Arterije se na protein Kv2.1 odzivajo odvisno od spola

Znano je, da so precejšnje razlike med srčno-žilnim zbolevanjem med moškimi in ženskami. Pred kratkim pa je presenetila še ena ugotovitev: arterije se na določen protein pri moških odzivajo ravno nasprotno kot pri ženskah.

Domnevajo, da bi spolni hormoni lahko bili tisti, ki uravnavajo beljakovine v arterijskih celicah. Foto: Bigstock

Razumevanje procesov, ki se dogajajo v arterijah, je ključno za preprečevanje bolezni srca in ožilja ter njihovo uspešno zdravljenje. Nova raziskava UC Davis Health kaže, da ima beljakovina, ki širi krvne žile – in ki je ključna za nadzor nad stanji, kot je visok krvni tlak – dejansko različne funkcije pri moških in ženskah.

Fiziološka razlaga razlik v delovanju zdravil za visok krvni tlak

Študija, izvedena na arterijskih celicah miši je prva, ki je dokazala razlike na podlagi spola pri delovanju proteina Kv2.1. Gre za protein, ki tvori kalcijeve kanale in širi krvne žile – vsaj tako je veljalo doslej. Nova študija prinaša drugačna spoznanja. KV2.1. v arterijskih celicah samic miši deluje obratno od pričakovanega. Vodil jo je dr. Luis Fernando Santana, profesor fiziologije in membranske biologije iz Univerze California, izsledki pa so bili pravkar objavljeni v Zborniku Nacionalne akademije znanosti. “Šokirani smo bili nad razlikami in močjo razlike,” je priznal Santana. “Menimo,da smo našli fiziološko razlago tega, kar kaže klinična praksa: nekatera zdravila za povišan krvni tlak delujejo bolje pri moških, druga pa pri ženskah.”

Isti protein enkrat povzroči vazokonstrikcijo, drugič vazodiletacijo

Santana in ekipa so preučevali kalcijeve kanale ter njihove učinke na celice srčne mišice z namenom izboljšanja zdravljenja srčno-žilnih bolezni,predvsem visokega krvnega tlaka. Slednji prizadene skoraj polovico odrasle populacije v razvitem svetu in je povezan z resnimi zdravstvenimi stanji, kot so možganska kap, srčno popuščanje in anevrizme. Osredotočili so se vpliv proteina Kv2.1 na strukturo in delovanje kalcijevih kanalov. Ugotovili so, da spodbuja njihovo tesno združevanje. Ekspresija Kv2.1 je bila še posebej izrazita pri arterijskih celicah osebkov ženskega spola. Posledica je bila višja raven kalcija v arterijskih celicah in vazokonstrikcija. V arterijskih celicah samcev miši ekspresija proteina Kv2.1 ni bila tako visoka, grozdi kalcijevih kanalčkov pa so bili veliko manjši. Pri njih je KV2.1 deloval nasprotno – povzročil je vazodilatacijo.

Edini vzrok za razlike v delovanju je spol

Razliko lahko v delovanju pripišemo le spolu, je prepričan Santana. Naslednji korak bo ugotoviti, kaj povzroča, da protein Kv2.1 pri osebkih ženskega spola deluje drugače. “Domnevamo, da bi spolni hormoni lahko bili tisti, ki uravnavajo beljakovine v arterijskih celicah,” pravi Santana in izpostavlja pomen prilagojenih strategij zdravljenja arterijske hipertenzije za moške in ženske. “Do nedavnega je raziskovalna skupnost za raziskovanje bolezni srca in ožilja večinoma uporabljala samo miši moškega spola. Naša študija dokazuje, da je bila to velika napaka.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj