Do okolja in družin prijazne planinske koče

Avtor: Manca Čujež

Slovenska planinska društva upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov – od tega 164 oskrbovanih planinskih koč, ki so večinoma v toplejših mesecih številne pa tudi pozimi gostoljubna postojanka planincev vseh generacij. 

Ker večina planinskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju pa tudi z namenom večjega obiska koč zaradi višjih in urejenih okoljskih standardov je Planinska zveza Slovenije leta 2012 uvedla certifikat okolju prijazna planinska koča, ki je jasno sporočilo obiskovalcem, da si planinsko društvo posredno prek oskrbnika oziroma upravljavca prizadeva, da bi bili vplivi koč na neokrnjeno naravo okrog njih in širše čim manj moteči. Za pridobitev certifikata se planinski domovi dokažejo in zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja, k do okolja prijaznemu in energetsko učinkovitemu upravljanju koče.


Za spodbudo k manjši okoljski obremenitvi gorskega sveta ter za privabljanje otrok in staršev na koče Planinska zveza Slovenije (PZS) podeljuje certifikata okolju in družinam prijazna planinska koča, s katerima se lahko skupno pohvali že 47 slovenskih koč.

Da bi na koče privabili otroke in starše, so vpeljali tudi certifikat družinam prijazna planinska koča. Ta sporoča obiskovalcem, da se osebje nenehno trudi, da bi bilo prebivanje na koči prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše. Ovrednotijo se: pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; otrokom prilagojena opremljenost koče (otroški stolčki, podstavki, varovala, otroški kotiček z igrali itn.) in prilagojene otroške porcije; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, in po možnosti program na koči za družine. 

Vabimo vas, da preberete tudi članek Za varnejše obiskovanje gora pozimi.
Foto: Manca Čujež

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj