Zakaj rak prostate pri nekaterih napreduje hitro, pri drugih pa ne

Rak prostate je najbolj pogosta oblika raka pri starejših moških v Evropi. Večinoma se razvija počasi in ne povzroča simptomov. Pri večini bolnikov ga je potrebno le opazovati. V nekaterih primerih pa napreduje hitro in je potrebno takojšnje agresivno zdravljenje

Običajna terapija raka prostate vključuje blokiranje androgenih receptorjev. Cilj zdravljenja je poškodovati DNK v rakavih celicah in povzročiti napake v mehanizmih za njihovo obnovo. To vodi v samodejno uničenje tumorskih celic. Foto: Bigstock

Tveganje za raka prostate se povečuje s starostjo. Povprečna starost moških, pri katerih ga odkrijejo, je 69 let. Preživetje bolnikov z rakom prostate je po zaslugi zgodnjega odkrivanja in sodobnega zdravljenja visoko in še narašča. V Sloveniji za rakom prostate vsako leto na novo zboli okrog 1400 moških, petletna stopnja preživetja pa je 83 odstotkov. Raziskovalci medicinske fakultete na Univerzi Boston so odkrili beljakovino, ki je ključna za napredovanje na kastracijo odpornega raka prostate (CRPC) – izjemno agresivne oblike bolezni. Če jo blokirajo, s tem zaustavijo njegovo širjenje.

Na kastracijo odporen rak prostate agresiven in hitro napredujoč

Na kastracijo odporen rak prostate je zelo agresivna oblika raka prostate, ki pogosto vodi v razvoj metastaz. Zdravilo običajno vsebuje sredstvo za motenje signalizacije androgenih receptorjev (AR) in v povprečju bolezen uspešno zaustavi. Vendar neizogibno ne ovira napredovanja raka, saj tumorske celice sčasoma razvijejo mehanizme, s katerimi obidejo AR signalizacijo.

Raziskovalna ekipa pod vodstvom dr. Geralda V. Denisa je raziskovala gene BRD 2, BRD 3 in BRD 4 in njihov vpliv na raka prostate. Ugotovili so, da blokiranje gena BRD 4, ne pa BRD 2 ali BRD 3, vpliva na migracijo in invazijo rakavih celic pri na kastracijo odpornemu raku prostate (CRPC). Poenostavljeno: napredovanje bolezni se upočasni oziroma ustavi. Raziskavo so objavili v visoko vplivni strokovni reviji Molecular Cancer Research. “Naše ugotovitve so pomembne, ker so trenutne terapevtske možnosti za zdravljenje na kastracijo odpornega raka prostate (CRPC) omejene in se osredotočajo predvsem na zatiranje tistih tumorskih celic prostate, ki se zanašajo na AR signalizacijo,” pojasnjuje dr. Jordan Shafran iz Katedre za za molekularno in translacijsko medicino Univerze Boston.

Tumorske celice začnejo uporabljati alternativne poti

Avtorji izpostavljajo, da je na kastracijo odporen rak prostate kompleksna in heterogena bolezen z različnimi vzorci AR signalizacije v posameznih tumorskih celicah: »Ko bolezen napreduje, lahko tumorske celice prostate postanejo manj odvisne od AD signalizacije in začnejo uporabljati alternativne mehanizme, s katerimi poskrbijo za svojo rast in širjenje. Zato je nujno določiti vse specifične tarče, ki regulirajo migracijo in invazijo rakavih celic ter razviti zdravila,s katerimi bomo vplivali nanje. Ne glede na njihovo odvisnost od androgenih receptorjev.«

Blokiranje androgenih receptorjev

Običajna terapija raka prostate vključuje blokiranje androgenih receptorjev. Cilj zdravljenja je poškodovati DNK v rakavih celicah in povzročiti napake v mehanizmih za njihovo obnovo. To vodi v samodejno uničenje tumorskih celic. Raziskovalci so proučili možno vlogo CRY-1 pri popravilu DNA v tkivu bolnikov z rakom prostate. Ugotovili so, da CRY-1 neposredno uravnava razpoložljivost beljakovin, ki so bistvene za popravilo DNK v tumorskih celicah. “To je jasen znak povezave CRY-1 z rakom prostate in lahko pojasni, zakaj zdravljenje z androgeni v poznejših fazah bolezni postane neučinkovito,” pravi dr. Ayesha Shaf, prvopodpisana avtorica objave.

Cirkadiani ritem vpliva na uspešnost zdravljenja

Dokazano je, da cirkadiani cikel vpliva na učinkovitost onkološkega zdravljenja. Zato je pomembno prilagajanje zdravljenja in izvajane terapije v določenih obdobjih dneva, pravijo avtorji raziskave, in še: »Ne samo, da smo dokazali vlogo CRY-1 (zunaj njegove kanonične funkcije) v cirkadiadnem ciklu. Potrdili smo tudi, da CRY1 prispeva k bolj agresivnemu raku prostate. Izkazalo se je tudi, da so so protitumorske funkcije CRY1 lahko izvedljive tarče za zdravljenje – kar je odlična novica. To je tudi smer, v katero velja iti pri razvoju novih zdravil«.

Raziskavi v celoti najdete TUKAJ in TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj