Veste, kaj je pomembno pri poletni izbiri oblačil?

Avtor: R. M. Z.

Poletje je doseglo vrhunec in v teh dneh – tudi če nismo na dopustu –  na prostem preživimo več časa. Pri tem pa tudi ob vsakdanjih opravkih (pot v službo, rekreacija, delo na vrtu, družabna srečanja in različni drugi opravki) ne smemo pozabiti, da smo izpostavljeni soncu. 

Veliko ljudi še meni, da je potrebno izdelke za zaščito pred soncem redno uporabljati »le«, kadar smo ob morju ali v gorah oziroma na dopustu. To pa ne drži in strokovnjaki tako že leta opozarjajo, da je potrebno zaščitna sredstva uporabljati tudi ob vseh vsakdanjih priložnostih, sploh, če se zunaj zadržujemo v času, ko so sončni žarki najmočnejši (med 10. in 16. uro).   

Izpostavljenost UV žarkom ima na naše telo kumulativen učinek: z leti se sešteva, potrebna je določena izpostavljenost, da se pojavi določena sprememba. Sicer pa so učinki UV žarkov odvisni od tipa UV žarkov in fototipa kože posameznika.

K zaščiti pred soncem poleg različnih krem, pršil in olj z zaščitnimi faktorji spadajo tudi različni dodatki: od pokrival (ki jih – spet – raje uporabljamo na plažah kot v mestu) in sončnih očal pa do oblačil. 

Oblačila so najbolj osnovna in lahko tudi učinkovita zaščita pred ultravijoličnimji žarki. Obvelja pravilo: več kože je pokrito, bolje je. Pri tem pa igra veliko vlogo izbira blaga oziroma materiala. Tudi če oblačila popolnoma prekrivajo kožo, lahko sončni žarki skozi (tudi mikrosopsko majhne) odprtinice še vedno prodrejo do kože. Prava izbira so zato oblačila, ki so gosto tkana. Temnejše barve absorbirajo več UV svetlobe kot svetlejše in tudi živahne (rdeča, živo rumena) barve glede na študije nudijo dobro zaščito.

Kljub temu, da lahko namenimo pozornost izbiri primernega materiala, gostoti tkanja, barvi oblačila in njegovi teža, je še vedno “na pogled” težko določiti, kako bo izbrano oblačilo dovolj ščitilo kožo pred UV žarki. Delno si lahko pomagamo tako, da kos blaga obrnemo proti svetlobi in pogledamo, koliko svetlobe prehaja skozi, kar pa še vedno ni zadosten kriterij, saj človeško oko zazna le svetlobo, ne pa UV žarkov. 

Eden od načinov zaščite kože je izbira oblačila z UV zaščitnim faktorjem (UPF ali Ultraviolet Protection Factor). To je mera za UV zaščito, ki jo nudi določena tkanina in ki nam poda informacijo, v kolikšnemu delu oblačilo zadrži UV žarke. Na primer: oblačila z oznako UPF 15 ali UPF 20 nudijo dobro zaščito (6,7 do 4,2 odstotka sevanja prodre skozi tkanino), UPF 50 nudi izvrstno zaščito, ko le 1/50 (približno 2 odstotka) sevanja prodre skozi tkanino. 

UV-oblačila so izdelana iz sintetičnih vlaken, ki so že med postopkom tkanja in izdelave posebej obdelana. Vendar, pozor: vse majice z UV-zaščito niso enako učinkovite. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je lansko leto opravila test, pri katerem se je izkazalo, da med izbranimi vzorci preizkusa niso uspešno prestale majice v beli barvi. Zato tudi pri izbiri majic z UV-zaščito velja, da je bolje izbrati intenzivnejše in temne odtenke, so zato opozorili v zvezi. Ob nakupu je pomembno, da smo pozorni na barvo predelov na ramenih in hrbtu, ki so pogosto najbolj izpostavljeni soncu. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj