Trenutno kroži šest sevov koronavirusa SARS-CoV-2

Koronavirus SARS-CoV-2, povzročitelj pandemije covid-19, ki kar ne poneha, obstaja v najmanj šestih sevih. Kljub mutacijam pa kaže malo variabilnosti, kar je dobra novica za vse, ki se trudijo z razvojem cepiva.

Koronavirus SARS-CoV-2 je verjetno že optimiziran za vpliv na človeka, kar pojasnjuje njegovo nizko stopnjo variabilnosti. Foto: Bigstock

Sposobnost mutiranja koronavirusa SARS-CoV-2 ostaja nizka. Kljub temu v populaciji kroži najmanj šest sevov. V Evropi in Italiji je najbolj razširjen sev G, medtem ko sev L iz Wuhana postopoma izginja. Razveseljivo je, da te mutacije ne vplivajo na proces razvoja učinkovitih cepiv, potrjuje doslej najbolj obsežna raziskava, opravljena na genomu koronavirusa SARS-CoV-2.

Virus verjetno že optimiziran za vpliv na človeka

Raziskavo so opravili na bolonjski univerzi, vanjo pa zajeli 48.635 genov koronavirusa SARS – CoV-2, ki so jih raziskovalci izolirali v laboratorijih po vsem svetu. Nato so z uporabo sodobnih matematičnih modelov analizirali širjenje in mutacije virusa po vseh celinah. Rezultati so spodbudni. Koronavirus je malo spremenljiv, približno sedem mutacij na vzorec – za primerjavo: stopnja variabilnosti navadne gripe je več kot dvakrat večja. “Koronavirus SARS-CoV-2 je verjetno že optimiziran za vpliv na človeka, kar pojasnjuje njegovo nizko stopnjo variabilnosti,” pojasnjuje dr. Federico Giorgi, raziskovalec na bolonjski univerzi in koordinator študije. “To pomeni, da bi bi bilo zdravljenje, ki ga razvijamo, vključno s cepivom, lahko učinkovito proti vsem virusnim sevom.”

Najbolj razširjena seva GR in GH

Trenutno obstaja šest sevov koronavirusa. Prvotni je sev L, ki se je pojavil v Wuhanu decembra 2019. Njegova prva mutacija – sev S – se je pojavila v začetku leta 2020, v sredini januarja 2020 pa sta začela v populaciji krožiti seva V in G. Sev G je konec februarja 2020 je mutiral v seva GR in GH, ki sta trenutno daleč najbolj razširjena. “Vsebujeta 74 odstotkov vseh genov, ki smo jih analizirali, in vključujeta štiri mutacije, od katerih sta dve sposobni spremeniti zaporedje virusa RNA-polimeraze in beljakovin Spike. Ta značilnost verjetno olajša širjenje virusa,” pojasnjuje Giorgi.

Kje prevladuje kateri sev

Če pogledamo zemljevid koronavirusa, lahko vidimo, da sta seva G in GR najpogostejša po Evropi in v Italiji. Glede na razpoložljive podatke se zdi, da sev GH v Italiji skoraj ne obstaja, pogosteje pa se pojavlja v Franciji in Nemčiji, razloži Giorgi. V Severni Ameriki je najbolj razširjen sev GH, v Južni Ameriki pa sev GR. V Aziji, kjer se je najprej pojavil sev L, se širjenje sevov G, GH in GR povečuje. Slednji so v Aziji “pristali” šele v začetku marca 2020 – torej več kot mesec dni po širjenju v Evropi. Sevi G, GH in GR nenehno naraščajo po vsem svetu. Sev S najdemo na nekaterih omejenih območjih v ZDA in Španiji, seva L in V pa postopoma izginjata.

Redke mutacije – vzrok za zaskrbljenost ali ne?

Poleg teh šestih glavnih sevov koronavirusa SARS-CoV-2 je potrjenih tudi nekaj redkih mutacij virusa. Trenutno niso zaskrbljujoče, vendar jih je kljub temu treba spremljati. “Redke genomske mutacije so prisotne v manj kot 1 odstotku vseh genskih zaporedij v genomu virusa,” potrjuje Giorgi, in nadaljuje: “Bistveno je, da jih preučimo in analiziramo, da lahko ugotovimo njihovo delovanje ter spremljamo njihovo širjenje. Vse države bi morale prispevati k temu ter omogočiti dostop do vseh informacij, s katerimi razpolagajo.”

Raziskava je bila objavljena v vplivni strokovni reviji Frontiers in Microbiology, izvirno objavo v celoti pa najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj