Kaj vse moram vedeti o svojih maščobah in holesterolu v krvi?

Avtor: Dr. Karin Kanc

Če imate sladkorno bolezen, vsaj enkrat letno pogledamo, kakšno je stanje vaših maščob in holesterola v krvi – pravimo, da odvzamemo kri za »lipidogram« (= maščobno sliko).

Lipidogram pove, koliko maščob in holesterola imamo v krvi. Kri odvzamemo na tešče, da ne bi prišlo do lažnih rezultatov, ko bi poleg lastnih maščob merili še maščobe iz zaužite hrane.

Zakaj so povišane vrednosti maščob pomembne za naše zdravje? Povišane vrednosti maščob in holesterola škodujejo žilam, saj se odlagajo na njihovih stenah in povzročijo, da se žile zožijo, pretok krvi pa se poslabša. Posledično lahko kaj hitro sledi srčna ali možganska kap. Stari smo toliko, kolikor so prehodne in prožne naše žile – manj kot je holesterolnih oblog, bolje se nam godi.

Pred kratkim me je nekdo vprašal, ali je to kaj podobno nesnagi, ki jo vsi poznamo iz reklame za pralne stroje in npr. Calgon. Zamislila sem se in res, to je kar dobra podoba tistega, kar se dogaja žilam. No, ali imamo tudi za žile kaj, kar je podobno Calgonu? Imamo – zdravo hrano, ki ne vsebuje maščob ali pa zelo malo, in imamo vsa zdravila, ki jih zdravniki predpisujemo za zniževanje maščob in holesterola. Gibanje in šport pripomoreta tako, da povišujeta vsebnost zaščitnega/dobrega holesterola – HDL (glejte spodaj).

Kako se imenujejo holesteroli in maščobe, o katerih beremo v lipidogramu:

Tako piše na izvidu

Razlaga imena

Normalne vrednosti za nekoga, ki nima SB

Ciljne vrednosti za nekoga, ki ima SB

S-holesterol

serumski holesterol (H)

4,0–5,2

enako ali manj kot 4,5

S-HDL-holesterol

serumski high-density H – t. i. zaščitni/dobri H – ta naraste, če se veliko gibamo – za ta H je dobro, če je ČIM VIŠJI;

nad 1,6

enako kot pri nekom brez SB

S-LDL-holesterol

serumski low-density H – t. i. škodljivi H – ta zelo kvari žile, če je previsok;

2,0–3,5

enako ali manj kot 2,5

S-trigliceridi

maščobe

0,6–1,7

enako kot pri nekom brez SB

Vse vrednosti so v milimolih na liter (mmol/l).

mmol/l = merilo za vsebnost določene snovi v serumu

serum = tekoči del krvi, ki mu v laboratoriju odstranijo krvne celice in sestavine, ki strjujejo kri, še vedno pa vsebuje vse pomembne snovi, ki jih hočemo meriti, npr. maščobe

POZOR: Pri sladkorni bolezni moramo biti glede uravnavanja holesterola in maščob še pozornejši kot pri ljudeh, ki sladkorne bolezni nimajo, in dopustne meje so, kot vidite zgoraj, strožje!

Katera so zdravila za povišane maščobe?

Vsako zdravilo (ne samo za maščobe) ima svoje snovno/kemijsko ime (generično ime) in tudi ime, ki mu ga nadene proizvajalec (komercialno ime). Navajam zdravila z osnovnim imenom in razna proizvajalčeva imena, ki so torej različna, poimenujejo pa isto osnovno zdravilo.

Statini so zdravila, ki učinkujejo na holesterol, ki samogibno nastaja v telesu, tj. v jetrih, in tu je nekaj generičnih imen za sestavino, ki je v teh zdravilih: simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin, lovastatin. Omeniti je treba tudi ezetimib – zdravilo, ki deluje na holesterol iz hrane, na kar statini nimajo vpliva; tako se statini in ezetimib dobro dopolnjujejo in se uporabljajo skupaj s statini takrat, kadar statini niso dovolj učinkoviti kljub znatnem odmerku ali pa nekdo statinov ne prenaša ali ima celo alergijo na statine.

Fibrati delujejo na holesterol in maščobe tako, da povečajo razkrajanje in izločanje holesterola in maščob iz telesa.

Neželeni učinki:

Kot vsako zdravilo imajo tudi ta lahko neželene učinke. Značilno je, da lahko povzročajo bolečine v mišicah. Če se pojavi kaj takega, opozorite svojega zdravnika in zdravila vam bo zamenjal.

POZOR:  

  • Zdravila znižujejo holesterol in maščobe samo v času, ko ta zdravila jemljete; če z njimi prenehate, blagodejnega učinka ni več.
  • Ne pozabite na zdrav življenjski slog z obilico gibanja, ki je osnova, da bodo zdravila sploh imela želeni učinek.

Vso srečo in čim nižji holesterol vam želim!

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj