Metformin: koristi za sladkorne bolnike s srčnim popuščanjem

Metformin koristi bolnikom s sladkorno boleznijo tip 2, ki so hospitalizirani zaradi srčnega popuščanja.

Zaviralci SGLT2 ostajajo ključni za zdravljenje bolnikov s srčnim popuščanjem katere koli vrste. Foto: Bigstock

Zdravljenje z metforminom pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 kmalu potem, ko so bili hospitalizirani zaradi srčnega popuščanja, je bilo povezano z zmanjšano stopnjo ponavljajočih se hospitalizacij zaradi srčnega popuščanja v naslednjem letu, poročajo avtorji opazovalne študije na več kot 5800 bolnikih. Ko so namesto metformina začeli jemati sulfonilsečnino, se je incidenca ponovnih hospitalizacij povečala za  48 odstorkov.  

»Rezultati so fascinatni, vendar ne smemo pozabiti, da izhajajo iz opazovalne študije,« pravi Stephen J. Greene, eden od soavtorjev objave v zadnji izdaji JACC: Heart Failure, in nadaljuje: »Da bi spremenili prakso z metforminom pri bolnikih s srčnim popuščanjem in sladkorno boleznijo potrebujemo nove, randomizirane študije.«

Izogibanje sulfonilsečnini

Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tip 2 in srčnim popuščanjem se je najbolje izogniti zdravljenju s sulfonilsečnino, še pravi Greene. Pri njih so sicer zaviralci natrijevega kotransporterja 2 (SGLT2) prva izbira za zniževanje glukoze v krvi. »Rezultati študije so skladni s trenutnimi priporočili za prednostno uporabo metformina in zaviralcev SGLT2 pri bolnikih s sladkorno boleznijo in ​​srčnim popuščanjem,« je komentirala endokrinologinja Alice Y.Y. Cheng. Izpostavila je, da je bilo v skupini, ki je prejemala metformin, le 193 bolnikov z izstisnim deležem manj kot 40 odstotkov. V študijo tudi niso bili zajeti bolniki s sladkorno boleznijo tip 2, ki so sicer imeli srčno popuščanje, vendar zaradi njega niso bili hospitalizirani.

Metformin ne more nadomestiti zaviralca SGLT2

Zaviralci SGLT2 ostajajo prva izbira za zdravljenje sladkornih bolnikov s srčnim popuščanjem katere koli vrste. Uporaba metformina pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 in srčnim popuščanjem je priporočena, vendar ne namesto zaviralca SGLT2 ali kot način za odlaganje začetka zdravljenja z zaviralcem SGLT2, izpostavljajo avtorji.  Preučili so populacijo 5852 bolnikov s sladkorno boleznijo tip 2 in srčnim popuščanjem. Med njimi jih je 454 (8 odstotkov) začelo jemati metformin med hospitalizacijo ali v naslednjih 90 dneh. V enakem obdobju jih je 504 (9 odstotkov) začelo jemati sulfonilsečnino. Začetek zdravljenja z metforminom je imel pomembno 19-odstotno zmanjšanje umrljivosti zaradi vseh vzrokov  (preučili so 29 možnih vzrokov smrti, vključno s srčnim popuščanjem). Napredovanje srčnega popuščanja se je zmanjšalo pri 20 odstotkih bolnikov, ki so začeli jemati metformin.

Podrobnejša analiza sladkornih bolnikov s srčnim popuščanjem je pokazala, da metformin posebej koristi tistim, ki so zaradi srčnega popuščanja že bili hospitalizirani. Pri njih je bila uporaba metformina povezana z 42 odstotnim zmanjšanjem ponovne hospitalizacije ter z 32 odstotno nižjo smrtnostjo. Zdravljenje z metforminom ni imelo pomembnega vpliva na pogostnost hospitalizacij sladkornih bolnikov s srčnim popuščanjem, pri katerih je bil izstisni delež manj kot 40 odstotkov, prav tako ni vplivalo na njihovo umrljivost.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj