V novo leto spočiti in dobre volje

Vsako novo leto je nov začetek in začeti je zmeraj dobro sproščeno, z navdihom in umirjenim zagonom. Toda v praksi to ni vedno najbolj enostavno. Zato je pred novo potjo koristen umik v mirno zavetje izbranega letovišča ali aktivni oddih, ki nam bo dodobra napolnil baterije. Odpravimo se lahko v katere izmed slovenskih toplic ali pa na hrvaško…

Si predstavljate, da bi uživali v blagodejnih učinkih wellness centra in skozi okno zrli le modrino morja, ki se v daljavi objema z modrino neba? Kdaj ste nazadnje s polnimi pljuči vdihovali vonj gozda takoj po dežju? Ko se boste odločili, da boste prisluhnili sebi in svojim potrebam, boste na Hrvaškem našli vrhunske wellness centre, ki so znanje združili z edinstvenim podnebjem in okoljem ter z neizčrpno energijo kamna, morja in gozdov. Wellness krepi in vam povrne dobro počutje, ne glede na to, ali ste si ga zastavili kot cilj ali zgolj kot dodatek, ki izvrstno dopolnjuje vaš obisk slovenskih toplic pa tudi hrvaških središč.

V terme po zdravje in sprostitev

Ljudje vse bolj skrbimo za svoje zdravje in se zavedamo pomena preventive.  Terme nam kot  počitniška možnost ponujajo vse, kar si od dopusta želimo in pričakujemo. Klasične programe nadomeščajo kakovostni programi z zdravstveno in sprostitveno vsebino. Letovanje v termah postaja vedno bolj priljubljeno zaradi povečane skrbi za zdravje, pestrih programov sprostitve in razvajanja, svojo težo pa imajo zagotovo tudi neokrnjeno naravno okolje in ugodni učinki termalne vode. Terme privabljajo tako družine z majhnimi in malo večjimi otroki, športnike, pare kot tudi upokojence. Še vedno pa pri velikem številu gostov ostaja osnovna dejavnost izvajanje medicinske rehabilitacije. Gostje so torej tudi bolniki, ki jih usposabljajo za vrnitev v normalno življenje, pri čemer narašča število tistih, ki prihajajo iz tujine. Na dolgi rok to prinaša specializacijo ponudnikov, ki se osredotočajo na posamezne vidike ponudbe in storitev. Čeprav si nobenih term ne moremo predstavljati brez zdravstva ter kakovostne sprostitvene in gostinske ponudbe, se med njimi že pojavljajo razlike, ki vplivajo na končno odločitev posameznih gostov. V Termah Krka, ki združujejo tri slovenska naravna zdravilišča Terme Dolenjske in Šmarješke Toplice ter obmorski center Talaso Strunjan, že vrsto let z različnimi programi in storitvami z naravnimi postopki obnavljajo posameznikovo porušeno energetsko ravnovesje, zadovoljujejo njegove potrebe in želje po umirjenosti, ugodju in udobju ter mu odkrivajo pot do prijetnejšega, bolj zdravega življenja.

Slovenska zdravilišča nudijo sprostitev v wellnesih

Poleg večjega zanimanja  za sprostitvene programe in programe aktivnega oddiha  je v porastu zanimanje za preventivne zdravstvene programe. Welness programi za zdravo hujšanje in razstrupljanje, kopeli in terapije z blatom, pliningi, masaže, plavanje, nordijska hoja, golf… vse to je ponudba slovenskih term, v katerih poskrbijo tudi za tiste, ki jih mikajo adrenalinski užitki. V vodnih parkih s tobogani, whirpooli, hitrimi rekami, doživljajskimi sobami in tematskimi bazeni uživajo vse generacije. 

Thermana & Veda, Ayurveda Center Laško: Spremeniti je treba življenjski slog!

V center gostje ne pridejo le na obravnavo k specialistu, pridejo, da se naučijo živeti zdravo – ne samo na aktivnih počitnicah, pač pa v svojem vsakodnevnem življenju; izvedo, kaj jesti, kar jim predstavijo z ayurvedskim kuharjem, kako se sprostiti, kar jim prikažejo ayurvedski terapevti in maserji; skratka, deležni so celostne individualne obravnave, poleg tega pa se lahko sproščajo tudi v Wellness Spa Centru. V centru povedo, da so strokovnjaki iz Indije pristopili k zdravljenju oz. pomoči pri zdravljenju bolezni, kot so visok krvni tlak, diabetes, prekomerna telesna teža, revmatizem, dihalne težave, alergije, kožne bolezni, multipla skleroza, fibromialgija…

Čarobna Istra

Blagodejnosti mediteranske klime in lepote jadranske obale so odkrili že stari Rimljani, ki so na obali severozahodne Istre zgradili svoje vile ter terme in s tem postavili temelje dolge tradicije wellnessa v Istri. Sodobna infrastruktura v visoko kategoriziranih hotelih ob morju ali v intimnem vzdušju majhnih družinskih hotelov pričara doživetje dobrega počutja skozi vse leto. Severozahodna Istra je bogata tudi s posebnimi wellness dogodki v jesensko-zimskih mesecih, ki v kombinaciji z bogato paleto vrhunskih restavracij ter konob, vinski cest, olivnega olja, športnih in zabavnih vsebin pričarajo popolno destinacijo za poživitev duha in telesa. Naravno okrevanje si lahko privoščite tudi na organiziranem dvotedenskem skupinskem wellness bivanju v Labinu ali Rabcu. Poleg raznih masaž z naravnimi olji vas bodo za nove podvige okrepili tudi prijetni sprehodi in bogata gastronomska ponudba.

Otoki zdravja

Otoka Cres in Lošinj v Kvarnerskem zalivu že stoletja slovita po svoji blagodejni klimi, ki krepi zdravje, predvsem dihal in kože. Lošinj že 125 let neguje tradicijo zdravstvenega turizma in jo razvija še danes. Številni hoteli in naravna zdravilišča ponujajo različne programe za obnavljanje utrujene kože, vračanje vitalnosti organizmu ter dihanje s polnimi pljuči na čistem zraku. Prav zaradi čistega morskega zraka in več kot 200 sončnih dni na leto sta Cres in Lošinj postala priljubljeni destinaciji za revitalizacijo duha ter telesa. Odklopite se, spoznajte otoške čare in si povrnite zdravje skozi več kot 280 kilometrov tematskih sprehajališč na Lošinju, Iloviku, Susku, Unijah ali Cresu. Začutili boste prijetne mio-vonje, ki jih oddaja prek 1200 rastlinskih vrst. Ta raznolikost rastlinstva je območju vtisnila globok pečat, ki omogoča razvoj naravne zdravilne kozmetike, aromaterapije in specifične gastronomske ponudbe.

Najlepši sončni zahod

Po izboru znanega ameriškega režiserja Alfreda Hitchcocka boste najlepši sončni zahod lahko uzrli v Zadru, kjer lahko prisluhnete tudi zvokom svetovno znanih morskih orgel. Zadar sicer bolj kot katero koli drugo hrvaško mesto priča o bogati zgodovini hrvaške kulturne identitete. V zadnjih letih postaja Zadar tudi sinonim za zdravstveni turizem, saj se tja vse več turistov odpravi z namenom, da bi si privoščili vrhunske zobozdravstvene storitve po dostopnih cenah. Mesto z izjemno zgodovino in dragoceno kulturno dediščino vas bo očaralo s posebnim vzdušjem, ki napolnjuje staro mestno jedro. Sicer pa boste na tako majhnem območju le redko našli toliko naravnih in kulturnih lepot, kot jih premore Zadar z okolico. V svojem zaledju namreč skriva kar 5 nacionalnih parkov (Severni Velebit, Paklenica, Kornati, Krka, Plitviška jezera) in 3 parke narave (Velebit, Vransko jezero, Telaščica). Če se sredi Dalmacije odpravite še v bližnji Nin, boste našli še najmanjšo katedralo na svetu in jo prehodili s 36 koraki.

Vinorodni biseri

Pravljični svet vinorodnih biserov, zdravilnih vod in gradov se razteza prek severa Hrvaške. V slikoviti pokrajini se odkrivajo Sv. Martin na Muri in Štrigova, ki ohranjata in negujeta tradicijo vinarstva in mističnih legend. Tu se lahko prepustite hedonizmu ob preizkušanju lokalnih sort vina ter delikates. Skozi 700 kilometrov urejenih kolesarskih stez v neokrnjeni naravi pa lahko odkrivate pokrajino, njene ljudi in običaje. Kolo in kolesarji so dobrodošli povsod, posebej pa na kolesarski ruti »Od grada Varaždin do grada Trakoščan«. Le trideset kilometrov v smeri proti jugu lahko namreč že obiščete Varaždin. V mestu z baročno arhitekturo zgodovinskega jedra in čari skladnih trgov in romantičnih ulic so živeli in ustvarjali številni znani umetniki. Kdo ve, morda jih je v mestu zadržala tudi izvrstna kulinarika, ki slovi po varaždinskih mlincih in pikantnih jedeh iz divjačine. Če si želite sprostitve, jo boste lahko doživeli v Varaždinskih toplicah, kjer si boste moči povrnili tudi s pomočjo termalne žveplene vode, v kateri so uživali že Rimljani. O tisočletni tradiciji uporabe termalne vode pričajo tudi izkopanine rimskega termalnega kopališča iz drugega stoletja. Privoščite si Hanakasumi rituale relaksacije telesa, notranje in zunanje bazene s podvodno masažo. Sprostite se in uživajte v miru majhnih mestec, ki so obkrožena z gozdovi, vinogradi in spokojem. 

Svet s konjskega hrbta

Najbolj znani hrvaški jahalni centri so v Slavoniji, Istri in Dalmaciji. Obsegajo majhne družinske kmetije ter sodobne konjeniške centre z jahalnimi šolami, strokovnimi treningi in čedalje bolj priljubljenimi terapevtskimi jahanji. S to ponudbo je Hrvaška v samem vrhu konjeniškega turizma. V slavonskem kraju Đakovo lahko najdete tudi državno kobilarno z znamenitimi lipicanci, ki jih v teh krajih vzgajajo že od 13. stoletja.

Kolesarski turizem v Međimurju

Međimurje je izvrstna kolesarska destinacija. Urejene kolesarske poti omogočajo kombinacijo reliefno zelo raznolikih poti, ki so dobro označene in razdeljene na dve kategoriji – za rekreativne in gorske kolesarje. Prve so speljane po asfaltiranih poteh z redkim prometom in primerne za vse generacije. Gorske ali off-road steze pa so namenjene ljubiteljem adrenalina, ki se radi spustijo po gozdnih strminah, prečkajo potoke in se povzpnejo po zahtevnih, a ne ekstremnih strminah. Kolesa si lahko najamete v Toplicah Svetega Martina, kolesarske servise in trgovine pa boste našli v Čakovcu. Sicer pa se lahko na kolesarjenje po Međimurju odpravite kar iz Slovenije. Kolesarska pot skozi Međimurje je namreč vključena v čezmejno turistično destinacijo Mura Drava Bike. Gre za projekt, s katerim želita Slovenija in Hrvaška razviti kolesarski turizem, ki se bo navezoval na obstoječe avstrijske kolesarske poti ob Muri in Dravi ter na evropski turistični zemljevid postavil novo zanimivo čezmejno turistično destinacijo.

Advent v srcu Zagreba

Adventni čas v Zagrebu ponuja celo paleto predprazničnih dogodkov, ki se ves mesec odvijajo na čarobnih zagrebških trgih, ki s svojimi bogatimi glasbenimi in umetniškimi programi ter številnimi zanimivimi vsebinami gostom in prebivalcem Zagreba podarjajo vzdušje adventa in božiča. Obiskovalci lahko v adventnem času uživajo v raznovrstnih programih številnih kulturno-umetniških društev, otroških zborov, dramskih ansamblov, plesnih in glasbenih skupin različnih zvrsti, kakor tudi v tradicionalnem božičnem sejmu, ki se razprostira po številnih uličicah okoli znamenitega Trga bana Josipa Jelačića. V enem najlepših zagrebških parkov vas pričakuje Ledeni park na Tomislavcu, ki obiskovalcem pričara ledeno pravljico z drsališčem ter jim ponuja izbrano gostinsko ponudbo in pester glasben program. Po hrvaškem glavnem mestu se lahko popeljete tudi z Veselim božičnim tramvajem in obiščete žive jaslice na Kaptolu. Romantično vzdušje pa lahko podoživite na Cvjetnem trgu, kjer vas bodo mladi glasbeniki navdušili z ritmi jazza in klasike. Advent v Zagrebu pa lahko doživite tudi nekoliko drugače in se udeležite dveurnega večernega tematskega pohajkovanja, ki udeležencem na zabaven in poučen način pripoveduje zgodbe o starih zagrebških božičnih običajih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj