Zgodnje odkrivanje raka dojke: krvni test namesto mamografije

Za rakom dojke pri nas vsako leto na novo zboli več kot 1400 oseb, 97 % je žensk. V zadnjih letih se njihovo število povečuje: projekcije kažejo, da zbolevanje za rakom dojke narašča z letno stopnjo okorg 2,4 %. Petletno preživetje pri raku dojke pri nas je 87 %.

Zgodnje odkrivanje raka dojke je ključno za uspešno zdravljenje. Foto:Bigstock

Rak dojke je s tretjinskim deležem eden od petih najbolj pogostih rakov v starostni skupini od 20 do 49 let, za njim pa v tej skupini zboli okrog 300 žensk na leto – kar je tretjina vseh primerov. Pri njih je bolezen (pre) pogosto odkrita (pre)pozno.

Presejanje z mamografijo

Zgodnje odkrivanje raka dojke je ključno za uspešno zdravljenje, metoda, ki se uporablja, je (poleg samopregledovanja dojk) presejanje z mamografijo. Pri nas ženske v okviru presejanja za raka dojke prvo mamografijo opravijo, ko dopolnijo 50 let, potem pa na vsaki dve leti do starosti 70 let. Vendar za rakom dojke vse pogosteje zbolevajo mlajše ženske, ki v presejanje niso zajete. Mamografija tudi razmeroma slabo odkrije tumorje v gostejšem tkivu dojke pri mlajših ženskah. Novi krvni test za zgodnje odkrivanje raka dojke to »slabost« odpravlja, rezultati študij pa potrjujejo njegovo uporabnost v presejanju, poroča visokovplivna strokovna revija Annals of Oncology. Gre za prelomno odkritje, ki bi lahko popolnoma spremenilo diagnosticiranje raka dojke in tudi drugih vrst rakov.

Krvni test vs. mamografija  

Krvni test se je izkazal za natančnejšega kot mamografija pri odkrivanju raka dojke v zgodnjem stadiju, še posebej pri mladih ženskah, trdi ekipa, ki ga je razvila. Izvedene študije temu pritrjujejo.

Test deluje tako, da »izpostavi« rakave celice, ki krožijo v krvi. Pravilno identificira 92 odstotkov raka dojke – kar je 10 odstotkov več, kot mamografija. Poleg tega nima nobenih stranskih učinkov ali dolgoročnih posledic. Vendar to ni njegova največja prednost. Bistveno pomembnejša (in prebojna za zgodnje odkrivanje raka) je njegova sposobnost odkrivanja zelo zgodnjega stadija raka dojke – ko je tumor tako majhen, da ga je težko zaznati, še posebno pri mlajših ženskah.

Duktalni karcinom in situ (predrakave spremembe) – uspešnost detekcije 70 %

Test poteka tako, da odvzamejo vzorec krvi (5 ml) in v njem ugotavljajo prisotnost “krožečih tumorskih celic” (CTC celic). Slednje skoraj vedno proizvajajo rakavi tumorji in so zelo natančen znak za raka. V študiji, kontrolirani s primeri, ki je vključevala vzorce krvi 9632 zdravih žensk in 548 žensk z rakom dojke, je v 92 odstotkih primerov pravilno odkril raka. Odlično je odkril napredovalo fazo raka – ko se je tumor razširil izven dojke (identificiral je 100 % žensk z rakom dojke v 3. ali 4. stadiju).

Ni pa bil tako natančen pri odkrivanju zgodnjih stadijev raka (kjer je manj CTC), vendar so bili rezultati še vedno impresivni: odkril je 96 odstotkov žensk z rakom dojke v stadiju 2 –  ko je tumor še vedno omejen na dojko. Tudi za stadij 1 raka dojke – kjer je rak majhen in samo v dojki, je bila natančnost 89 odstotkov.  Celo za “duktalni karcinom in situ”, znan tudi kot stopnja raka dojke 0 – ko obstajajo predrakave spremembe, ki bi se lahko razvile v bolezen, je test odkril 70 odstotkov primerov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj