Velik korak v zdravljenju metastatskega raka dojke

Avtor: R. M. Z.

Za zdravljenje bolnic z metastatskim rakom dojke v postmenopavzi je Evropska komisija odobrila zdravilo ribociklib, ki bo dopolnjevalo zdravljenje z letrozolom. Oralni zaviralec CDK4/6, prej poznan pod imenom LEE011, je sicer ameriška uprava za hrano in zdravila (Food and Drug Administration ali FDA) odobrila marca letos, poroča FirstWord. 

Zdaj pa je zeleno luč zdravilu podal Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP ali Committee for Medicinal Products for Human Use), ki deluje pod okriljem Evropske agencije za zdravila (EMA ali European Medicines Agency). Odločitev so sprejeli na temelju rezultatov faze 3 v preskusu MONALEESA-2.
Rezultati študije so pokazali, da zdravilo ribociklib skupaj z letrozolom zmanjšalo tveganje za napredovanje bolezni ali smrt za 43 odstotkov pri bolnicah, ki so prejemale tovrstno zdravljenje. Gre za primerjavo podatkov z zdravljenjem bolnic izključno z letrozolom. Verjetnost, da bolezen ne napreduje,  je pri obeh skupinah znašala 25,3 mesece in 16 mesecev.
Ribociklib bolnice jemljejo oralno, in sicer enkrat dnevno z začetnim odmerkom 600 mg, kar traja tri tedne, nato pa nastopi teden dni dolg premor, ko bolnica zdravila ne uživa. Zdravilo jemljejo kot dopolnilo ob neprekinjeni uporabi kateregakoli zaviralca aromataz.
Sicer pa poteka še več preskusov zdravila ribociklib kot dopolnilnega zdravljenja za pred- in postmenopavzne bolnice z rakom, ki so že prejemale zdravljenje z inhibitorjem CDK4/6 ali zaviralci aromataz.
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj