Aspirin ne pomaga preprečiti demence

Avtor: R. M. Z.

Pregled literatur ni potrdil navedb, da lahko nizek odmerek aspirina ščiti starostnike pred upadom kognitivnih sposobnosti ali demence. Pregledno poročilo je bilo objavljeno v strokovni publikaciji Journal of the American Geriatric Society, ekipo pa je vodil dr. Nicola Veronese z italijanskega inštituta Institute of Neuroscience. 

»V našo metaanalizo smo vključili longitudinalne študije in randomizirane kontrolne študije, zbrane ugotovitve niso pokazale bistvenih koristi, ki bi jih imelo uživanje aspirina na upad kognitivnih spodobnosti ali zaviranje demence. So pa pokazale na bistveno povečanje pojava neželenih učinkov – predvsem gastrointestinalnih težav,«  je povedal soavtor poročila, dr. Brendon Stubbs iz Anglia Ruskin University v Veliki Britaniji. »Naše sklepne ugotovitve kažejo, da aspirina ne bi smeli uporabljati kot preventivno strategijo zoper kognitivni upad ali preprečevanja demence. Obstajajo namreč drugi pristopi, pri katerih se razmerje med tveganji in koristmi prevesi na stran slednjih. Med njimi sta zagotovo redna vadba in zdrave prehranjevalne navade.« 
Kot je poudaril, je znano, da lahko ljudje nizke odmerke aspirina jemljejo ob različnih indikacijah – na primer, kot preventivo v primeru določenih srčnih in rakavih obolenj – , v svojem delu pa so se raziskovalci osredotočali le na učinek, ki bi ga lahko aspirin imel na kognitivne funkcije. Priporočil ob drugačnih indikacijah in načinih jemanja zdravila zato ne morejo podajati. 
Nizki odmerki aspirina se zaradi antitrombotičnega učinka pogosto uporabljajo za preprečevanje srčnožilnih bolezni. Ima tudi protivnetne lastnosti in predklinični modeli kažejo, da lahko zmanjša oksidativni stres in nevroinflamatorne procese v osrednjem živčnem sistemu, to pa so mehanizmih, ki bi lahko pomagali preprečiti kognitivni upad ali demenco pri ljudeh. Vendar pa sistematičen pregled literature in osmih primernih študij o tem, kako naj bi nizki odmerki aspirina preprečili kognitivni upad ali demenco, tega niso z gotovostjo potrdili.  
S tem pa zgodba o aspirinu in demenci še ni končana, saj trenutno poteka obsežna randomizirana kontrolna študija o morebitni vlogi aspirina v preprečevanju demence, ki bo dala zanesljive podatke o tem, ali aspirin ponuja koristi za opisano indikacijo. 
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj