Ko kašelj ni več samo kašelj, ampak znak smrtonosne bolezni

Avtor: Veronika Sorokin, Sanja V. Švajger

Idiopatska pljučna fibroza (IPF) je redka, a smrtonosna bolezen, ki je po svetu še vedno zelo slabo prepoznana. Samo v Evropi vsako leto na novo odkrijejo več kot 30.000 bolnikov. Bolezen povzroča nepovratno napredujoče brazgotinjenje pljuč. 

Propadati začne sicer zdravo in normalno funkcionalno pljučno tkivo. Če bolezen zgodaj prepoznamo, lahko upočasnimo njeno napredovanje. 
Kakšni so simptomi IPF?

Ključno za pravočasno zdravljenje bolezni je, da je bolnik ob ponavljajočih se simptomih, značilnih za IPF, dovolj vztrajen pri določitvi pravilne diagnoze pri zdravniku specialistu. Tako ne izgublja dragocenega časa zaradi morebitno napačno postavljene diagnoze.

IPF je težko diagnosticirati, saj se njeni zgodnji simptomi (kronični suh kašelj, zadihanost že ob dnevnih opravilih, utrujenost in specifično pokljanje v pljučih, ki je slišno pri avskultaciji, tj. poslušanju pljuč s stetoskopom) ne razlikujejo veliko od drugih pogostih obolenj, npr. kronične obstruktivne bolezni pljuč – KOBP, sistemske bolezni tkiva, pogoste pljučnice …
Zgodnjim simptomom IPF se pogosto pridružijo še izguba teka in posledična izguba telesne teže, boleči sklepi in mišice, skoraj polovica obolelih za IPF pa opaža tudi zadebeljene konice prstov na rokah in nogah (»betičasti« prsti). Že ob prvih simptomih bolezni je treba obiskati svojega zdravnika, če se stanje ne izboljša, pa je potreben obisk pri specialistu za pljučna obolenja.
Diagnostika – vztrajajte, dokler bolezen ni prepoznana
Ne glede na to, da je diagnostika zahtevna (različne preiskave), bodite vztrajni. Če menite, da vas zdravijo za drugo bolezen in ne IPF, na katero sumite ravno zaradi vse hujše zadihanosti in vztrajnega suhega kašlja, ki noče miniti, vztrajajte pri dodatnih ali ponovnih preiskavah, ki jih boste naredili pri pulmologu. Pri nas se bolniki z IPF obravnavajo v dveh centrih: v UK Golnik in UKC Ljubljana. Gre za življenje ogrožajočo bolezen; srednje preživetje bolnikov po postavitvi diagnoze je 2–3 let, za kratko dobo preživetja pa je krivo ravno pozno diagnosticiranje bolezni. 

Obiščite novo spletno stran www.fightIPF.si, na kateri najdete izčrpne informacije in napotke za bolnike z IPF in njihove svojce.

Zdravila upočasnijo napredovanje bolezni
Glavna namena zdravljenja sta upočasnitev napredovanja bolezni in ohranitev pljučne funkcije. Zato je odločilen pravočasni začetek zdravljenja z zdravili (antifibrotiki), ki upočasnijo napredovanje bolezni in zmanjšajo število hospitalizacij. Transplantacija pljuč podaljša preživetje bolnikov z IPF, vendar je mogoča le pri omejenem številu bolnikov. 
Podporne terapije za lažje življenje
Poleg zdravljenja z zdravili so na voljo še podporne terapije, ki bolnikom s simptomi IPF vsestransko pripomorejo izoblikovati kakovosten življenjski slog. Zdravljenje z dovajanjem dodatnega kisika v pljuča pomaga bolnikom z zelo napredovalo obliko bolezni. Med podpornimi terapijami je treba omeniti pljučno rehabilitacijo, ki temelji na izvajanju različnih vaj pod strokovnim vodstvom, učenje različnih tehnik dihanja, posvetovanje z nutricionistom glede priporočljive uravnotežene prehrane itn. Ta naj bi vključevala čim več svežega sadja in zelenjave, od mesa je priporočljivo zlasti pusto meso, izogibati pa se je treba tudi prevelikemu vnosu sladkorja v organizem. 
Viri: 
Podrobno o idiopatski pljučni fibrozi –  preberite in poslušajte pogovor s prim. Katarino Osolnik, dr. med.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj