Vpliv prehranskih dopolnil na multiplo sklerozo

Multipla skleroza najpogosteje prizadene ljudi v najbolj aktivnem obdobju življenja in prekriža številne načrte. Kariera se ustavi, načrtovanje družine je potrebno prestaviti, aktivnostim, ki so dotlej zapolnjevale dneve, se je potrebno vsaj začasno odreči.

Nekatere študije so nakazale, da vitamin D zmanjšuje tveganje za multiplo sklerozo. Foto: Bigstock

V Sloveniji je dobrih tri tisoč bolnikov z diagnosticirano multiplo sklerozo, večina jih zboli v starosti od 20 do 40 let. Bolezen je kronična, napredujoča in neozdravljiva, vendar z najnovejšimi zdravili dobro obvladljiva. Pomembno je zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje, pri nas pa so na voljo vsa najbolj sodobna zdravila. Kakšen vpliv na multiplo sklerozo pa imajo prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila uporablja polovica odraslih

Industrija prehranskih dopolnil postaja vse močnejša, za razliko od zdravil je njihova registracija in vpeljava na trg »mala malica«. Agresivno oglaševanje, ki zajema tudi številne »fake« spletne vsebine, olajša pot do vseh skupin prebivalstva, tako zdravih kot bolnih. Kakovostna prehranska dopolnila dokazano preprečujejo kronične bolezni in varujejo telesno in duševno zdravje, vendar se je o njih potrebno zelo dobro pozanimati. Branje deklaracije je ključno, preverjanje referenc tudi, pomoč nekoga z znanjem kemije in/ali farmacije pa dobrodošla.

Prehranska dopolnila in multipla skleroza

Ameriški raziskovalci so se lotili preučevanja povezave med uživanjem multivitaminskih prehranskih dopolnil in multiplo sklerozo. Nekatere prejšnje študije so namreč nakazale, da vitamin D zmanjšuje tveganje za multiplo sklerozo. Izkazalo se je, da multivitaminski pripravki (z izjemo vitamina D) na bolezen nimajo vpliva. Minerali so ključni za pravilno delovanje celic, encimsko aktivnost in antioksidativne poti, zato bi bili lahko pomembni pri patogenezi multiple skleroze.

“Kakovostna prehranska dopolnila dokazano preprečujejo kronične bolezni in varujejo telesno in duševno zdravje, vendar se je o njih potrebno zelo dobro pozanimati.”

Sodelovalo skoraj 180 tisoč ljudi

Raziskovalci so analizirali podatke za skoraj 180 tisoč ljudi, ki so bili vključeni v študiji NHS in NHS II. Preučevali so povezavo med vnosom mineralov o obliki prehranskih dopolnil in pogostnostjo multiple skleroze. Izkazalo se je, da povezave ni: prehranska dopolnila, ki vsebujejo minerale (magnezij, kalcij…) na multiplo sklerozo nimajo prav nobenega vpliva. Izjema je cink, ki vpliva na aktivnost bolezni in njeno napredovanje.

Tesni vprašalnik razkril vnos hranil

Raziskovalci so na podlagi podrobnega vprašalnika o prehranskih navadah in uživanju prehranskih dopolnil pri testnih osebah ocenili vnos kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, cinka, mangana in bakra. Testne osebe so vprašalnik izpolnile vsaka 4 leta. Pri večini so ugotovili pomanjkanje kalija, minimalno še zadostni vnos magnezija, kalcija in železa ter zelo dober vnos fosforja, mangana, cinka in bakra.

Cink in vitamin A verjetno zmanjšata tveganje

V času spremljanja je za multiplo sklerozo zbolelo 479 žensk. Podatke o vnosu mineralov pri njih so primerjali s podatki pri ženskah, ki niso zbolele. Izkazalo se je, da so tiste, ki so zaužile več cinka (naravno ali v obliki prehranskih dopolnil), redkeje zbolele za multiplo sklerozo.

“Prehranska dopolnila, ki vsebujejo minerale (magnezij, kalcij…) na multiplo sklerozo nimajo vpliva. Izjema je cink, ki vpliva na aktivnost bolezni in njeno napredovanje.”

Čeprav je študija potrdila pozitivni vpliv vitamina D – ki ga lahko učinkovito pridobimo iz naravnih virov (veliko gibanja na prostem v vseh letnih časih) in cinka, je malo verjetno, da bi slednji sam po sebi zmanjšal stopnjo multiple skleroze. Kaže, da so s tem povezani tudi drugi prehranski dejavniki, poudarjajo avtorji študije. Predvsem izpostavljajo manjšo zbolevnost pri tistih, pri katerih so zadostni dnevni vnos vseh hranil. Možna omejitev pri interpretaciji rezultatov je tudi dejstvo, da je raziskava temeljila na podatkih, ki so jih sporočili sodelujoči sami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj