Najpogostejši vzroki za otekanje prstov na rokah

Prsti na rokah lahko otečejo zaradi večerje s preveč soli. Lahko pa je vzrok precej bolj resen, na primer okvara ledvic ali motnja v tvorbi kolagena.

Vzrok za zatekanje prstov je lahko poškodba vezi ali katere od 27 kosti, ki omogočajo veliko gibljivost prstov. Foto: Bigstock

Eden od najbolj pogostih vzrokov za otekanje prstov na rokah, na katerega sicer redko pomislimo, je fizični napor. Med intenzivno vadbo srce, pljuča in mišice potrebujejo več kisika. Prekrvavljenost vitalnih organov se poveča, kar posledično pomeni, da manj krvi steče v prste. Drobne krvne žile se na spremembe odzovejo tako, da se razširijo. Nekaj podobnega se zgodi v vročem vremenu, ko se žile razširijo z namenom odvajanja toplote iz telesa.

Poškodba

Vzrok za zatekanje prstov je lahko poškodba vezi ali katere od 27 kosti, ki omogočajo veliko gibljivost prstov. Pri zvitem prstu pomagata počitek in led. Če prsta ni mogoče poravnati ali se pojavi povišana telesna temperatura, bo potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Infekcija

Okužba z virusom herpesa na prstih povzroči nastanek bolečih mehurčkov, ki so napolnjeni s tekočino. Z njim je okuženih 90 odstotkov populacije, okužba pa je trajna: virus se naseli v živčne pleteže ob hrbtenjači in tam miruje. Zagon sproži padec imunske odpornosti.

Tudi poškodba obnohtnega tkiva,v katerega se naselijo mikrobi, povzroči vnetje z otekanjem in bolečino. Zanohtnico največkrat povzroči nepravilno striženje nohtov ter izpostavljenost rok dražečim snovem.

Artritis

Revmatoidni artritis vpliva na male sklepe rok in povzroča otekanje, bolečino in otrdelost. Pogosto so prav prsti rok tisti, kjer se bolezenski znaki najprej pojavijo. Psoriatični artritis spremlja težje poteke luskavice, kaže pa se s podobnimi znaki. V obeh primerih gre za resno zdravstveno stanje, ki brez zdravljenja lahko povzroči trajne poškodbe sklepov.

Protin (putika)

Protin (drugo ime je putika) je nekdaj veljal za bolezen bogatih in naj bi bolj ogrožal tiste, ki uživajo veliko mesa in alkohola. Gre za to, da se zaradi presežka sečne kisline oblikujejo kristali v sklepih in tkivih ter povzročijo vnetje. Bolj ogroženi so moški: pogostnost je 2 obolela na 1000 moških.

Zdravljenje je s protivnetnimi zdravili. Sami si pomagamo tako, da uživamo manj beljakovin. Iz prehrane je potrebno izločiti živila, ki vsebujejo veliko purinov: drobovina, rdeče meso, školjke, mastne ribe. Tudi nekatere vrste zelenjave in stročnic vsebujejo veliko purinov, na primer suhi fižol, špinača, šparglji. Dobro poznano domače zdravilo zoper putiko je regrat.

Zdravila

Zdravila, ki najpogosteje povzročajo otekanje prstov na rokah, so analgetiki, steroidi, nekatera zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka in sladkorne bolezni, gabapentin, pregabalin, zdravila za hormonsko terapijo (estrogen, testosteron). Otekanje prstov zaradi jemanja zdravil običajno ni resno zdravstveno stanje in ne potrebuje posebne pozornosti.

Sindrom karpalnega kanala

Stisnjen živec na mestu v zapestju, ki se imenuje karpalni tunel, lahko povzroči občutek oteklih prstov, čeprav na zunaj otekline ni videti. Sindrom karpalnega kanala povzroča ponavljanje enih in istih gibov roke, kaže pa se tudi kot bolečina, otrplost ali mravljinčenje. Zdravljenje je operativno, poseg pa traja 10 do 15 minut. In kako lahko sami pri sebi prepoznamo sindrom kanala?

Phalenov test odkrije sindrom karpalnega kanala.

Roki sklenemo s hrbtišči dlani (obratno, kot pri molitvi), zapestji naj bosta skrčeni pod pravim kotom in vztrajamo 60 sekund. Če v tem času v dlaneh ali prstih začutimo mravljince, je tako imenovani Phalenov znak pozitivne in operacija smiselna. Namreč: dlje, kot trajajo težave, bolj težavno je okrevanje. Zgodi se celo, da je živec tako prizadet, da se občutek v prste v celoti ne povrne več.

Okvara ledvic

Ledvice tvorijo urin, ki iz telesa odplavlja škodljive snovi in odvečno tekočino. Ključne so za vzdrževanje natančnega razmerja elektrolitov (kalija, kalcija, natrija) in sodelujejo pri tvorbi številnih hormonov. Eden od prvih znakov, da ledvice ne delujejo tako, kot bi morale, je otekanje okončnin. Pogosto se pojavi tudi zatečenost oči. Dejavnika tveganja za okvaro ledvic sta sladkorna bolezen in visok krvni tlak.

Do akutne okvare ledvic lahko pride v vsega nekaj dneh in je življenje ogrožujoče stanje. Kronična odpoved ledvic se razvija več mesecev in ker ne povzroča nobenih težav, ljudje sploh ne vedo, da jo imajo. Napredovanja bolezni ni mogoče ustaviti, bolniki potrebujejo presaditev ledvice ali hemodializo. Ste vedeli, da ledvice tudi uravnavajo krvni tlak in ohranjajo zdravje kosti? Se jih torej splača ohraniti zdrave? Zagotovo da.

Nosečnost

Otečeni prsti, gležnji in stopala so v nosečnosti bolj pogosti. Če prsti na rokah ali obraz zatečejo nenadoma, je to lahko znak preeklampsije. Pojavi se v drugem ali tretjem trimesečju nosečnosti in je nevarno tako za mater kot za plod. Otekanje je posledica nepravilnega delovanja ledvic, ki ga sproži visok krvni tlak. Znaki, ob katerih lahko pomislimo na preeklampsijo, so tudi težave z vidom, glavobol in bolečine v trebuhu.

Za potrditev diagnoze sta potrebna dva znaka: povišan krvni tlak (mejna vrednost je 140/90) in prisotnost beljakovin v seču. Preeklampisijo ima od 2 do 8 odstotkov nosečnic.

Limfedem

Če tekočina v limfnem sistemu ne more dobro odtekati (limfa zastaja), se pojavi otekanje različnih delov telesa. Pojav je pogost stranski učinek pri zdravljenju raka. Ženskam z rakom dojk pogosto odstranijo bezgavke v pazduhah, kar upočasni pretok limfe in privede do otekanja rok in nog. Limfedem ni ozdravljiv, vendar ga je mogoče nadzorovati do te mere, da ne poslabša kakovosti življenja. Radioterapija poveča verjetnost za razvoj limfedema.

Več o tem lahko preberete tukaj.

Raynaudov sindrom

Gre za precej pogosto, vendar večinoma nenevarno stanje, pri katerem se zaradi različnih dejavnikov močno skrčijo drobne žile v rokah ali nogah ter drugih izpostavljenih delih telesa (ušesa, nos). Zaradi slabega dotoka krvi koža pobledi in postane modrikasta. Ko sprožilni dejavnik, ki je lahko tudi stres, mine, se stanje normalizira.

Natančni vzrok za Raynaudov sindrom ni poznan, kaže pa, da drobne žile v okončinah postanejo preobčutljive na zunanje dražljaje. Nekatere študije ga povezujejo z motnjami v delovanju imunskega sistema. Zdravljenje obsega izogibanje sprožilnim dejavnikov (mraz, stres…) in začinjeno hrana (ingver, čili…). Raynaudov sindrom je pogostejši pri ženskah, pri ljudeh z avtoimunimi boleznimi in pri tistih z nizkim krvnim tlakom (120/70 mm Hg). Resne nevarnosti za zdravje ne predstavlja, je pa neprijeten.

Skleroderma (sistemska skleroza)

Avtoimuna bolezen, ki spada v skupino revmatskih obolenj, povzroča zadebelitve vezivnega tkiva v sklepih, žilah, notranjih organih in koži. Običajno se pojavi po 35. letu starosti in je dvakrat pogostejša pri ženskah. Vzrok je motnja v proizvodnji kolagena: maščobne celice podkožja se zaradi neznanega vzroka spremenijo v vezivne celice, ki izločajo beljakovino kolagen. Gre za kronično bolezen, ki ni ozdravljiva, jo je pa mogoče dobro nadzorovati. Zdravljenje obsega blaženje vnetja in ukrepe za vlaženje kože.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj