARS-u (kot posledica okužbe s koronavirusom) je smrtnost pri mlajših od 25 let 1 odstotek, v starostni skupini od 25 do 44 let 6 odstotkov, v starostni skupini od 45 do 54 let pa že 15 odstotkov. Pri starejših od 65 let umre več kot polovica okuženih. Kar je desetkrat več kot pri sezonski gripi.

Karantena ni pomagala

Čeprav se je še pred nekaj dnevi zdelo, da bo okužba z novim koronavirusom omejena le na 11-milijonsko kitajsko mesto Wuhan, in da bo karantena pomagala, se je znova pokazalo, da mikrobi ubirajo svojo pot.

V nekaj tednih na Tajsko, Japonsko, Južno Korejo, kaj sledi?

Okužba se je v vsega mesecu in pol (od decembra lani, ko so prijavili prvi primer) iz mesta Wuhan (11 milijonov prebivalcev) razširila v mesti Peking (21 milijonov prebivalcev) in Shenzen (12 milijonov prebivalcev). Prejšnji teden so o dveh novih primerih poročali iz Tajske, o enem pa iz Japonske. V nedeljo so prvo okužbo potrdili v Južni Koreji. Za netipično pljučnico je zbolela 35 letna turistka, ki se je vrnila iz Kitajske. Gre za Kitajko, ki je med novoletnimi prazniki obiskala sorodnike v Wuhanu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj