Ultrazvok notranjih organov: s pomočjo obliža do 48 urnega spremljanja delovanja

Ultrazvok je varna neinvazivna metoda, ki omogoča spremljanje delovanja notranjih organov in zazna bolezenske spremembe. Deluje tako, da ultrazvočna palica ali sonda oddaja zvočne valove, ki se odbijejo od srca, pljuč, ledvic in drugih organov ter ustvarijo slike visoke ločljivosti. Na področju razvoja ultrazvočnih naprav za diagnostiko je pred kratkim prišlo do velikega razvojnega napredka.

Ultrazvok notranjih organov je varna neinvazivna metoda, ki omogoča spremljanje delovanja le-teh in zazna bolezenske spremembe. Zdaj prihaja ultrazvočni obliž, ki omogoča 48 urno spremljanje delovanja notranjih organov. Foto: Bigstock

Na ameriškem Massachusetts Institute of Technology (MIT) so razvili napravo – ultrazvočni obliž, ki je velik kot pisemska znamka in se pritrdi na kožo. Brez prekinitev lahko deluje 48 ur in naredi ultrazvok notranjih organov: srca, pljuč, ledvic… Prikazuje tudi spremembe v trebušni votlini. Za delovanje trenutno (še) zahteva  zapleteno opremo, zato je na voljo samo v nekaterih bolnišnicah in specializiranih ambulantah.  

Ultrazvok notranjih organov v visoki ločljivosti

Obliž za ultrazvok notranjih organov so testirali na prostovoljcih, ki so medtem, ko so ga nosili, izvajali izvajali različne dejavnosti, vključno s sedenjem, stanjem, tekom in kolesarjenjem. Posnel je slike visoke ločljivosti, ki si prikazovale delovanje srca, pljuč, ledvic, ožilja, želodca ter spremembe v trebušni votlini. Izkazal se je kot neinvazivna metoda brez neželenih stranskih učinkov.

Velik diagnostični potencial ultrazvočnega obliža

Trenutna zasnova zahteva povezavo obliža za ultrazvok notranjih organov z napravami, ki odbite zvočne valove pretvorijo v slike. Vendar je tudi v sedanji obliki primeren za takojšnjo klinično uporabo in ima velik diagnostični potencial. Lahko se uporablja za 24-urno merjenje delovanja srca, pljuč, ledvic… Ko bo deloval brezžično – cilj, za katerega si ekipa trenutno prizadeva – bo postal prenosna naprava za ultrazvočno slikanje, ki jo bodo bolniki lahko odnesli domov ali celo kupili v lekarni.

24/7 ultrauvok vseh notranjih organov

»Zamislili smo si, da bi na različne lokacije na telesu pritrdili nekaj UZ obližev, ki bodo komunicirali z mobilnim telefonom. Algoritmi v njem, naloženi v obliki aplikacije, pa bodo analizirali slike in postavili najbolj verjetno diagnozo in/ali opozorili na klinično pomembne spremembe. Prepičani smo, da smo začeli novo dobo prenosne slikovne diagnostike – ki bo z nekaj UZ obliži na različnih delih telesa omogočila 24/7 ultrazvok vseh notranjih organov,« pravi glavni avtor študije Xuanhe Zhao, profesor strojništva, gradbeništva in okoljskega inženirstva na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Vir: Wang C, Chen X, Wang L, et al. Bioadhesive ultrasound for long-term continuous imaging of diverse organs. Science. 2022 Jul 29;377(6605):517-523. doi: 10.1126/science.abo2542. Epub 2022 Jul 28. PMID: 35901155.