Luskavica: stara bolezen, novi izzivi

Avtor: Ana Slana, dr.med., specialistka dermatovenerologije

Luskavica (ali psoriaza) je stara bolezen, a njeno razumevanje so prinesli šele začetki moderne dermatologije  v 19. stoletju. Kljub napredku ob odkritju človeškega genoma,  protivnetnih  in bioloških zdravil vseh vzrokov nastanka luskavice še ne poznamo. Tako ostaja neozdravljiva kronična vnetna bolezen, ki pa jo s sodobnim zdravljenjem lahko popolnoma »utišamo«. 

luskavica

Pojavlja se v raznolikih oblikah, pri  slabi petini bolnikov povzroča tudi vnetje v sklepih. Najbolj značilna je t.i. navadna ali vulgarna luskavica (ali luskavica v plakih), pri kateri se na koži komolcev, kolen, trupa in v lasišča pojavijo vneta, s srebrnimi  luskami pokrita žarišča. Veliko bolnikov z luskavico ima prizadete tudi nohte. Prvi zagon luskavice je pogosto v  kapljični obliki, ki jo sproži angina. Manj pogosti obliki sta inverzna luskavica z žarišči v pregibih ter palmoplantarna pustoloza, pri kateri se vnetje z rumenimi mehurčki pojavlja na dlaneh in stopalih. Generalizirano poslabšanje luskavice je redko, a vodi v prizadetost velike površine kože in je lahko nevarno stanje.

Bolezen poteka intervalno,  s poslabšanji in izboljšanji. Stresne situacije so znani povzročitelji poslabšanj.

Raziskave kažejo, da luskavica ni le bolezen kože in sklepov. Zaradi sistemskega vnetja bolniki z luskavico pogosteje obolevajo za krvno-žilnimi boleznimi, debelostjo, sladkorno boleznijo in depresijo. Pogosteje tudi kadijo. Zaradi naštetega umirajo mlajši kot primerljive skupine.  Zato je prepoznavanje in zdravljenje luskavice tako pomembno. Pri slednjem si lahko pomagamo tudi z vprašalniki, ki so enostaven in hiter ambulantni pripomoček prepoznavanja.

Starejši bolniki z luskavico, ki so se v preteklosti zdravili z manj učinkovitimi zdravili najbolj cenijo napredek, ki smo mu priča z uporabo sodobnih protivnetnih in bioloških zdravil. Kako močan vpliv ima luskavica na bolnikov vsakdan mi je dalo misliti zdravljenje 65 letne gospe z obsežnimi spremembami kože,  ki je po dolgih letih spopadanja z boleznijo ponovno obiskala dermatološko ambulanto. Po  treh mesecih zdravljenja s sodobnim biološkim zdravilom je bila njena koža popolnoma brez sprememb, bolnica pa je s solzami v očeh obžalovala, da ni pomoči poiskala mnogo prej.

Prepoznavanje in zdravljenje luskavice kljub napredku ostaja izziv za bolnike in zdravnike.

Zaradi sistemskega vnetja bolniki z luskavico pogosteje obolevajo za krvno-žilnimi boleznimi, debelostjo, sladkorno boleznijo in depresijo. Pogosteje tudi kadijo. Zaradi naštetega umirajo mlajši kot primerljive skupine.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj