CT prsnega koša najboljša metoda diagnosticiranja za covid-19

Ker pri okužbi z koronavirusom SARS-CoV-2 ni specifičnih terapevtskih zdravil ali cepiv, je nujno, da se bolezen odkrije v zgodnji fazi in da se takoj izolira okuženega bolnika iz zdrave populacije.

Nizka občutljivost testa pomeni, da večje število okuženih ne bo prepoznanih, bolniki pa ne bodo deležni ustreznega zdravljenja. Foto: Bigstock

Študija na več kot 1000 testiranih osebah je pokazala, da je najzanesljivejši način za odkrivanje covid-19 CT slikanje prsnega koša. Je bolj zanesljivo kot trenutno splošno izvajano laboratorijsko testiranje. Raziskovalci so zaključili, da bi bilo smiselno CT slikanje uporabiti kot glavno presejalno orodje za covid-19.

Nizka občutljivost testa

Po priporočilih se covid-19 potrdi z verižno reakcijo s polimerazo s predhodno reverzno transkripcijo (RT-PCR) ali z zaporedjem genov iz vzorca dihal ali krvi. Vendar je občutljivost testa na podlagi brisov grla le od 30 do 60 odstotna. V trenutni epidemiološki situaciji nizka občutljivost testa pomeni, da večje število okuženih ne bo prepoznanih, bolniki pa ne bodo deležni ustreznega zdravljenja. Hkrati se zaradi velike nalezljivosti virusa poveča tveganje za širjenje okužbe.

Zgodnje odkrivanje okužb ključno

“Zgodnje odkrivanje okužbe je ključnega pomena za zdravljenje in nadzor bolezni. V primerjavi z RT-PCR je CT prsnega koša oziroma pljuč bolj zanesljiva, praktična in hitra metoda za diagnosticiranje covid-19,” piše v študiji, pravkar objavljeni v reviji Radiology. V njej so ugotovili, da občutljivost CT preiskave pri covid-19 znaša 97 odstotkov, občutljivost RT-PCR preiskave pa le 71 odstotkov. CT slikanje sicer velja za hitro in relativno enostavno izvedljivo standardno orodje za diagnosticiranje pljučnice.

Primerjava dveh metod

Kitajski raziskovalci so izvedli primerjavo diagnostične vrednosti in doslednosti slikanja CT prsnega koša s standardnim RT-PCR testom v primeru okužbe s koronavirusom covid-19. Vanjo so zajeli 1014 ljudi, ki so jih v času od 6. januarja 2020 do 6. februarja 2020 testirali v bolnišnici Tongji v Wuhanu. Z RT-PCR kot referenčnim standardom so ocenili delovanje CT prsnega koša pri covid-19. Za primere z večkratnimi testi RT-PCR so analizirali tudi dinamično pretvorbo rezultatov testa RT-PCR (negativno v pozitivno in pozitivno v negativno) v primerjavi s CT preiskavami prsnega koša.

Občutljivost CT slikanja 97 odstotna

Rezultati so pokazali, da je imelo 601 preiskovancev (59%) pozitivne rezultate RT-PCR testa, 888 (88%) pa pozitivne rezultate pri CT slikanju prsnega koša. Pri bolnikih z negativnimi rezultati RT-PCR testa jih je bilo 75% (308 od 413 bolnikov) pozitivnih po CT slikanju prsnega koša. Od tega jih je bilo 48% ocenjenih kot zelo verjetnih primerov, 33% pa ​​kot verjetnih primerov. Z analizo serijskih RT-PCR testov in CT preiskav je bil interval med začetnimi negativnimi in kasnejšimi pozitivnimi rezultati 4 do 8 dni. Celokupna občutljivost CT slikanja prsnega koša je bila 97-odstotna,” so še zapisali avtorji.

Celotno raziskavo in izvirno objavo si (v angleščini) lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj