Ob prehladu upočasnimo svojo rutino

Avtor: D. M.

Prehlad je najpogosteje se pojavljajoče obolenje na svetu, ki je posledica enega izmed 250 virusov, največkrat pa gre za rinoviruse.

Število obolelih za virusnimi obolenji in gripo, po podatkih UKC Ljubljana, letos ni višje kot lansko leto, je pa letos prišlo do več zapletov, ki upočasnijo proces zdravljenja. Najhujši zaplet predstavlja bakterijska pljučnjica, ki se lahko v težki obliki konča s smrtjo. Predvsem v to rizično skupino sodijo starejši, ki sicer že trpijo za drugimi boleznimi. Vendar pa letos opažajo vse več zapletov tudi med mlajšimi, kjer so dejavniki tveganja za težji potek bolezni nosečnost, morbidna debelost in kronične bolezni.

Sicer pa za virusna obolenja, kamor sodi tudi prehlad, ni učinkovitega zdravljenja, gre le za omiljanje težav, ki so posledica virusa. Prehlad ponavadi traja en do dva tedna, lahko ga dobimo v kateremkoli času v letu, a so najpogostejši pozno pozimi in zgodaj spomladi. »Zdravila za prehlad ni, antibiotiki ne bodo pomagali. Zato moramo zdraviti simptome. Ti so zamašen nos in kihanje, rdeče oči, vneto grlo in kašelj, glavoboli in bolečine v mišicah. Prehlada ne enačimo z gripo. Pri gripi so simptomi hujši in njihov napredek hitrejši. Poleg vseh naštetih simptomov se gripi pridružujejo še huda utrujenost, vročina in mrzlica,« pojasnjuje mikrobiolog in doktor urgentne medicine dr. Charles Patrick Davis.

Kaj storiti, ko smo prehlajeni

Prehlad še ni razlog, da ostanemo v postelji, a si moramo privoščiti nekaj več počitka. »Upočasnite ritem, ki ste ga sicer vajeni. Ni potrebno, da ostanete doma, a drugih ne izpostavljate virusom. Zelo pomembno je, da pijete zadostno količino tekočine, pri čemer sta najprimernejša voda ali nesladkan čaj – lahko je lipov ali bezgov, ki pospešujeta potenje. V spalnico namestite vlažilec zraka, tuširajte se z vročo vodo, da prečistite zamašen nos, vnetemu grlu bo pomagalo grgranje žajbla. Jemanje cinka lahko pri odraslih ljudeh skrajša običajno obdobje prehlada, a ga morate vzeti že ob prvih znakih prehlada,« svetuje dr. Charles Patrick Davis.

V primeru vročine nad 38,5 ̊C lahko vzamemo antipiretik za znižanje temperature – za otroke je to paracetamol v obliki svečk ali sirupov. Prehitro zniževanje povišane telesne temperature ni priporočljivo, ker sodi vročina k naravnemu in potrebnemu obrambnemu mehanizmu telesa, da čimprej premaga bolezen. Izjema so dojenčki in otroci z vročinskimi krči, kjer je potrebno zniževati temperaturo že prej.

K zdravniku moramo, ko nam prehlad otežuje dihanje, če se je telesna temperatura zvišala na 40 ̊C, opažamo nove simptome, ki niso značilni za prehlad, na primer trd vrat ali hitro dihanje, izkašljujemo rumeno, zeleno ali krvavo, čutimo bolečine na obrazu, očeh ali zobeh.

Kako preprečimo prehlad

Poleg uživanja zadostne količine sadja in zelenjave ter krepitve imunskega sistema z rekreacijo, prehlade preprečujemo tudi z rednim umivanjem rok, smo pozimi previdni pri stikih s prehlajenimi ljudmi, se z rokami ne dotikamo obraza (nos, oči in usta so mesta preko katerih najlažje dobimo bakterije), poskrbimo za zadostno količino spanca in ne kadimo. Kadilci se hitreje prehladijo in težje prehlad prebolijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj