Preddiabetes poveča tveganje za upad miselnih sposobnosti

Ljudje s prediabetesom – stanjem, ko je koncentracija sladkorja v krvi višja od normalne, imajo večje tveganje za upad kognitivnih sposobnosti in vaskularno demenco.

Sladkorni bolniki imajo trikrat večjo verjetnost za razvoj vaskularne demence. Foto:Bigstock

Najnovejše ugotovitve potrjujejo povezavo med povišanim sladkorjem v kri ter upadom miselnih sposobnosti. Za študijo, pred nekaj dnevi objavljeno v reviji Diabetes, Obesity and Metabolism, so raziskovalci analizirali podatke za pol milijona ljudi, v povprečju starih 58 let. Zanimalo jih je, ali različne ravni sladkorja v krvi vplivajo na rezultate kognitivnih testov in ali je mogoče potegniti vzporednico med povišanim sladkorjem v krvi ter demenco. Ugotovili so, temu je tako. Pri tistih s povišano ravnijo krvnega sladkorja je za 42 % večja verjetnost upadanja kognitivnih sposobnosti v naslednjih štirih letih in za 54 večja verjetnost za razvoj vaskularne demence v povprečju osmih let.

Pri vseh s preddiabetesom ocenili delovni spomin

In kako je potekala raziskava? Vse testne osebe (iz podatkovne baze, ki je vsebovala informacije za pol milijona ljudi, so jih izbrali 20 tisoč) so najprej opravile test HbA1c, ki določa povprečno raven sladkorja v krvi v zadnjih dveh do treh mesecih. Na podlagi rezultatov so jih razdelili v pet skupin – “nizka normalna” raven sladkorja v krvi, normoglikemija (z normalno koncentracijo sladkorja v krvi), prediabetes, nediagnosticiran diabetes in diabetes. Rezultat krvnega sladkorja med 42-48 mmol / mol (6,0-6,5%) je bil opredeljen kot prediabetes. V nadaljevanju so pri vseh s preddiabetesom, nediagnosticiranim diabetesom in diagnosticiranim diabetesom ocenili spomin ter ostale kognitivne funkcije. Ugotovili, so, da je prediabetes povezan z večjo verjetnostjo vaskularne demence – pogoste oblike demence, ki jo povzroča zmanjšan pretok krvi v možgane, ne pa tudi Alzheimerjeve bolezni.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj