Tramadol poveča tveganje za smrt pri starejših od 50 let

Tramadol, učinkovina v različnih sredstvih proti bolečinam, je za starejše bolnike bolj nevaren kot nesteroidna protivnetna zdravila.

Tramadol tablete

Analiza podatkov, ki so jo opravili na Central South University (Hunan, Kitajska), je pokazala, da je bil tramadol povezan z znatno višjo smrtnostjo zaradi vseh vzrokov, tveganje za umrljivost pa je bilo podobno, kot pri kodeinu.

V analizo so zajeli podatke za bolnike z osteoartritisom, starejše od 50 let, ki so med januarjem 2000 in decembrom 2015 vsaj eno leto redno obiskovali ambulanto splošne prakse.

Iz baze podatkov za 11 milijonov ljudi jih je kriterijem raziskave ustrezalo 88 tisoč.

Tiste bolnike, ki so opioidne analgetike jemali že pred januarjem 2000, so izključili, enako kot tudi onkološke bolnike. Podatke so pridobili iz britanske baze podatkov. Vključevala je več kot 11 milijonov ljudi, ki so se zdravili v več kot 580 ambulantah splošne medicine. Raziskovali so povezavo med smrtjo zaradi kateregakoli vzroka in jemanjem nekaterih protibolečninskih zdravil: tramadola, naproksena, diklofenaka, celekoksiba, etorikoksba in kodeina.

Tramadol povezan z večjo umrljivostjo

Ugotovili so, da je bila stopnja umrljivosti pri tistih, ki so za zdravljenje bolečin jemali tramadol, bistveno večja kot pri tistih, ki so jemali nesteroidna protivnetna zdravila.

Za potrditev povezave med jemanjem tamadola in povečano umrljivostjo pri starejših bodo potrebne nadaljnje raziskave, šeposebej, ker je bil tramadol pri bolnikih, ki so jih v študijo zajeli, predpisan za različna bolezenska stanja.

Ugotovitve bi lahko spremenile klinično prakso pri predpisovanju tramadola.

V času sledenja (1 leto) jih je med tistimi, ki so jemali tramadol, umrlo 278 (stopnja umrljivosti 23,5/1000/leto), med tistimi, ki so jemali naproksen, pa 164 (stopnja umrljivosti 13,8/1000/ leto). Pri diklofenaku je bila stopnja umrljivosti 19,2/1000/leto, pri celekoksibu 18,3/1000/leto, etorikoksibu 12,8/1000/leto, pri kodeinu pa 34,6/1000/leto.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj