Covid-19 »odnesel« tudi možgansko kap in druge SŽB

Zadnji podatki kažejo, da koletaralna škoda podrejenosti zdravstvenih sistemov pandemiji covid-19 po onkoloških bolnikih postajajo tudi bolniki z boleznimi srca in ožilja. Njihovo število je lani drastično upadlo.

Analiza, ki so jo po ameriških bolnišnicah opravili v vseh petih petih centrih za SŽB bolezni v New Yorku, je pokazala, da je covid-19 negativno vplival tudi na obravnavo možganske kapi. Foto: Bigstock

Pri možganski kapi (kot tudi pri srčnemu infarktu) je ključno hitro ukrepanje, kar pomeni, da bolnik pride do zdravstvene oskrbe znotraj ene ure po dogodku. Vse, kar je kasneje, njegove možnosti za ugoden izid pomembno zmanjša.

Pojavnost možganske kapi med bolniki s covid-19

Analiza, ki so jo po ameriških bolnišnicah opravili v vseh petih petih centrih za SŽB bolezni v New Yorku, je pokazala, da je covid-19 negativno vplival tudi na obravnavo možganske kapi. Raziskovalci so analizirali tudi pojavnost možganske kapi med bolniki, ki so bili okuženi s koronavirusom SARS-CoV-2 in svoje ugotovitve objavili v zadnji izdaji strokovne revije Stroke, ki je izšla januarja 2020.

Stopnja možganske kapi med bolniki s covid-19 je nizka, vendar so primeri hujši. Bolniki sov povprečju nekaj mlajši kot tisti, ki so utrpeli možgansko kap, vendar niso bili okuženi s koronavirusom SARS-CoV-2. Število vseh hospitalizacij zaradi možganske kapi je bilo v letu 2020 bistveno nižje kot leto poprej. Tudi zdravljenja je bilo manj.

Izjemno visoke vrednosti D-dimerja in večja smrtnost

Od 15. marca do 19. aprila 2020 je od 3.556 hospitaliziranih bolnikov z diagnozo okužbe s covid-19 32 bolnikov (0,9%) utrpelo dokazano ishemično kap. Primerjali so 32 bolnikov, ki so bili sprejeti s kapjo in covid-19 ter 46 bolnikov, ki so utrpeli kap, vendar niso bili okuženi s koronavirusom SARs-CoV-2. COVID-19. Ugotovili so naslednje:

• ponavadi so bili mlajši: povprečna starost pozitivnih bila 63 let (v primerjavi s 70 leti pri bolnikih, ki niso imeli covid-19)

• imeli so hujše možganske kapi : povprečna ocena 19 na lestvici kapi Nacionalnega inštituta za zdravje. Pri osebah, ki niso bile kovid pozitivne, je bila povprečna ocena 9

• imeli višje ravni D-dimerja: 10.000 proti 525, kar lahko kaže na znatno strjevanje krvi pri okuženih s koronavirusom

• so bili bolj verjetno zdravljeni z zdravili za redčenje krvi: 75 % (skupina s covid-19 in kapjo) v primerjavi z 23,9 % (skupna zgolj s kapjo)

• verjetnost kriptogene možganske kapi, pri kateri vzrok ni znan, je bila v prvi skupini kar 65,6 %, v drugi skupini pa pol manjša – 30,4 %

• veliko večja je bila stopnja smrti: umrlo je kar 63,3 % bolnikov iz prve skupine. V drugi skupini – torej »zgolj« s kapjo, je umrlo dobrih 9 % bolnikov.

• pogosteje so imeli visok krvni tkal (75 %) ali predhodno možgansko kap (13 %). Deleža v skupini s kapjo in brez okužbe s SARS-CoV-2 sta bila 56,3 % (visok krvni tlak) in 3,1 % (predhodna možganska kap).

Nizka stopnja kapi lahko podcenjena

Raziskovalci so ugotovili tudi, da je bila stopnja slikovno potrjene akutne ishemične kapi pri bolnikih s covid-19 v New Yorku nižja, kot so pokazale študije na Kitajskem. Eden od razlogov za razliko je lahko povezan razlikami v rasi med populacij ZFA in Kitajske. Poleg tega je lahko nizka stopnja ishemične možganske kapi pri okužbi s covid-19 lahko podcenjena, ker “je diagnoza ishemične kapi lahko zahtevna pri tistih bolnikih s covid-19, ki so intubirani in sedatirani,” je povedal vodilni avtor študije dr. Shadi Yaghi iz Oddelka za nevrologijo na Medicinski fakulteti NYU Grossman.

Yaghi in ekipa so tudi ugotovili tudi, da je bilo v opazovanem obdobju (spomladi 2020) število vseh hospitalizacij zaradi možganske kapi bistveno nižje kot v enakem obdobju leta 2019. O podobnih trendih poroča tudi več drugih študij, objavljenih v reviji Stroke. Odražajo globalne motnje v nujnih zdravstvenih storitvah med pandemijo covid-19, vključno z zapoznelo oskrbo bolnikov s kapjo in drugimi srčno-žilnimi boleznimi.

Raziskavo v celoti lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj