Vse o kronični rani

Avtor: Asist. Mag. Matej Makovec dr.med. specialist kirurg

Dolgotrajna rana je rana, ki se ne celi. V medicini jo poimenujemo kronična rana.

Običajno se pojavi na nogi, lahko pa tudi na drugih delih telesa. Traja lahko tedne, mesece, celo leta. Navadno bolnik rano najprej zdravi sam, nato poišče pomoč pri izbranemu zdravniku. Sledijo dnevne ali večkrat tedenske preobveze rane, ki lahko potekajo v ambulanti izbranega zdravnika ali rano prevezuje patronažna sestra. Če tudi tedaj ni izboljšanja, je potrebna nadaljna obravnava bolnika pri zdravniku specialistu ali v bolnišnici.

Bolnik pove, da se je na mestu rane poškodoval in da se mu rana ne celi. Lahko je šlo za udarnino, odrgnino ali drugačno poškodbo. Poškodba je običajno povod za nastanek rane,vzrok za neceljenje rane pa tiči drugje.

Po opravljenih preiskavah velikokrat ugotovimo, da je vzrok neceljenja ran prizadeto žilje. Kronična rana na goleni je lahko povezana s prizadetim žiljem, lahko pa tudi z drugimi kožnimi obolenji ali obolenji celotnega organizma, kakor je revmatoidno obolenje. Povezavo med prizadetim žiljem in rano običajno odkrijemo z ultrazvočno preiskavo žilja. Vene so prizadete pogosteje kot arterije. Običajno se v takih primerih najprej odločimo za nameščanje kompresijskih povojev ali kompresijskih nogavic. Slednje predpiše zdravnik.

Včasih so se kronične rane prevezovale z zloženci, raztopinami in povoji, danes pa so v ospredju moderne obloge, ki ustvarjajo ugodne pogoje za celjenje. Potreben je buden nadzor poteka celjenja in nameščanje ustreznih oblog, ki ciljno delujejo na določeno fazo celjenja. Posamezne moderne obloge učinkovito čistijo obilen izloček, druge pospešujejo granulacijo, spet tretje omogočajo hitro epitelizacijo.

Nemalokrat pa smo kljub ustrezni aplikaciji modernih oblog nemočni in vidnega izboljšanja ni, rana se lahko celo širi in slabša. Tedaj je potrebna temeljita preiskava, ki nas pripelje do vzroka nastajanja težav. Izbrani zdravnik se glede na stanje rane, stanje bolnika in pridruženih bolezni odloči o nadaljnih ukrepih.

Če je z ultrazvočno preiskavo (slika 2) ugotovljeno, da so vzrok rane prizadete žile, ki se lahko kažejo kot krčne žile, in s prevezovanjem ter kompresijo (kompresijskimi povoji ali kompresijskimi nogavicami) nismo dosegli uspešnega celjenja, velja razmisliti o posegu na prizadetih žilah.

Prizadeto žilja ustvarja v predelu dolgotrajne rane visoke tlake, ki onemogočajo ustrezno celjenje in pozdravljenje rane (razjede). Potrebno je pozdravljenje prizadete žile, običajno je treba žilo zapreti ali odstraniti.

O tipu posega na prizadetem žilju ob kronični rani se zdravnik odloči na podlagi stanja rane, ultrazvočnega izvida in morebitnih bolnikovih pridruženih bolezni. Na voljo so klasični operativni poseg, laserski poseg (slika 3), operacija z radiofrekvenčno ablacijo in sklerozacija. Če je le mogoče, se izvede laserski poseg, ki je za bolnika z dolgotrajno rano varen in daja dobre rezultate.

Laserski poseg se lahko opravi v lokalni anesteziji, kar pomeni, da se omrtviči le področje v poteku žile. Bolnik je ves poseg buden in ne prejme injekcije v predel hrbtenice. Bolnik takoj po posegu hodi, bolnišnico navadno zapusti isti dan. Bolniški stalež pri običajnem poteku traja od 7 do 10 dni, v primeru opravljanja težjega dela tudi dlje.

Laserski poseg se lahko opravi tudi v splošni anesteziji, v poštev pride predvsem pri bolnikih, ki bi težje prenašali poseg budni in želijo med posegom spati. Namen posega je pospešitev celjenja dolgotrajne rane (slika 4) in zmanjšanje verjetnosti za njeno ponovitev.

Alternativa operativnemu posegu so kratkoelastični povoji. Za slednje se odločimo, ko z običajnimi kompresijskimi povoji ali kompresijskimi nogavicami nismo dosegli zadovoljivega rezultata, pozdravljenja rane ali izboljšanja stanja in se bolnik za operativni poseg na prizadetem žilju ne odloči.

Dolgotrajne rane, kronične rane, ki so posledica prizadetih ven, imenujemo venski ulkusi in predstavljajo napredovalo obliko bolezni ven (kroničnega venskega popuščanja). Lažjo obliko kroničnega venskega popuščanja predstavljajo krčne žile. Posebno moramo biti pozorni, če se skupaj s krčnimi žilami pojavijo spremembe na koži (slika 5), saj so prav to mesta nastajanja morebitnih dolgotrajnih ran.

V primeru vprašanj glede kronične rane lahko pišete na [email protected] ali obiščete spletno stran www.pozdravi.si. Za pregled v ambulanti pa pokličite na 051 387 315.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj