Zamenjava kolčnega sklepa v bolnišnici Akromion

Avtor: dr. Hrvoje Klobučar, specialist ortopedije

Poškodovan sklepni hrustanec bistveno vpliva na gibljivost sklepov in delov našega telesa. Pogoste bolečine in otežena gibljivost omejujejo sodobnega človeka pri njegovih vsakodnevnih dejavnostih in negativno vplivajo na razpoloženje. 

Današnja ortopedska stroka ponuja zamenjave poškodovanih sklepov z umetnimi, to je protezami, s katerimi se odstrani bolečina in vrača gibljivost, ljudje z vgrajenim umetnim sklepom pa se vrnejo k običajnim vsakdanjim opravilom v najkrajšem možnem času ‒ že nekaj tednov po operaciji. Ortopedski vsadki, ki jih vgrajujemo v bolnišnici Akromion, omogočajo individualen pristop pri načrtovanju in vgradnji, kar pomeni, da lahko zdravniki glede na življenjski slog, navade, dejavnosti in želje pacientov izbiramo ustrezen vsadek.

Zamenjava kolčnega sklepa

Danes poznamo številne različne (endo)proteze kolka. Vrsta kolčne proteze, ki jo vgrajujemo posameznemu pacientu, je odvisna od njegove starosti, vsakodnevnih dejavnosti, vzroka poškodbe kolka, deformacije kolka, kostne gostote in podobno.

V klinični praksi prevladuje uporaba brezcementnih protez, ves čas pa se izdelujejo novi ter vse boljši materiali in modeli brezcementnih protez, prilagojeni anatomiji in biologiji kosti.

V bolnišnici Akromion imamo na voljo različne vrste kolčnih protez z različnimi dolžinami proteznega debla, različnimi nosilnimi površinami (kovina, keramika, polietilen) in različnimi velikostmi glavice proteze: 28, 32 in 36 milimetrov.

Glede na dolžino debla proteze uporabljamo standardne proteze in proteze s kratkim deblom, s katerimi ohranjamo čim več kostne površine nedotaknjene, po potrebi pa lahko ob zamenjavi proteze vgradimo standardno protezo, pri čemer se funkcionalnost kolka ohrani. Tako na standardno kot na kratko deblo lahko nastavimo katerokoli nosilno površino.

Slika 1: Na levi strani je na rentgenskem posnetku vidna artroza desnega kolka, na desni pa je prikaz vgrajene popolne proteze istega kolka ‒ kratko deblo proteze, 36-milimetrska keramična glavica in keramična ponvica.


Slika 2: Na levi strani je na rentgenski sliki vidna artroza desnega kolka (A), na desni pa je prikaz vgrajene popolne proteze istega kolka ‒ standardno deblo proteze, 32-milimetrska kovinska glavica in polietilenska ponvica.


Standardni velikosti protezne glavice (zunanji diameter) sta 28 in 32 milimetrov, zadnja leta pa se vse bolj uporablja 36-milimetrska glavica, ki povečuje stabilnost proteze in zmanjšuje možnost izpahov kolka, vendar obenem povečuje tudi trenje nosilnih površin. Dolžina trajanja proteze je v veliki meri odvisna od nosilnih sklepnih površin ‒ glavice in vložka ponvice, ki se ju pritrdi v skodelico na mestu prejšnje sklepne ponvice.

Standardna nosilna površina je kovinska glavica proteze, izdelana iz zlitine kobalta in kroma, z visokomolekularno polietilenskim vložkom, ki je kakovostnejši in odpornejši na majanje v primerjavi s standardnimi plastičnimi vložki. Z uporabo keramike kot nosilne površine se izognemo majanju vložka, ker je keramika inerten, stabilen material.

Slika 3: Nosilne površine pri protezi kolčnega sklepa: a) kovina-plastika (polietilen), b) keramika-plastika (polietilen) in c) keramika-keramika.


V bolnišnici Akromion izvajamo tudi revizijske posege, to je zamenjave razmajanih primarno vgrajenih protez kolčnega sklepa. Pri tem uporabimo daljše deblo proteze, ki ga postavimo v nadkolensko kost, pomanjkanje kostne mase v bližini razmajane sklepne skodelice pa nadomestimo s posebnimi implantati, izdelanimi iz tantala, ki se odlično integrirajo s kostno strukturo in dajo dodatno stabilnost acetabularni komponenti revizijske proteze kolčnega sklepa.

Zamenjava kolenskega sklepa

Pri poškodbah kolen, pri katerih z neoperativnimi metodami zdravljenja in biološkimi posegi ni več mogoče doseči pozitivnega rezultata zdravljenja, se postavlja indikacija za vgradnjo umetnega sklepa, tako imenovane (endo)proteze kolena.

V bolnišnici Akromion vgrajujemo več vrst protez kolen. S parcialnimi protezami zamenjamo dele sklepa ‒ tam, kjer obstaja poškodba hrustančnega pokrova sklepa, medtem ko puščamo zdrave dele sklepa nedotaknjene. Najpogosteje se zamenja medialni femorotibialni sklep, redkeje pa lateralni femorotibialni sklep. Femorotibialna delna proteza je za femoralni del izdelana iz jekla, v tibialni del pa se kot zamenjava za hrustanec vgrajuje polietilen. Tovrstne proteze se vgrajujejo mlajšim pacientom, ki nimajo prevelike telesne teže. Po vgradnji parcialne proteze kolena je rehabilitacija zelo hitra, pacienti pa se lahko že po od 4 do 6 tednih vrnejo k večini svojih običajnih vsakdanjih dejavnosti.

Slika 4: Rentgenska slika prikazuje vgrajeno parcialno (delno) protezo levega kolenskega sklepa.


Totalna proteza kolena zamenja ves sklep, vse tri predele. V bolnišnici Akromion vgrajujemo cementne bikondilarne proteze. Na kondile nadkolenske kosti se nastavi komponenta proteze, narejena iz jekla, tibialna komponenta pa je najpogosteje iz titana ‒ nanjo se zaradi zmanjševanja trenja vgrajuje polietilen. Take proteze vstavljamo pri večini poškodb hrustančnega pokrova kolena, lahko pa jih vgradimo tudi ljudem s povečano telesno težo.

Slika 5: Rentgenski posnetek prikazuje vgrajeno popolno protezo kolenskega sklepa.


Revizijsko protezo kolena vgrajujemo po razmajanju primarne endoproteze, ko prihaja do manjšega ali večjega kostnega defekta. Takšni posegi so zelo kompleksni in zahtevajo detajlno rekonstrukcijo kostne mase in mehkotkivnih stabilizatorjev okrog kolena. Rehabilitacija je nekoliko počasnejša, vendar imajo pacienti po okrevanju stabilno, neboleče, funkcionalno in na obremenitve odporno koleno.

Slika 6: Rentgenski posnetek prikazuje vgrajeno revizijsko protezo kolenskega sklepa. a) in b) ‒ prikaz razmajane primarne proteze kolenskega sklepa; c in d) ‒ prikaz po vgradnji revizijske proteze kolena.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj