Razširjeno protibolečinsko zdravilo ogroža zdravje srca

Avtor: R. M. Z.

Ena od najpogosteje predpisanih učinkovin s protibolečinskim delovanjem lahko predstavlja tveganje za zdravje srca in ožilja, kažejo izsledki nove raziskave, objavljene v strokovni reviji The BMJ. Nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila (NPPZ) so pogosto uporabljena za lajšanje bolečine.

zdravilo

Podatki za ZDA, ki jih je objavil National Institutes of Health (NIH), kažejo, da ta zdravila vsako leto vzame 30 milijonov ljudi. Nesteroidna protivnetna zdravila so pogosto uporabljena zdravila za obravnavo vnetnih procesov, glavobolov, vročine, vendar pa niso brez nevarnosti, saj strokovnjaki ocenjujejo, da je njihova uporaba lahko povezana s kardiovaskularnimi tveganji. The European Society of Cardiology je po pregledu obstoječih raziskav sprejela zaključek, da jih ne bi smeli predpisovati posameznikom z visokim tveganjem za srčno-žilne bolezni, niti se ne bi smele prosto prodajati brez ustreznega opozorila o pogostih kardiovaskularnih zapletih, s katerimi je lahko povezano njihovo jemanje.

Zdaj se je nova študija osredotočila na eno učinkovino: diklofenak. Znanstveniki pod vodstvom dr. Mortena Schmidta v danski univerzitetni bolnišnici Aarhus University Hospital so preučevali, kakšno je srčno-žilno tveganje ob jemanju tega pogosto uporabljenega nesteroidnega protivnetnega zdravila, ki se uporablja tako za zmanjšanje vnetij kot tudi kot analgetik in antipiretik.

Srčno-žilna tveganja višja za 50 odstotkov

Schmidt je z ekipo preučil 252 nacionalnih študij, ki so v obdobju 20 let (1996-2016) zajele podatke več kot 6,3 milijona Dancev. Udeleženci so bili v povprečju stari med 46 in 56 let. V obdobju trajanja študije so raziskovalci preučili srčno-žilna tveganja ob jemanju diklofenaka in to primerjali s tveganji ob jemanju paracetamola, ibuprofena ali naproksena.

Končne ugotovitve so pokazale, da je bil v 30-dnevnem obdobju jemanja diklofenaka, delež večjih kardiovaskularnih težav – kot so aritmija, ishemična možganska kap, odpoved srca in srčni napad – veliko višji v primerjavi z drugimi NPPZ učinkovinami. Natančneje, tveganje za opisane kardiovaskularne dogodke je bilo med tistimi, ki so jemali diklofenak, za 50 odstotkov višje v primerjavi s tistimi, ki ga niso jemali. 

V primerjavi s paracetomolom ali ibuprofenom je diklofenak povišal srčno-žilna tveganja za 20 odstotkov. Dodatno pa so avtorji še zapisali, da je jemanje diklofenaka povečalo tveganje za krvavitve iz zgornjih prebavil za 4,5-krat v primerjavi s tistimi, ki učinkovine niso jemali, in 2,5-krat v primerjavi z uvedbo ibuprofena ali paracetamola.
Avtorji so ob tem ugotovili še, da je z višjim tveganjem za srčno-žilne dogodke v trenutku uvedbe zdravila, višje tudi tveganje, da bodo v času trajanja zdravljenja dejansko nastopile srčno-žilne bolezni.
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj