So prehranski emulgatorji povezani z večjim tveganjem za razvoj raka?

Kljub temu, da je Evropska agencija za varno hrano (EFSA) pred kratkim ocenila, da dodatki za izboljšanje teksture in trajnosti procesiranih živil, t.i. emulgatorji, ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnika, so rezultati francoske raziskave (NutriNet-Santé) pokazali drugače.

Prehranski emulgatorji in pojav raka
Rezultati francoske raziskave so pokazali, da je bila uporaba emulgatorjev povezana s 15 % povečanim tveganja za vse
oblike raka. Foto: Bigstock

Njen namen je bil raziskati prehranske navade več kot 100.000 Francozov, ki so jih spremljali skozi povprečno obdobje 6,7 let in v tem času v vključeni populaciji zabeležili 2604 primere raka, med katerimi je prevladoval rak dojke (750), sledil je rak na prostati (322) in rak na debelem črevesju, z 207 primeri. Izkazalo se je, da je bil rak pogostejši pri udeležencih, ki so pogosto uživali ultraprocesirana živila z dodanimi emulgatorji.

Sporni številni prehranski emulgatorji

Rezultati so pokazali, da je bila največja uporaba emulgatorjev iz skupine mono in digliceridov (E471) povezana s 15% povečanjem tveganja za vse oblike raka, s 24% večjim tveganjem za rak dojke in kar 46% večjim tveganjem za rak prostate. Tudi emulgator z oznako E407, namreč karagenan, ki ga najdemo v mnogih mlečnih proizvodih, je povezan z 28% večjim tveganjem za rak dojke.  Analiza, pri kateri so upoštevali tudi menopavzni status udeleženk (78,8% je bilo žensk), je pokazala tudi povezavo z drugimi tipi emulgatorjev. Pojavnost raka dojke pri udeleženkah pred menopavzo je bila namreč povezana z visokim deležem živil z dodanimi difosfati (E450; 45% več raka), pektini (E440; 55 več raka) in natrijevim bikarbonatom (E500), kjer so ugotovili 45% več raka dojke. Povezave med uživanjem z emulgatorji obogatene hrane in rakom debelega črevesa avtorji niso ugotovili. 

Vzorčne povezave še niso potrdili

Raziskava je pomembna, ker predstavljajo ultraprocesirana živila velik del hrane, ki jo zaužijemo ljudje v zahodnem svetu – v Franciji so delež takšnih živil ocenili na 30% celotnega energetskega prehranskega vnosa. Zanimivo je, da so obsežne epidemiološke raziskave že pokazale na povezavo med prehrano, bogato z ultraprocesiranimi živili in večjim tveganjem srčnožilnih bolezni, diabetesa, debelosti in večjo umrljivostjo. In kakšna je morebitna povezava med emulgatorji in rakom? Kot kažejo eksperimentalne raziskave, lahko emulgatorji poškodujejo črevesno mikrofloro. Prav črevesna disbioza in kronično vnetje sta mehanizma, ki bi ju lahko povezali z večjim tveganjem za razvoj raka pri ljudeh, ki pogosto posegajo po procesiranih živilih, čeprav avtorji pri interpretaciji svojih ugotovitev poudarjajo, da je rak multifaktorska bolezen. Rak je namreč praviloma povezan s številnimi dejavniki tveganja, hkrati pa v raziskavi tudi niso potrdili vzročne povezave med emulgatorji in rakom. Če bodo vzročnost ugotovili, bi lahko z ustreznimi ukrepi oziroma prepovedjo spornih aditivov, v prihodnosti potrošnike zaščitili pred pomembnim dejavnikom tveganja raka.