Vpliv covid-19 na astmo drugačen, kot so napovedovali

V obdobju pandemije covid-19 se je zelo zmanjšalo število tistih, ki so zaradi kroničnih bolezni iskali zdravniško pomoč. Med njimi so bili tudi bolniki z astmo.

Med pandemijo se je število poslabšanj astme na Škotskem zmanjšalo za 41 %, v Walesu pa za 30 %. Pri številu smrti ni prišlo do pomembnih razlik v primerjavi z dolgoletnim povprečjem. Foto: Bigstock

Čeprav je doslej veljalo, da naj bi covid-19 poslabšal astmo, dve novi študiji kažeta drugačno sliko. Število astmatikov, ki so med pandemijo iskali zdravniško pomoč, se je drastično zmanjšalo, poroča visoko vplivna strokovna revija Thorax.

V dveh ločenih študijah so preučili vpliv covid-19 na astmo. V prvi so primerjali obiske splošnega zdravnika in sprejeme v bolnišnice zaradi astme, v drugi pa raziskali, koliko bolnikov z astmo je na na Škotskem in v Walesu v času pandemije iskalo pomoč na urgenci. Pri obeh je šlo za opazovalni študiji, pri katerih so uporabljali podobne metode: primerjali podatke iz zdravstvenih kartotek bolnikov z astmo med pandemijo z obdobjem pred njo. Prav tako nobena ni bila specifično zasnovana tako, da bi iskala vzročno povezavo med covid-19 in astmo, čeprav se je le-ta izrazila. Covid-19 je statistično pomembno zmanjšal poslabšanja astme. Avtorji tudi menijo, da so k opaženim spremembam morda prispevale vedenjske spremembe pri obvladovanju astme, manjša onesnaženost zraka zaradi »lock down-a«, manjša izpostavljenost sezonskim alergijam in podobno.

Zmanjšanje poslabšanj za več kot 100 odstotkov

Primeri poslabšanja astme so se zmanjšali s 46 na 100 ljudi na 23, čeprav ni prišlo do pomembne spremembe pri povezanih hospitalizacijah, še poročajo avtorji. Analizirali so obiske pri 670 splošnih zdravnikih in 112 urgencah. Študija je vključevala 100.165 bolnikov, ki so imeli vsaj eno epizodo astme od leta 2016 do 2020 (kar je 17,5 % od vseh vodenih astmatikov v registru podatkov Optimum Patient Care Database). Največ (60,1 %) je bilo žensk, starih od 18 do 54 let (43,7 %) ali 55 let in več (44,2 %). Od januarja 2016 do avgusta 2020 se je pri njih zgodilo 278.996 epizod poslabšanja, od tega 82,1% v primarni zdravstveni oskrbi. Na splošno so raziskovalci vsako leto od januarja do marca opazili pomemben padec povprečne pogostnosti obiska zdravnika splošne medicine v primerjavi z obdobjem od aprila do avgusta. Razloga ta to ne poznajo.

Izrazit upad v starostni skupini od 5 do 10 let

Leta 2020 so se obiski splošnega zdravnika zaradi astme zmanjšali na 0,196 epizod na osebo na leto, vendar v analizi trendov ni prišlo do pomembne spremembe. Posebej izrazito je bilo zmanjšanje v starostni skupini od 5 do 10 let – iz 0,244 na 0,005 epizod na leto. Manj obiskov so zabeležili v večini regij, presenetljivo pa se število tistih, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, ni pomembno povečalo. “Ni jasno, ali je šlo za dejansko izboljšanje astme zaradi zmanjšanega onesnaževanja in manj možnosti za širjenje respiratornih virusov ali pa so se bolniki bali obiska zdravnika in so ostali doma,” pravijo avtorji.

Zmanjšanje tudi na Škotskem in v Walesu

Podobne rezultate je dala študija, v kateri so preučili obiske astmatikov na urgenci in smrtne primere zaradi astme v prvih tednih leta 2020. Podatke so primerjali s povprečjem v letih od 2015 do 2019. Ugotovili so, da se je med pandemijo število poslabšanj astme na Škotskem zmanjšalo za 41 %, v Walesu pa za 30 %. Pri številu smrti ni prišlo do pomembnih razlik. »Ta ugotovitev je še posebej presenetljiva, saj je ob začetku pandemije obstajala zaskrbljenost, da bi lahko SARS-CoV-2 deloval kot sprožilec poslabšanja astme – podobno kot drugi respiratorni virusi,« poročajo avtorji.

Odkrili so tudi, da se je 1 teden pred »lock down-om« v Walesu predpisovanje inhalacijskih kortikosteroidov povečalo za 121%, predpisovanje peroralnih kortikosteroidov pa za 133 % (v primerjavi s petletnim povprečjem). Razlog sta verjetno dva, nadalje pojasnjujejo avtorji: kopičenje zalog in povečan interes za boljše obvladovanje astme.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj