Ali herpes povzroča Alzheimerjevo bolezen?

Avtor: R. M. Z.

Skoraj vsakdo se v življenju sreča z okužbo z virusom herpesa simpleksa tipa 1 (HSV-1), ki običajno povzročajo okužbo na ustnicah, lahko se razširi na lice in redko tudi v usta. Po primarni infekciji v otroštvu se najpogosteje ponavlja v okoliščinah, ko je posameznikom imunski sistem oslabljen in je človek bolan ali pod stresom.

herpes

Čeprav se je zdelo, da virus ne povzroča resnejših sprememb na organih, pa strokovnjaki že dlje preučujejo morebitno povezavo virusa z Alzheimerjevo boleznijo. Desetletja raziskav so namreč pokazala povezavo med senilno demenco in okužbo z virusom herpesa simpleksa tipa 1 pri ljudeh, ki imajo specifični gen APOE-ε4, zanj pa je poznano, da zvišuje tveganje za pojav demenco.

“Vsaka druga oseba z virusom HSV1 lahko računa na Alzheimerjevo bolezen. Možganske celice nosilca gena, ki je tvegan za to bolezen, so bolj občutljive na poškodbe, ki jih povzroča HSV1, to pa lahko v končnem pripeljejo do razvoja Alzheimerjeve bolezni,” je dejala dr. prof. dr. Ruth Itzhaki z University of Manchester.

Več nedavno opravljenih študij je po besedah dr. Itzhakijeve pokazalo, da uporaba protivirusnih zdravil, ki se uporabljajo v zdravljenju herpesa, v veliki meri zmanjša število primerov demence med okuženimi ljudmi.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj