Zdravljenje možganske kapi s trombolizo pri bolnikih z demenco je varno

Avtor: R. M. Z.

Bolniki z demenco in ishemično možgansko kapjo, zdravljeni z intravensko trombolizo, nimajo povečanega tveganja za znotraj možgansko krvavitev in umrljivost v primerjavi z bolniki brez demence, je pokazala švedska epidemiološka raziskava, objavljena v strokovni reviji Neurology.

Ob tem iz UKC Ljubljana pišejo, da je ishemična možganska kap najpogostejša oblika možganske kapi in se pojavi zaradi zapore možganskega žilja s strdkom. Bolniki, ki jih do zdravstvene ustanove pripeljejo v časovnem oknu 4 do 5 ure, so kandidati za zdravljenje s potentnim zdravilom za raztapljanje strdka; intravensko trombolizo, kar lahko prepreči funkcionalno prizadetost in ohrani bolnikove sposobnosti.
Eva Županič, specializantka nevrologije, doktorska študentka na Univerzi v Ljubljani, ki je raziskavo izvedla na Karolinska Institutet, Stockholm, Švedska, pravi: »Zaradi globoko zakoreninjenega strahu pred zapleti zdravljenja s trombolizo pri bolnikih z demenco so zdravniki do tovrstnega zdravljenja te skupine bolnikov zadržani. Bolniki z Alzheimerjevo boleznijo imajo namreč spremembe v možganovini, ki bi jih ob zdravljenju s trombolizo lahko bolj ogrožale za znotrajmožgansko krvavitev. Ker pa povišana verjetnost teh zapletov pri bolnikih z demenco doslej ni bila podprta z izsledki raziskav, smo želeli preveriti, ali to velja za švedske bolnike z demenco in kapjo.«  
 
Kot še sporočajo iz UKC Ljubljana, so z združitvijo dveh švedskih nacionalnih registrov (švedskega nacionalnega registra demenc in registra možganskih kapi) so preučili več kot 1300 bolnikov z demenco, ki so utrpeli ishemično možgansko kap. Ugotovili so, da so bili bolniki z demenco, mlajši od 80 let, redkeje zdravljeni s tromoblitikom kot kontrolna skupina bolnikov s kapjo in brez demence. »Nasprotno, razlik v zdravljenju z intravensko trombolizo nismo videli pri bolnikih, starejših od 80 let, kar nas je presenetilo,« pravi Sara Garcia-Ptacek, specialistka nevrologije, postdoktorska študentka s Karolinska Institutet na Švedskem.  
Raziskovalce so zanimali tudi varnost in izhodi zdravljenja. Ugotovili so, da bolniki z demenco, zdravljeni s trombolizo, niso bili bolj ogroženi za znotrajmožgansko krvavitev ali smrt. Po drugi strani pa so bolniki z demenco  potrebovali več pomoči v dnevnih aktivnostih in so bili po kapi pogosteje nastanjeni v domovih za ostarele.
»Naši izsledki podpirajo varnost trombolitičnega zdravljenja bolnikov z demenco, saj gre za rezultate, pridobljene na zelo velikem številu bolnikov s kapjo in demenco, ki so bili sistematično zbrani, kakor omogoča švedski zdravstveni sistem z uporabo registrov. Vseeno pa se moramo zavedati, da gre za opazovalno raziskavo, kjer odločitev za zdravljenje bolnikov ni bila povsem naključna, ampak je temeljila na individualni presoji lečečega zdravnika,« pravi Milica Gregorič Kramberger, specialistka nevrologije in vodja Centra za kognitivne motnje Nevrološke klinike UKC Ljubljana. 
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj