Odpravimo drisko hitro in varno

Avtor: Sanja Vilfan Švajger, Veronika Sorokin

Neljuba spremljevalka v toplejšem času pa tudi na izletih in potovanjih, ki ne izbira žrtev, je prav driska. Ta brez milosti marsikomu poseže v rutino vsakdana ali skrbno pripravljen potovalni načrt in hitro ukrade tudi po več dragocenih dni. Veljavni napotki glede obravnave driske tudi v Slovenskih strokovnih smernicah za zdravljenje driske niso več tako novi (sprejeti so bili že leta 2009), pa le počasi prihajajo tudi v prakso. 

driska

Pomembna novost je, da medicinskega oglja ne postavljajo na prvo mesto; to zasedajo rehidracijske raztopine in zdravilo racekadotril (Hidrasec). Kot dopolnitev lahko posežemo tudi po probiotikih, le da je pri izbiri teh treba biti nadvse izbirčen in previden, saj imajo le redki s klinično raziskavo potrjeno indikacijo tudi zdravljenje driske. Zato se opirajmo na preverjena dejstva in terapijo, kot jo priporoča stroka. 

Driska – simptomi in trajanje 

O driski govorimo, ko je v izločenem blatu presežek količine vode in ko oboleli izloča tekoče blato več kot trikrat dnevno, pri čemer je dnevni volumen večji od 200 ml. Pri blagi obliki zadostuje že nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov, pri hujši pa je potrebno zdravljenje z ustreznimi preparati, s katerimi se skrajša potek bolezni in omili simptome. 

Posamezniki pogosto zbolijo že v prvem tednu po prihodu v tuje kraje. Nezdravljena tegoba traja od 3 do 5 dni, pri čemer bolnik za dan ali dva obleži v postelji, pri nekaterih pa se lahko težave zavlečejo celo več kot teden. Drisko navadno spremljajo slabost in krči v trebuhu, ki se jim pogosto pridružijo še bruhanje, povišana telesna temperatura in/ali kri v blatu. Večje tveganje za organizem predstavlja predvsem dehidracija, ki jo ob bruhanju pospešuje še povečano znojenje. Povejmo, da zaradi potovalne driske zboli kar 20–55 % potnikov, ki potujejo v manj razvite države. 

 
  Oglje ni (več) prva pomoč pri driski

Nove zdravstvene smernice niso najbolj naklonjene uporabi medicinskega oglja pri težavah z drisko. Oglje namreč veže nase koristne in škodljive snovi za organizem. Preveliki odmerki oglja bi lahko pri dolgotrajnih zdravljenjih driske pripeljali do pomanjkanja posameznih snovi v telesu.

Kaj če zboli otrok 

Če je zbolel otrok, je treba ob driski ukrepati še veliko prej, saj lahko hujša oblika povzroči hitro dehidracijo v zelo kratkem času, zaradi česar otrok izgubi veliko mineralov in soli. Še posebej je treba biti pozoren na znake, kot so: ponovljivo bruhanje, povišana telesna temperatura – nad 39 °C, suha usta in jok brez solz, neobičajna zaspanost in neodzivnost ter zmanjšana količina urina (npr. manj mokre plenice pri dojenčkih). 

Uporabni napotki 

Posameznik se mora v prvi vrsti zavedati, na kak način se lahko okuži, in vedeti, katera hrana in pijača sta varni. Ker se organizem na nastale težave z drisko odzove v poljubnem okolju doma in v tujini, je treba upoštevati osnovne praktične napotke. Uživati je treba zlasti jedi, pripravljene pri temperaturi nad 65 °C, ki vam jih postrežejo še vroče, zelenjavo in sadje je nujno temeljito oprati in olupiti, priporočljiva je ustekleničena pijača, predvsem gazirana. Če vode ni mogoče kupiti, jo je treba prekuhati, zelo primerna pa je tudi dezinfekcija vode s klorovimi ali z jodovimi tabletami. 

Če ste že dobili drisko, se v tem času izogibajte mlečnim izdelkom, zato pa si raje privoščite več čiste juhe in občasno pijte tudi izotonične napitke. Ko driska nekoliko popusti, se lahko postopoma spet nadaljuje s trdno hrano (kompleksni ogljikovi hidrati: slani krekerji, banane, čežana, suh kruh ali prepečenec, riž, kuhan krompir, testenine itn.). 

Kako hitro zaustaviti drisko 

V lekarnah je za simptomatsko zdravljenje akutne driske pri odraslih, kadar ni mogoče zdravljenje njenega vzroka, že dlje časa na voljo zdravilo Hidrasec, ki hitro in varno zaustavi drisko. Zdravilo vsebuje učinkovino racekadotril, ki blokira toksine, zaradi katerih se pojavi povečano izločanje blata v tankem črevesju. Deluje izključno na primarni vzrok driske in ne vpliva na osnovno motiliteto oz. gibanje črevesja, zaradi česar ni tveganja za nastanek zaprtosti.   

Pri odraslih bolnikih z akutno drisko so primerjali učinkovitost in prenašanje racekadotrila v primerjavi s placebom in potrdili zelo pozitivne rezultate. Hidrasec ne povzroča napenjanja v trebuhu in ob peroralni uporabi – zdravilo je v obliki tablet, ki jih zaužijemo; deluje izključno periferno, tako da ne vpliva na osrednje živčevje. 

Klinične študije so pokazale, da je Hidrasec primeren tudi za zdravljenje driske pri otrocih, starejših od 3 mesecev. Priporoča se pri tistih, ki utrpijo okužbo z rotavirusom in pri katerih je driska veliko hujša, pa tudi za zdravljenje driske neznanega izvora. Pri tem je treba vedeti, da zdravilo zaustavi samo povečano izločanje blata, ne pa infekcije same, s katero se bori naš imunski sistem. 

Nove smernice za zdravljenje driske priporočajo racekadotril

Tudi stroka v Sloveniji je že pred leti sprejela nove smernice za premagovanje težav z drisko. Povzeli so jih po priporočilih Evropskega združenja za otroške nalezljive bolezni (ESPID) in Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN). Te na prvem mestu poudarjajo, da medicinsko oglje še zdaleč ni prva rešitev, po kateri posežemo ob pojavu driske, ampak da je treba začeti rehidracijo in dodajanje racekadotrila (Hidraseca). Učinkovit dodatek pri spopadanju z drisko so lahko tudi probiotiki, vendar vedno v kombinaciji z racekadotrilom. Medtem ko bodo prvi pomagali na novo naseliti črevesno sluznico s koristnimi mikroorganizmi, pa bo racekadotril zadržal vodo v črevesju ter tako pomembno skrajšal čas trajanja driske in spremljajoče slabo počutje.

 

Viri:

Akutna driska pri otroku, pregledni članek, Slov. pediatr. 2009.

Leave behind pharmacist; Control fluid, control diarrhea

Hidrasec Scientific Brochure.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj