Mindful vaje za pomoč pri izgubi kilogramov

Se vam dogaja, da nikakor ne dosežete svojega cilja pri izgubi kilogramov? Se borite z dietami, jedilniki in se potite v telovadnici, pa nikakor ne zdržite? Težava je v tem, da ste zaradi velike želje po spremembi pozabili na svoje telo in ga zasuli z vsemi mogočimi spremembami katerim ni kos. Zato se zgodi, da kar naenkrat obupate, sežete po najljubši kalorični hrani in kilogrami so znova tukaj. Več let se strokovnjaki že trudijo dokazati pozitivne učinke mindful strategij, tako pri odpravljanju stresa, kot pri izgubi kilogramov.

Nova alternativa strategijam, ki temeljijo na nadzoru, so strategije, ki temeljijo na sprejemanju. Intervencije teh strategij temeljijo na zavedanju in sprejemanju. Foto: Bigstock

Hrepenenje po hrani je opredeljeno kot intenzivna želja ali nagon po uživanju specifične hrane. Ne gre zmeraj za patološko prenajedanje, vendar lahko kljub temu privede do negativnih izidov.

Raziskave naj bi potrdile povezavo med močnim hrepenenjem po hrani in razvojem debelosti.

Obvladovanje hrepenenja po prehranjevanju pogosto dosežemo s pomočjo strategij, ki temeljijo na nadzoru, kot sta zatiranje ali odvračanje pozornosti. Te strategije so namenjene zmanjšanju pogostosti in intenzivnosti.

Monika Drozg, magistrica zakonskih in družinskih študijev ter zakonska in družinska terapevtka (stažistka) bo na portalu revijazamojezdravje.si tedensko objavljala kolumne, pa tudi odgovarjala na vaša vprašanja. Spletna stran: Acinom.siPišite na [email protected], vprašanje bomo posredovali strokovnjakinji in na spletni strani tudi odgovorili.

Nove strategije

Nova alternativa strategijam, ki temeljijo na nadzoru, so strategije, ki temeljijo na sprejemanju. Intervencije teh strategij temeljijo na zavedanju in sprejemanju. To pomeni, da posameznik izkusi in sprejme njegovo hrepenenje po hrani, ne da bi stanje hrepenenja skušal aktivno spremeniti, se izogniti ali ga nadzorovati. Strategije sprejemanja od posameznika zahtevajo pripravljenost ostati v stiku z neprijetnimi, pogosto negativnimi občutki, ki so po navadi vzrok za hrepenenje po hrani.

Strategije Mindful pozornosti se je izjemno enostavno naučiti, z redno prakso pa jih hitreje osvojite.

Nedavno je bila izvedena študija, ki je potrdila uporabnost mindful strategij, ki temeljijo na sprejemanju. Udeleženci, ki so aktivno sodelovali pri midful programih, ki temeljijo na pozornosti za izgubljanje telesne teže, so dosegli večje znižanje ITM in dosegli večje telesne spremembe kot kontrolna skupina udeležencev.

Mindful vaja pozornosti

Strategije Mindful pozornosti se je izjemno enostavno naučiti, z redno prakso pa jih hitreje osvojite. Vsak dan si vzemite le nekaj časa, da preizkusite to vajo. Nekaterim se bo sprva zdelo nenavadno, vendar s to vajo boste izostrili vaš fokus, ustavili beganje misli in si omogočili, da se v celoti osredotočite na to, kaj počnete in zakaj. Torej s to vajo se boste lahko osredotočili na to kdaj vas popade želja po določeni hrani in zakaj. Pomaga vam, da se naučite biti pozorni na to, kaj doživljate. Naredite to trikrat na dan.

1. Ustavite se in poglejte okoli sebe. Kaj vidite? Predstavljajte si, da še nikoli niste bili v prostoru, v katerem ste. Kako bi ga opisali nekomu, ki še nikoli ni bil tam?

2. Zdaj zaprite oči in poslušajte. Kaj slišite, kaj se dogaja okoli vas?

3. Vdihnite globoko. Kaj vonjate?

4. Kako se vaše telo počuti na splošno? Kako se počutijo stopala? Kaj pa vaša ramena? Kako se počuti vaš želodec? Pa hrbet, vrat?

5. Kaj pa vaše misli? Kaj trenutno počnejo? Razmišljajo? Načrtujejo? Skrbijo? Se odločajo?

Namen te vaje ni, da poskušate spremeniti ali kritizirati vse, kar razmišljate ali delate, temveč zgolj opazovati. Bodite svoj detektiv in bodite pozorni na lastne izkušnje: samo opazujte, kaj vidite, slišite, vonjate, čutite in mislite. Namen te in ostalih vaj je, da osvojite pozornost nase kot nezavedno veščino, ki vam bo pomagala pri ustavitvi želje po nezdravih navadah.

Če vas zanima mindful program hujšanja se mi pridružite pri mojem izzivu, kjer bom preizkusila učinkovitost mindful strategij pozornosti in rezultate delila z vami. Na voljo bo tudi več vaj, ki jih boste lahko preizkusili sami. Pridružite se Facebook skupini- Mindful hujšanje( fit čustva za fit počutje) in mi sledite na Instagramu Monica Drozg.

Vir:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20493913

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj