Gosto žlezno tkivo v prsih povezano z rakom dojk

Ženske, ki imajo prsi z več gostega žleznega tkiva kot maščobnega, so bolj ogrožene za razvoj raka na dojkah, ugotavlja nova raziskava. Na spletni strani JAMA Oncology pišejo o študiji, v katero so zajeli več kot 18.000 žensk z malignimi spremembami na dojkah in 18.400 žensk iste starosti brez sprememb. 

Na osnovi raziskave so ugotovili, da je gosta žlezna vsebina tkiva dojk eden izmed večjih indikatorjev tveganja za razvoj raka dojk. Celo večji kot do zdaj poznani družinska zgodovina in rojstvo otroka nad 30 letom. »Ženske z gostim žleznim tkivom dojk imajo približno dvakrat večjo možnost, da zbolijo za rakom na dojkah kot pa druge ženske,« je povedala vodja raziskave dr. Natalie Engmann z Univerze v Kaliforniji iz San Francisca. Raziskovalna ekipa ugotovitev ocenjuje kot resno težavo, saj ima kar 60 odstotkov mlajših žensk gosto tkivo prsi in 40 odstotkov žensk po menopavzi. »V prsih, ki imajo gosto tkivo, je zelo težko odkriti tumor. Pogostokrat ga tudi mamogram ne pokaže,« je povedala Engenannova. Ta tudi ugotavlja, da bi z ustreznim načinom zmanjševanja te gostote v prsih lahko preprečili razvijanje raka pri ogroženih ženskah.

Gosto tkivo ni tveganje za vsako žensko

Dobro je vedeti, da rezultati te raziskave ne pomenijo tveganja za vsako žensko, ki ima prsi z gostim tkivom. V študiji so raziskovalci preverili več posameznic, in sicer tiste, ki imajo prsi v celoti iz maščobnega tkiva, prsi s pretežno maščobnega tkiva in nekaj gostega, prsi, ki so večinoma goste, in prsi, ki so v celoti iz gostega tkiva. Pod drobnogled so hkrati vzeli tudi nekaj najbolj znanih dejavnikov tveganja: telesna teža, družinska zgodovina raka dojke, osebna zgodovina benignih sprememb, količina gostega tkiva dojke in rojstvo prvega otroka po 30 letu. Izpostavili so ženske iz dveh najbolj rizičnih skupin in ugotovili, da bi pri 39 odstotkih žensk pred menopavzo in v 26 odstotkov primerih po njej lahko preprečili nastanek raka, če bi tem ženskam lahko zmanjšali gosto tkivo v prsih. A žal jasne rešitve, kaj bi potencialno bolj ogrožene ženske lahko naredile, ni. Na voljo je zdravilo Tamoksifen, ki sicer zmanjšuje tveganje in gostoto, vendar ima ta resne stranske učinke in zato ni priporočljiv, razen ko gre za res visoko tveganje. Treba bi bilo povečati maščobno tkivo, kar se lahko zgodi v primeru povečanja telesne teže, vendar je tudi ta na drugi strani dejavnik tveganja predvsem za starejše ženske, opisuje študija.

Nekaj podatkov iz raziskave sicer še navaja družinsko zgodovino, ki je povezana z devetimi odstotki primerov raka dojk pri mlajših ženskah in v osmih odstotkih pri starejših. Pozno rojstvo otroka kot dejavnik tveganja je povezan z devetimi odstotki primerov pri mlajših ženskah in s petimi odstotki pri starejših.

Avtorji izpostavljajo tudi pomanjkljivost raziskave, le-ta je spregledala dejavnike tveganja, povezane z genetsko mutacijo, ki lahko pri posameznici močno poviša možnosti za raka dojke. Po podatkih Nacionalnega inštituta za rakova obolenja v ZDA zaznajo le od pet do deset odstotkov takšnih primerov, a so tovrstne mutacije izjemno velik dejavnik tveganja.

Spletno računalo, ki oceni tveganje raka

Dr. Christine Berg, raziskovalka z Nacionalnega inštituta za rakova obolenja, ki sicer ni bila vključena v raziskavo, pa tem ženskam, poleg mamograma, priporoča tudi alternativne oblike pregledov dojk (ang. Screening alternatives). »Za ženske z gostim tkivom dojk, ki so hkrati izpostavljene tudi drugim dejavnikom tveganja, je dobro, da se z zdravnikom posvetujejo še o drugih možnostih pregleda prsi, kot je npr. magnetna resonanca (MRI). »Med novejše tehnologije pa sodi tudi tomosinteza,« pravi Bergova. Ta sicer svetuje tudi uporabo posebnega kalkulatorja, dostopnega na spletni strani Breast Cancer Surveillance Consortium (BCSC).

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj