Skrb za hišnega ljubljenčka ščiti možgane starostnikov

Leta, preživeta v skrbi za psa ali mačko, lahko pomagajo ublažiti kognitivni upad pri starejših odraslih.

Lastništvo hišnih ljubljenčkov dolgoročno ščiti pred kognitivnim upadom. Foto: Bigstock

Pri starostnikih, ki jim dneve lepšajo psi ali mačke, je v šestih letih upad miselnih sposobnosti manjši kot pri tistih, ki hišnega ljubjenčka nimajo.

Zaščita pred upadom kognitivnih funkcij

»Številne raziskave so preučevale vpliv hišnih ljubljenčkov na splošno zdravje, razpoloženje in kakovost življenja, vendar je naša prva, ki obravnava učinek lastništva hišnih ljubljenčkov na kognitivno zdravje pri ljudeh, starih 65 let in več. Gre za pomemben korak naprej pri razumevanju, kako lahko odnosi z živalmi prispevajo k zdravju možganov,« je povedala vodilna avtorica Jennifer W. Applebaum iz UnIverze Florida. Čeprav študija ni potrdila neposredne vzročno-posledične povezave, rezultati kažejo, da lastništvo hišnih ljubljenčkov dolgoročno ščiti pred upadom kognitivnih funkcij. Ugotovitve bodo predstavljene na letnem srečanju Ameriške akademije za nevrologijo (AAN) konec aprila 2022.

Manj hipertenzije, večja nagnjenost k depresiji

Raziskovalci so med 2010 in 2016 preučili povezave med lastništvom hišnih ljubljenčkov in kognitivnimi funkcijami pri 1369 Američanih, starejših od 65 let, ki so sodelovali v študiji o zdravju in upokojitvi (HRS). Udeleženci so vsako leto opravili test takojšnjega in zakasnjenega prostega priklica desetih samostalnikov, test odštevanja sedmih serij števil in test štetja nazaj. Ob vključitvi v raziskavo so pri vseh treh dosegali normalne rezultate za svojo starost.

Več kot polovica (53 %) jih je imela hišne ljubljenčke, od tega je bila tretjina takih, ki so imeli psa ali mačko najmanj pet let. Ko so raziskovalci njihove zdravstvene parametre primerjali z zdravstvenimi parametri tistih enake starosti, ki hišnega ljubljenčka niso imeli, so ugotovili naslednje: lastniki hišnih ljubljenčkov so imeli manjkrat visok krvni tlak (44 % proti 49 %), vendar so bili bolj nagnjeni k depresiji (24 % proti 14 %). Imeli so višji socialno-ekonomski status, kognitivne funkcije pa so pri njih pešale počasneje. To je bilo še posebej izrazito pri tistih, ki so jim psi ali mačke družbo delali dlje časa – 5 let ali več. Kognitivne koristi, povezane z daljšim lastništvom hišnih ljubljenčkov, so bile najbolj izrazite pri moških, temnopoltih in vsaj visokošolsko izobraženih.

Vir: American Academy of Neurology (AAN) 2022 Annual Meeting.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj