Kurkumin zmanjša bolečine pri osteoartritisu

Kronične bolečine v kolenu zaradi ostaoartritisa so nekaj, s čimer se starostniki preprosto pač sprijaznijo. Kot kažejo zadnje ugotovitve, po nepotrebnem.

Učinkovine za lajšanje bolečin pri osteoartritusu, vključno z acetaminofenom in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, imajo le blage do zmerne učinke, so pa povezane s številnimi stranskimi učinki. Foto: Bigstock

Ljudje z osteoartritisom, ki dnevno jemljejo kapsule z visoko vsebnostjo kurkumina, čutijo manj bolečin v kolenskem sklepu, kot po starosti in življenjskem slogu primerljiva skupina vrstnikov.

Raziskovalci univerz Western Ontario in McMaster (WOMAC) so izvedli študijo, v kateri so preučevali vpliv kurkumina na bolečine v sklepih. Osredotočili so se na bolnike z osteoartritisom kolena z namenom ugotoviti, ali in če da – kako, dodajanje kurkumina vpliva na bolečine, povezane s tem.

Zmanjšanje bolečine za 90 odstotkov

V raziskavo so zajeli 70 bolnikov z simptomatskim osteoartritisom kolena, ki so jih razdelili v dve skupini. Ena je 12 tednov jemala dve kapsuli kurkumina na dan, druga pa placebo. Izkazalo se je, da se je v skupini, ki je prejemala kurkumin, bolečina zmanjšala za več kot 90 odstotkov (merjeno po analogni lestvici VAS), čeprav magnetna resonanca ni pokazala sprememb pri volumnu izliva in sinovitisu ter tudi ni vplivala na spremembe na stranskem femoralnem hrustancu. Udeleženci skupine, ki je prejemala kurkumin, so tudi poročali o manjši uporabi zdravil proti bolečinam, kot so acetaminofen in nesteroidna protivnetna zdravila. Neželenih stranskih učinkov ni bilo.

Specifičnega učinkovitega zdravila zaenkrat ni

Učinkovine za lajšanje bolečin pri osteoartritusu, vključno z acetaminofenom in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, imajo le blage do zmerne učinke, so pa povezane s številnimi stranskimi učinki. “Kurkumin je zagotovo potencialno možno zdravilo za osteoartritis. Vendar (še) ne razpolagamo z dolgoročnimi študijami, ki bi sistematično raziskovale učinkovitost in varnost izvlečkov iz kurkume za zdravljenje osteoartritisa,” je povedal dr. Benny Eathakkttu Antony iz Menziesovega inštituta za medicinske raziskave na Univerzi Hobart. V objavi v Annals of Internal Medicine Antony in sodelavci tudi v ugotavljajo, da specifičnega učinkovitega zdravila zoper osteoartritis – ki laho prizadane številne sklepe, ni.

Kombinacija naravnih dodatkov in analgetikov

“Dodatki in zdravila proti bolečinam bodo morda lahko pomagali posameznikom pri osteoartritisu, na primer tako, da bodo zmanjšali bolečino in jim pomagali, da bodo spet telesno aktivni,” pravi Antony. Ključno dolgoročno vlogo igra življenjski slog: telesna aktivnost, normalna telesna teža, zdrava prehrana in obvladovanje stresa, pa izpostavlja Romy Lauche, namestnica direktorja raziskav v Nacionalnem centru za naturopatsko medicino na Univerzi Southern Cross.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj