Kolesarjenje, ogledi, sprehodi in izvrstna gastronomija

Avtor: R. M. Z.

Pomlad je tu in ob morju so temperature že dovolj visoke, da se lahko lotimo skoraj vseh športnih aktivnosti, rezerviranih za toplejšo polovico leta. Za vse tiste, ki si želijo dejavnih počitnic, pri katerih ne bodo samo uživali v poležavanju, temveč bodo naredili tudi nekaj dobrega za svoje zdravje, sta zato hrvaška Istra in Kvarner odlična pomladna počitniška destinacija. 

Tako zaradi naravnih danosti kot zaradi športnih dogodkov in pestre izbire turističnih namestitev, saj se je s 1. aprilom odprla tudi sezona kampiranja.

Užitek na dveh kolesih

Istrski hribi s svojimi razgibanimi in pogosto neobljudenimi potmi so idealna pokrajina za vse kolesarske navdušence. To so prepoznali tudi tamkajšnji ponudniki turističnih nastanitev, zato dandanes večina že ponuja tudi izposojo koles. Najbolj priljubljene so poti osrednje Istre, ki kolesarjem ponujajo kar 230 kilometrov načrtovanih tur. Glavna začetna ali končna točka poti je je ponavadi slikovito mestece Pazin. Pri načrtovanju samostojnih kolesarskih poti vam je lahko v pomoč spletna stran Istria-bike.com, kjer najdete zemljevide poti, predloge namestitev in seznam vseh turističnih in kulturnih znamenitosti, ki si jih lahko med kolesarjenjem ogledate. Tam boste našli tudi seznam dogodkov, namenjenih amaterskim športnikom. V Poreču se na primer lahko 11. in 12. aprila udeležite prireditve Bike Granfondo, rekreativne kolesarske prireditve, ki vključuje več različnih disciplin, med katerimi sta tudi cestni kronometer in kolesarski maraton. Aprila pa bodo prišli na svoj račun ljubitelji gorskega kolesarjenja, saj se bo 11. 4. v Kaštelu, v samem osrčju istrskih gričev, odvila njim namenjena rekreativna prireditev Istrianissima. Deset dni za tem si lahko v Umagu in okolici ogledate, kako to počnejo profesionalci, saj bo ceste zavzel Tour of Croatia.

Istra v gibanju – pomembni datumi za kolesarje in pohodnike

Kar glede Istre velja za kolesarstvo, velja tudi za pohodništvo: možnosti so skoraj neskončne. Na vrhu seznama krajev, ki jih je treba prehoditi po dolgem in počez, je krajinski park Učka. Raziščete ga lahko po več pešpoteh, ki vam bodo odprle razgled na morje ali vas popeljale do mirnih tolmunov pitne vode. Bližje morju vas bodo odpeljale poti okrog Labina, Pule in Vrsarja. Ta mesta so sicer odlična baza za raziskovanje bližnje in daljne okolice, saj ponujajo zelo raznolik nabor namestitev. Tiste, ki jih tudi ob sprehajanju v naravi ne zapusti tekmovalna žilica, pa bodo zanimale prireditve: Kvarnersko-istrske treking avanture vas 15. marca (Lupoglav) in 11. aprila (Sutivanac) vabijo k temu, da se pomerite z ostalimi ljubitelji pohodništva in preverite svojo kondicijo, 28. marca pa k udeležbi poziva 10. Sport Labi Istra Trek. Med 17. in 19. aprilom se bo za najvztrajnejše pohodnike odvilo tekmovanje 100 milj Istre. Ta 173 kilometrov dolga pot se začne v Labinu in konča v Umagu ter zajema kar 7002 metrov vzpona. Organizatorji so na srečo poskrbeli tudi za tiste v za odtenek slabši kondiciji, saj sta na voljo tudi krajši razdalji (110 in 63 km) ter 5-kilometrska mestna preizkušnja in otroška trasa (1 km).

Komur se hoja zdi prepočasna in se mu misli umirijo šele ob hitrejšem koraku, so namenjene tekaške poti Istre. V sklopu pomladnih športnih prireditev lahko 15. marca še ujamete Brionski maraton, 29. marca pa vas v Taru čaka tekmovanje v krosu.

Jahanje, tenis in golf

Nekaj zase bodo našli tudi tisti, ki so jim bliže mondenejši športi, kot so tenis, jahanje in golf. V Istri lahko teniški lopar vihtite na kar 430 igriščih, nesporna prestolnica tenisa pa je zagotovo Umag, kjer si lahko ogledate tudi številne mednarodne teniške turnirje. Med 15. in 22. marcem bo tam potekal 31. ITF turnir Perin memorijal, na katerem bodo svoje moči pomerili mladi. Jahalnih centrov je v Istri več in jih najdete tako na obali kot v notranjosti (Poreč, Umag, Vrsar, Rovinj, Motovun, Pazin …) .

Kam na pomladni oddih v Istri in Kvarnerju

Goran Blažić, vodja Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, priporoča Opatijo, staro damo hrvaškega turizma, z veliko dogodki in izvrstno gastronomijo. Od morda deset najboljših restavracij na Hrvaškem jih je zagotovo polovica na Kvarnerju, od tega največ ravno v Opatiji. Spregledati ne gre hrvaških otokov, ki jih imajo slovenski gosti najraje. Tukaj bi najprej izpostavil Malinsko na Krku, Punto in Baško, kjer so hoteli že odprti. Z odlično ponudbo se lahko poleg Krka pohvalita tudi Lošinj in Rab. Tudi Crikvenica in Crikveniško-vinodolska riviera imata veliko sprehajalnih poti, vsi pa poudarjajo aktivno preživljanje počitnic. Na spletnih straneh so peš poti pa tudi aktualno dogajanje izčrpno predstavljeni, v večini primerov tudi v slovenskem jeziku.

V Istri ne spreglejte odličnih gastronomskih kotičkov. V okolici Novigrada v krogu 2 km lahko obiščete najboljše istrske vinarje in vinske kleti z degustacijo vin, domačega sira, pršuta in olivnega olja. »Po najnovejših informacijah je bila Istra na izboru World Wine Guys,svetovno priznanega portala za vina uvrščena med Top 10 (najboljših deset) vinskih destinacij za leto 2015. V tem obdobju skoraj vse restavracije in gostilne v Istri in Kvarnerju ponujajo odlične fritate ter vse preostale specialitete iz špargljev. Na Krku pa so se začeli tudi zelo priljubljeni dnevi jagnjetine,« sklene sogovornik aktualni pregled dogajanj v bližnjem sosedstvu v hrvaški Istri in Kvarnerju.

Odkrijte Porečanko ‒ s kolesom ali peš

Po slovenski in hrvaški Istri poteka tudi znamenita Porečanka (domačini ji rečejo tudi Parenzana), ki jo danes imenujejo tudi Pot zdravja in prijateljstva. Gre za traso, po kateri je nekoč vozil vlak, danes pa jo lahko odkrivate peš ali s kolesom. Uraden začetek poti je pravzaprav še v Italiji pri tržaški železniški postaji St. Andrea, nato pa prek slovenskih obalnih mest in vasi (Škofije, Dekani, Izola, Portorož) odpotuje na Hrvaško, se vije čez Istrski polotok in se po 123 kilometrih zaključi v Poreču, po katerem je dobila tudi ime. Spomladi in poleti se vzdolž Porečanke odvija več kolesarskih in pohodnih prireditev, ki se jih lahko udeležite. Prva takšna bo med prvomajskimi prazniki, ko se bodo na pot odpravili kolesarji, tekači in pohodniki.

Zdravo in gurmansko

Med 23. marcem in 15. majem bodo po istrskih mestih in vaseh potekali tradicionalni dnevi divjih špargljev, ki veljajo za izredno zdravo živilo, obenem pa so prava gurmanska poslastica.  

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj