Novo zdravilo za določeno vrsto raka prostate

Avtor: R. M. Z.

Nova generacija oralnega antiandrogenega zdravila, ki vsebuje učinkovino apalutamid, bo v Evropi dobilo zeleno luč za zdravljenje nemetastatskega proti kastraciji odpornega raka prostate. Zdravilo je namreč prejelo pozitivno mnenje Odbora za zdravila za uporabo v humani medicini pri Evropski agenciji za zdravila (EMA). Mnenje zdaj potuje na naslov Evropske komisije, ki je na področju EU pristojna za izdajo dovoljenja za tovrstne medicinske pripomočke.

PSA

Za zgoraj omenjeno indikacijo je zdravilo z apalutamidom že pridobil odobritev za uporabo v ZDA. Pozitivno mnenje za to indikacijo temelji na rezultatih klinične raziskave faze III SPARTAN, ki je bila objavljena v reviji New England Journal of Medicine.

V tej študiji se je pri bolnikih kljub neprekinjenemu izvajanju terapije ADT (androgene deprivacijske terapije) zviševal prostatični specifični antigen (PSA). Glavna prednost uporabe zdravila z aktivno učinkovino apalutamid pa je v zadržanju napredovanja bolezni (pojav metastaz). Ugotovitve so namreč pokazale, da apalutamid, če ga dodamo ADT, bistveno zniža tveganja oddaljenih metastaz ali smrti. Povprečno se je preživetje brez pojava metastaz podaljšalo za več kot dve leti. 
Zdravilo z učinkovino apalumtamid je bilo prvo zdravilo, odobreno za uporabo med bolniki v zgodnejši fazi raka prostate, pri katerih je tveganje za napredovanje bolezni visoko. 
Po odobritvi julija letos pa je bolnikom na voljo še eno zdravilo: zdravilo z učinkovino enzalutamid. Na trgu se je sicer zdravilo s to učinkovino že uporabljalo za zdravljenje kasnejših stopenj bolezni (metastatski proti kastraciji odporen rak prostate ali mCRPC), zdaj pa obe zdravili z omenjenima učinkovinama predstavljata standard oskrbe bolnikov z nemetastatskim in proti kastraciji odpornim rakom prostate.
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj