Preprečite izgubo zob zaradi parodontalne bolezni!

Avtor: P.S.

Ali ste vedeli, da so otekle in krvaveče dlesni, bolečine zoba ali obzobnega tkiva zgodnji znaki bakterijske okužbe dlesni? Gre za zahrbtno bolezen, ki je bolj znana pod imenom parodontalna bolezen, in se lahko, če ni primerno zdravljena, razširi in uniči podporne strukture zob v ustni votlini ter pripelje do trajne izgube enega ali več zob. 

V obravnavi teh stanj je zato čas ključnega pomena: zelo je pomembno, da ob prvih znakih ne odlagamo obiska zobozdravstvene ambulante, ampak nemudoma poiščemo pomoč strokovnjaka, kajti nepotrebno čakanje lahko pripelje le do neželenih posledic.

Bolniki iz Slovenije se pogosto odločijo za zobozdravstveno obravnavo na Hrvaškem, odločitev pa je povezana z dvema ključnima razlogoma: prvič – v Sloveniji so, sploh pri obravnavi parodontalnih bolezni, čakalne dobe dolge; drugič – v večini primerov tovrstnega zdravljenja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) povrne stroške zobozdravstvene obravnave pri hrvaških zasebnih zobozdravnikih, kar ne velja za samoplačniško zdravljenje pri slovenskih zasebnih zobozdravnikih.

 

»Namenite 30 minut časa sebi in svojemu zdravju, saj s tem poskrbite za zdravje ustne votline in lep nasmeh pa tudi za zdravje celotnega organizma,« poudarja dr. Golubić – Bago.

Ivana Golubić – Bago, dr. dent. med., je vodja parodontološke ordinacije v zagrebškem Dental Centru b2. Z željo po izpopolnjevanju znanja se je dr. Golubić – Bago leta 2015 v Sloveniji vpisala v program izobraževanja Perio Master Class, ki je namenjen sodobni parodontologiji in v sklopu katerega sodelujejo nekateri največji svetovni strokovnjaki na področju dentalne medicine.

V zahodnih državah so že pred časom veliko pozornost namenili ukrepom za zdrave dlesni in zobe prebivalstva. Razlog je preprost: bolezni dlesni lahko povzročijo hitro izgubo zob, zdravljenje tovrstnih stanj pa močno finančno obremeni izdatke za zdravstveno zavarovanje. Na primer: v Nemčiji bolniki izgubijo pravice iz naslova zdravstvenega zavarovanja, če ne poskrbijo za redne kontrolne obiske in čiščenje zobnega kamna v zobozdravstvenih ordinacijah,« poudarja dr. Golubić – Bago in dodaja, da je danes zavedanje o pomenu skrbne nege in zdravja ustne votline na precej višji ravni, kot je bilo pred leti.

ZZZS slovenskim bolnikom povrne stroške parodontalnega zdravljenja na Hrvaškem

Z vstopom Hrvaške v EU osrednja slovenska zdravstvena zavarovalnica ZZZS bolnikom povrne stroške zobozdravstvenih storitev, ki jih opravijo v drugih državah. Zavarovanje ZZZS krije stroške parodontalnega zdravljenja pri hrvaških zasebnih zobozdravnikih: ob globinskem čiščenju dlesni povrnejo znesek do višine 541 evrov, za površinsko čiščenje dlesni pa znesek do višine 364 evrov. Čakalne dobe v Sloveniji so dolge: po podatkih slovenskega strokovnega časopisa Medicina danes bolniki za obravnavo v parodontološki ambulanti čakajo v povprečju tudi do 840 dni, kar je za razvoj te bolezni pogubna doba. Možnost povračila stroškov zdravljenja v sosednji državi je zato še toliko vabljivejša.»

Resnična nevarnost je vnetje dlesni in ne karies

»V zahodnih državah lahko opazimo trend, da se stomatološke ordinacije vse bolj spreminjajo v centre za ustno higieno, ki jih ljudje obiskujejo izključno zaradi čiščenja in vzdrževanja higiene ustne votline. Najbolj nevarna in škodljiva bolezen zob ni več zobna gniloba (karies) kot nekoč, ampak vnetje dlesni. To opažamo v vsakodnevni praksi,« pojasnjuje dr. Golubić – Bago. Ob tem še enkrat poudari pomen redne skrbi za zobe in ustno votlino: »Namenite 30 minut časa sebi in svojemu zdravju, saj s tem ne poskrbite le za zdravje ustne votline in lep nasmeh, ampak tudi za zdravje celotnega organizma.«

Vabimo vas, da nas pokličete in si rezervirate termin:

Dental Centar b2

Gradišćanska 36, Zagreb, Hrvaška

E-naslov: [email protected]

Tel. številka: 00385 1 5802 333

Najpogostejša vprašanja o parodontitisu in higieni ustne votline

Kaj je parodontitis (parodontoza)?

Parodontitis je vnetje podpornega aparata zoba (sestavljajo ga dlesni, čeljustne kosti, zobni cement in parodontalni ligament), ki vodi do izgube kosti, premika dlesni, (z)rahljanja zoba in v končnem tudi do njegove izgube. Za vsakršno zobozdravstveno zdravljenje je najprej treba pozdraviti parodontitis, saj bo v nasprotnem primeru vsaka izmed terapij neuspešna.

Kateri so znaki parodontitisa?

Največja nevarnost parodontitisa je v običajno blagih znakih, ki jih zlahka spregledamo in zaradi česar se pogosto zgodi, da bolniki s parodontitisom obiščejo strokovnjaka, ko je, žal, že pozno.

Znaki, ki bi lahko opozoril, na možnost parodontitisa:

·         krvavenje med ščetkanjem ali ob drugih dotikih dlesni

·         otečena in občutljiva dlesen, ki lahko tudi boli

·         živo rdeča ali živo rožnata barva dlesni

·         razmik med zobmi

·         neobičajen okus v ustih

·         odmik (odstopanje) dlesni od zoba

·         majavost zoba

·         neugoden ustni zadah

Kako nastane parodontitis?

Parodontitis običajno povzročajo bakterije, ki se kopičijo na zobeh. Običajno se pred parodontitisom pojavi gingivitis (vnetje dlesni), oba pa sta rezultat nakopičenja zobnih oblog in nezadostne ustne higiene dela ustne votline, v katerem se pojavi vnetje.

Kaj pomenijo krvavitve dlesni med nosečnostjo?

Med nosečnostjo je zaradi hormonskih sprememb v telesu večje tveganje za nastanek gingivitisa in krvavenja dlesni. Za nosečnice je tako priporočljivo, da namenijo dodatno pozornost vzdrževanju higiene ustne votline, še posebej, če imajo občutljive dlesni, ki krvavijo med ščetkanjem. Obvezno je tudi, da opravljajo kontrolne preglede pri izbranem zobozdravniku.

Lahko parodontitis povzroča še druge zdravstvene težave?

Da. Na tem mestu naštevamo le nekaj bolezni, ki so lahko povezane s parodontitisom:

·         endokarditis (vnetje srčnih zaklopk)

·         artritis

·         glomerulonefrtis (vnetje drobnih ledvičnih filtrirnih enot, glomerulov)

·         tromboza

·         pljučnica

·         kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB)

·         osteoporoza

·         sladkorna bolezen tipa 1

·         vnetje sečnice (uretritis)

·         vnetje mehurja (cistitis)

·         vnetje ledvice in ledvičnega meha (pielonefritis)

·         luskavica

·         nižja porodna telesna teža otroka

·         prezgodnji porod

·         zavračanje implantata v telesu

·         vnetja po operativnih posegih

Čeprav nimam parodontitisa ali gingivitisa, ali vseeno potrebujem strokovno čiščenje zobnih oblog?

Da, vsekakor. Ni smiselno čakati, da se bolezen razvije, če lahko vplivamo na njen vzrok, ki je lahko tudi že prisoten. Med čiščenjem zobnih oblog se namreč opravi tudi natančen pregled celotne ustne votline, kar pomeni, da se vsakršne morebitne težave lahko opazijo v najzgodnejši fazi. To je vedno najboljša in tudi najcenejša možnost. 

Kako pogosto je priporočljivo opraviti strokovno čiščenje zobnih oblog?

Priporočljivo je, da ga opravite od enkrat do dvakrat letno. Pri tistih, ki so dovzetnejši za nastajanje zobnega kamna, pa je tovrstno čiščenje potrebno še pogosteje. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj