Kako alkohol učinkuje na telo? Zakaj po njem boli glava?

Kozarec vina ali piva na dan koristi zdravju, so pokazale številne raziskave. Kaj pa se zgodi, če spijemo preveč in s tako prakso nadaljujemo iz dneva v dan?

Alkohol po pameti koristi, sicer škodi.

Alkohol doseže možgane 30 sekund po prvem požirku in upočasni procese, ki potekajo v njih. Komunikacija med nevroni je slabša, vezava nevrotransmiterjev pa motena.refleksi se upočasnijo, razpoloženje se spremeni, kontrola nad telesnimi procesi zmanjša. Ne gre samo za motne ravnotežja, pač pa tudi za motnje številnih drugih funkcij, tako telesnih kot mentalnih. Alkohol tudi upočasnjuje procese, povezane z učenjem in pomnjenjem. Predvsem je moten dolgoročni spomin. In zakaj po prekrokani noči boli glava?

Alkoholni maček

Zaradi prekrokane noči se žile v telesu in možganih razširijo in povzročijo glavobol. Sočasno se želodec želi znebiti toksinov in viška želodčne kisline, kar povzroča slabost in bruhanje. Ker so jetra zaposlena s presnavljanjem alkohola, v kri ne sprostijo dovolj sladkorja, kar povzroči šibkost in tresenje.

Možgani se skrčijo

Dolgotrajno in pretirano prijateljevanje z alkoholom tudi fizično vpliva na možgane. Sprednji možganski reženj se skrči, spremembe pa so trajne. Možgani se za razliko od jeter po prenehanju uživanja alkohola ne obnovijo. Fiziološke spremembe dolgotrajno oslabijo sposobnost razmišljanja, pomnjenja in učenja ter tudi spremenijo delovanje telesa. Kontrola nad gibanjem se poslabša, telo pa tudi težje vzdržuje konstantno telesno temperaturo.

Alkohol in spanje

Alkohol upočasni procese v možganih, zaradi česar se vse funkcije – in spanje je ena od njih, upočasnijo. Ljudska modrost, da bomo po kozarci dobrega vina zaspali prej, torej drži. Ampak kot vedno se vrag skriva v podrobnosti. Ker telo presnavlja alkohol med spancem, je faza globokega spanja (REM) motena, telo pa si ne more v celoti odpočiti in se obnoviti. Večerno pretiravanje z alkoholom tudi povzroča neprijetne sanje in nočne more. Spanec je nemiren in z mnogo prebujanji.

Več želodčne kisline

Alkohol draži sluznico želodca in povzroči »veselico« prebavnih sokov: izločajo se v velikih količinah in na dolgi rok povzročijo boleče razjede (v pogovornem jeziku jim rečemo rane na želodcu). Visoka koncentracija želodčnih sokov tudi zmanjša občutek lakote ter spremeni mehanizme, po katerih hranila iz črevesja prehajajo v kri. Počutimo se site, hkrati pa stradamo svoje telo, saj vanj ne vnesemo hranil, ki jih nujno potrebujemo. Posledica je podhranjenost, ki je pri ljudeh, ki uživajo veliko alkohola, pogosta.

Številni obiski stranišča

Alkohol vpliva na hormon, ki regulira delovanje ledvic. Produkcija urina se poveča, pogosti obiski stranišča pa privedejo do mikro-dehidracije. Zavestno je sicer ne opazimo (nismo bolj žejni), zato pa jo toliko bolj opazi naše telo. Naj spomnimo, da že minimalna dehidracija zmanjša telesne in mentalne sposobnosti za 45 odstotkov. Podrobnosti raziskave si lahko preberete TUKAJ.

Jetra sčasoma opešajo

Jetra razgradijo skoraj ves alkohol, ki pride v telo, proces pa ni brez posledic. Dolgoletno pretiravanje pri uživanju alkohola zamasti jetra, ki se tudi skrčijo. V njih se razvijejo debelejša vlakna, ki omejujejo pretok krvi. Jetrne celice ne dobivajo več dovolj hranil, ki jih potrebujejo za preživetje in normalno delovanje. Jetra se zabrazgotinijo in začnejo počasi umirati. Alkoholna ciroza jeter je pogost vzrok smrti v razvitem svetu,vendar popolnoma nepotreben. Dobra novica je, da si jetra – za razliko od možganov, po opustitvi alkohola v precejšnji meri opomorejo.

Trebušna slinavka in diabetes

Trebušna slinavka izloča inzulin in druge hormone, ki črevesu pomagajo razgraditi hrano. Zaradi alkohola se le-ti v njej »zagozdijo« ter povzročijo vnetje, ki vodi v trajne poškodbe. Po nekaj letih pretiranega uživanja alkohola trebušna slinavka opeša do te mere, da ne more več proizvajati nujno potrebnega inzulina. Najbolj verjetni posledici sta sladkorna bolezen in rak trebušne slinavke.

Prebavne motnje

Alkohol vznemiri tudi črevesje in praviloma pospeši peristaltiko. Dlje trajajoče, redno pretiravanje z alkoholom vodi v pogosto odvajanje preveč tekočega blata, kar na dolgi rok pomeni tudi večje tveganje za nastanek hemoroidov. Da o tem, kako pomemben dejavnik tveganja za raka debelega črevesa je, sploh ne govorimo. Tudi gastroezofagealni refluks (GERB) ali po domače zgaga, je pri zvestih prijateljih rujne kapljice pogostejši. Med vsemi mišicami, ki jih alkohol oslabi, je namreč tudi spodnja zapiralka požiralnika, ki preprečuje, da bi se vsebina želodca vračala v požiralnik.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj