Težka sapa tudi ponoči? Pomislite na srčno popuščanje

Veliko ljudi zamenja simptome srčnega popuščanja z normalnimi znaki staranja ali s slabo telesno pripravljenostjo, vendar to ni res – tako razmišljanje lahko zelo vpliva na zdravje in življenje.

V zgodnji fazi srčnega popuščanja so simptomi blagi in bolniki ne občutijo večjega vpliva na počutje. Foto: Bigstock

Srčno popuščanje je resna bolezen, pri kateri srce ne more črpati krvi po telesu tako dobro, kot bi moralo. Najpogostejši simptomi srčnega popuščanja so: utrujenost, pomanjkanje energije, hitro utripanje ali razbijanje srca, otečeni gležnji in trebuh, občutek težke sape in zadihanost v ležečem položaju. V zgodnji fazi srčnega popuščanja so lahko ti simptomi zelo blagi in bolniki ne občutijo večjega vpliva na svoje počutje, a bolezen sčasoma napreduje.

“Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo najboljše mogoče terapije in s čimprejšnjo spremembo načina življenja.”

»Pri zdravljenju srčnega popuščanja zdravniki predpišemo zdravila, ki upočasnijo napredovanje bolezni in pomembno zmanjšajo umrljivost bolnikov s srčnim popuščanjem. Pomembno je, da bolniki predpisana zdravila jemljejo redno in skladno z navodili, da redno obiskujejo zdravnika ter spremljajo svojo bolezen in nam poročajo o vseh spremembah, zlasti o poslabšanju simptomov. Ob zaznanem poslabšanju simptomov bolezni morajo takoj k zdravniku, saj si le tako lahko zagotovijo najboljšo mogočo oskrbo in zdravljenje,« je razložil specialist kardiolog Marko Gričar, dr. med., s kardiološkega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto in Zdravstvenega centra Lorena Ljubljana.

Sprememba načina življenja in vseživljenjska rehabilitacija

Bolniki s srčnim popuščanjem morajo poskrbeti za zdrav način življenja z redno in zmerno telesno aktivnostjo, zdravo prehrano in z opustitvijo razvad, kot so: kajenje, prekomerno pitje alkohola in prenajedanje. S takšnim načinom življenja, ob pomoči sodobne medicine, lahko bistveno izboljšajo kakovost življenja in možnosti preživetja.

“Sinhronizirana kardiorespiratorna rehabilitacija temelji na fiziološko oblikovanih vzorcih gibanja, ki se usklajujejo z dihanjem.”

Pomoč lahko poiščete tudi pri Zvezi koronarnih društev in klubov Slovenije, ki ima 127.800 članov, in pri katerih med drugim poteka strokovno zasnovana vadba, ki je prilagojena posebej bolnikom s srčnim popuščanjem. »Bolniki s srčnim popuščanjem morajo biti aktivni, a vsaka vadba zanje ni primerna; morajo se zavedati svojih omejitev. Program G-I-O je sinhronizirana kardiorespiratorna rehabilitacija. Temelji na fiziološko oblikovanih vzorcih gibanja, ki se usklajujejo z dihanjem.

Vsi lahko prispevamo k pravočasnemu prepoznavanju bolezni

Bojan Fink je bolnik s srčnim popuščanjem; diagnozo je dobil, ko je bil star 62 let. Ta je bila zanj šok, a nato se je z boleznijo spoprijel in jo vzel kot del življenja. Zdaj redno jemlje zdravila, redno obiskuje zdravnika in zdravo živi. Ob tem pa poudarja: »Če opazite v svoji družini ali pri prijateljih simptome srčnega popuščanja, torej da težko dihajo, se hitro utrudijo, tožijo, da imajo otečene noge, jih pošljite k zdravniku. To jih nič ne stane, lahko pa jim reši življenje.«

“Vsak bolnik s srčnim popuščanjem je v nevarnosti, da bo moral zaradi poslabšanja v bolnišnico ali da bo bolezen zanj celo usodna.”

Ključno zgodnje prepoznavanje in ustrezno zdravljenje

Srčno popuščanje je napredujoča bolezen, ki sčasoma vedno bolj poškoduje srce. Ko bolezen napreduje, postajajo simptomi, kot sta občutek težke sape in utrujenost, vse bolj omejujoči pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Vsak bolnik s srčnim popuščanjem je v nevarnosti, da bo moral zaradi poslabšanja v bolnišnico ali da bo bolezen zanj celo usodna. Zato sta zgodnje prepoznavanje bolezni in ustrezno zdravljenje izjemno pomembna. To je glavno sporočilo, ki ga ob letošnjih dnevih ozaveščanja o srčnem popuščanju, ki jih zaznamujemo v začetku maja, širi Zveza koronarnih društev in klubov Slovenije v sodelovanju s farmacevtsko družbo Novartis.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj