Kaj jesti, ko boli želodec?

Kaj jesti pri bolečinah v želodcu ter ob bruhanju in driski? Kako telesu priskrbeti potrebna hranila, brez, da bi se počutili še slabše?

S Stara dobra domača goveja juha je v bolezni odličen vir vnosa hranil za primer, ko trdne hrane ne moremo zadržati v telesu. Juhe iz vrečke niso primerne. Foto: Bigstock

Bolečine v želodcu, krči v črevesju, bruhanje, driska in popolna izguba apetita… Vsi smo jih že izkusili. Ne spremljajo samo akutnih okužb (ki čez nekaj časa minejo), pač pa tudi številna kronična obolenja in agresivne metode zdravljenja. Ko boli želodec, si najmanj na svetu želimo pojesti nekaj, kar bi stanje še poslabšalo. Še težje je vnaprej vedeti, kaj sploh poskusiti, da se bruhanje ne bo vrnilo in se driska ne bo poslabšala.

Tekoča hrana za začetek

Stara dobra domača goveja juha je v bolezni odličen vir hranil za primer, ko trdne hrane ne moremo zadržati v telesu. Pripravimo jo lahko vnaprej in shranimo v zamrzovalniku.

Juhe iz vrečke niso primerno nadomestilo, čeprav so po okusu podobne. Ne samo, da so izjemno hranilno osiromašene, vsebujejo tudi številne telesu popolnoma tuje snovi, od katerih so nekatere dokazano nevarne in delujejo kot »gorivo« za sistemsko vnetje.

Če domače juhe nimamo v zamrzovalniku, si lahko pomagamo s prežganko. Pripravimo jo v nekaj minutah. Ljudsko zdravilstvo jo kot krepčilo priporoča že stoletja. Pomembno je nadomestili osnovne minerale: kalij, kalcij in natrij.

Banane

Banane so lahko prebavljive in odličen vir kalija – še enega iz serije izjemno pomembnih mineralov, ki jih izgubljamo med bruhanjem in driskanjem. Dobro pa je vedeti, da so banane eden od najbolj kemično obdelanih sadežev.

Standardi, ki veljajo v državah proizvajalkah banan, tudi ne dosegajo tistih, ki veljajo v razvitih državah. Zato velja razmisliti o uporabi ekološko pridelanih banan, še posebej takrat, ko smo bolni.

Riž, kuhan na vodi

Riž, kuhan na vodi, je še eno od živil »zlatega standarda«, ki bolečin v želodcu ne poslabšajo. Uživamo ga lahko tudi pri bruhanju in driskanju. Prepričajte se, da uporabite navaden beli riž. Divji, rjavi ali črni riž – na splošno sicer bistveno bolj zdrav – je težje prebavljiv, še posebej pri razdraženem želodcu. Škrobna živila z nizko vsebnostjo vlaknin, kot je beli riž, lahko tudi pomagajo učvrstiti blato in ustavijo drisko.

Čežana

Čežana je bila nekdaj pogosto na jedilnikih in velja za dobrodošel način porabe jabolk domačih starih sort. V novejšem času smo nanjo skorajda pozabili, čeprav gre za izjemno zdravo in lahko prebavljivo živilo.

Pektin, ki ga (poleg ostalega) vsebuje, poveča volumen blata in pomaga znebiti se driske. V prejšnjem stoletju je bil krompirjev pire s čežano redno na jedilnikih celo kot glavni obrok za kosilo. Zdravniki so ga kot lahko prebavljivo hrano, ki pomaga pri okrevanju, priporočali tako otrokom kot odraslim.

Toast

Toast ni na seznamu živil, ki bi jih priporočali zdravim. Pri bolnikih oziroma pri ljudeh, ki okrevajo po bolezni in/ali imajo težave z želodcem, pa je zgodba drugačna. Preprost toast iz belega kruha je pri težavah z želodcem bistveno boljši od polnozrnatega.

Naslednji koraki

Po tednu ali dveh prehranjevanja prvenstveno z zgoraj opisanimi živili je čas, da počasi preidemo na hrano, ki smo jo uživali prej.

Prva na meniju naj bosta v pečici pečen krompir (iz domačega vrta ali kupljen pri kmetu z ekološkim certifikatom) in belo meso (perutnina ter ribe). Če ju v telesu uspemo zadržati ( v 24 – 48 urah po zaužitju ne bruhamo in/ali se driska ne vrne), sledi vpeljevanje kuhane zelenjave in kasneje še svežega sadja.

Mleko in mlečni izdelki

Ljudje smo edina vrsta, ki mleko uživa tudi v odraslosti. Večina sesalcev ga potem, ko prerastejo fazo dojenja, ne uživa več. Ljudje smo mleko in mlečne izdelke tudi spremenili v komercialno zgodbo o uspehu, ki nas razvaja z okusi. Radi imamo sire, obožujemo sladoled, brez mleka in vsega, kar delamo iz njega, si vsakdanjega življenja skoraj ne moremo predstavljati.

Pa vendar – ko želodec odpove pokorščino in so slabosti na dnevnem redu, mlečni izdelki niso nekaj, kar bi pomagalo. Mleko, siri, sladoled … so težje prebavljiva živila, deloma tudi zato, ker vsebujejo veliko maščob. Začnite z navadnim nemastnim jogurtom in postopoma vpeljujte vse ostalo.

Cvrtje

Cvrtje vsebuje veliko olja in maščob, zato jih je težje prebaviti. Ocvrta hrana velja za nezdravo že, ko smo zdravi, kaj šele, ko smo bolni. Vsekakor se ji velja izogibati, enako kot gaziranim pijačam. Mehurčki so lahko težava, ko pridejo v prebavni sistem: v kombinaciji s sladkorjem se driska še poslabša. In tudi ni hitrejšega načina, da sladkor pride v krvni obtok, kot s pitjem sladkih pijač.

Začimbe

Ne glede na to, kako radi imate močno začinjeno hrano – pri razdraženem želodcu ne pride v poštev. Za kar obstaja utemeljen razlog. Čeprav so začimbe in kulinarična zelišča dostopna in telesu domača superhrana (Slovenija je tozadevno izjemno bogata), je pri uporabi v bolezni potrebna previdnost. Prebavni sistem se mora bolj truditi, da jih lahko prebavi, kar lahko poslabša počutje.

Sveže sadje in zelenjava

Super so, ko smo zdravi. Ko pa imamo težave s črevesjem in želodcem, lahko vlaknine v njih stvari še poslabšajo. Najbolje je počakati, da se počutimo bolje, in jih potem postopoma vpeljevati nazaj v prehrano. Začnemo z majhnimi porcijami kuhane zelenjave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj